Annonce
Østjylland

Analyse: Svaret blæser i vinden - i Norddjurs eller Nordkorea?

<p>Fotos: Morten Stricker og Annelene Petersen</p>

Vi har set det før - og nu ser vi det igen. Er der noget, der kan skabe splittelse i kommunalbestyrelsen i Norddjurs, så er det spørgsmålet om ja eller nej til vindmøller.

Mølleplanen på land fik en elendig politisk behandling, som fik politikere til at falde fra et flertal for opstilling - mens andre gang på gang måtte uden for døren, fordi de ikke var habile til at tage stilling. Typisk fordi de selv eller deres familier havde penge i vindmølleprojekter.

Hele vindmølleplanen faldt til jorden med et brag - og nu skal politikken på området formuleres om - med større borgerinddragelse og medejerskab, blev det lovet i rådssalen.

Men det var ikke længe, der var »fred i vor tid«. Spin finder ikke bare sted på Christiansborg, men også lokalt, hvor man valgte TV2 Østjylland til at fortælle om et vindmølleventyr, der kunne resultere i op mod 700 job på Grenaa Havn - nyheden blev timet perfekt et par dage før sagen skulle behandles i kommunalbestyrelsen. Uden et eneste kritisk modspørgsmål eller med en vindmølleskeptiker på skærmen.

Annonce

I kommunalbestyrelsens dagsorden var sagen præsenteret, så den handlede om at give Norddjurs Kommunes repræsentanter i aktieselskabet Grenaa Havns bestyrelse bemyndigelse til at gå positivt ind i arbejdet med at rejse tre kæmpevindmøller på 210 meters højde i et område mellem havnen og Fornæs.

Med 20 stemmer for og syv imod lykkedes den taktik fint - men oprøret ulmede. Dagen efter gik to af de 12 socialdemokrater solo og meldte sig som løsgængere, fordi de ikke følte, der var plads til at markere vindmøllemodstand i gruppen.

Siden har der rejst sig en bølge af protester mod vindmølleplanerne - primært fra borgere, der bor og lever på nogle af de mest attraktivt beliggende grunde i kommunen. Nogle med et havkik, som måske lider skade af de snurrende møllevinger - og måske med en lavfrekvent vindmøllebrummen som konstant selskab på terrassen, i stuerne og i soveværelset.

Den socialdemokratiske borgmester Jan Petersen har fået skurkerollen. Udpeget som diktatorisk, magtsyg, enevældig og manipulerende. Omvendt peges der på det paradoksale, at dele af Venstre og den konservative repræsentant ikke går ind for flere arbejdspladser.

De to frafaldne socialdemokrater blev beskyldt for ikke at have overholdt formalia, da de meldte sig ud - og det blev pure afvist, at der ikke er plads til at markere modstand og særstandpunkter i vindmøllesager. Det må have gjort ondt langt ind i den socialdemokratiske bevægelse, da det kom frem, at udmeldelserne var foregået helt efter bogen. Og smerten må have været ulidelig med offentliggørelsen af meldingen fra begyndelsen af august til de socialdemokratiske kommunalbestyrelsesmedlemmer. Med det klare budskab, at man i S-ledelsen i Norddjurs er utilfreds med, at der især i vindmøllesager ikke var fuldstændig opbakning bag borgmesterens linje. Og at man ikke skulle regne med at være på stemmesedlen ved næste kommunalvalg, hvis man fortsatte med usolidarisk og selvisk ageren. I hvert fald ikke på den socialdemokratiske liste...

Det er en afgørende brik i forløbet, der har ført til det nuværende kaos, at alt for meget i Norddjurs afgøres bag dejligt lukkede døre. Det sker på flere og flere temamøder i kommunalbestyrelsen - uden tilhørere og presse til stede. Demokrati er noget vi leger. Og det sker i Grenaa Havn A/S, som ejes af alle kommunens borgere - men de har ikke en kinamands chance for at se, hvad der foregår.

Gå på havnens hjemmeside - og find ud af, at der intet står om hvad der er på dagsordenen til bestyrelsesmøderne. Og efterfølgende intet referat. Det er næsten lettere at få overblik over, hvad der er på den politiske dagsorden i Nordkorea. Undskyldningen lyder, at man ikke vil informere om noget, som konkurrenter kan drage fordel af at læse - men selv om det på seneste generalforsamling i havnen blev præciseret, at man gerne ser informationsniveauet øget, er der intet sket.

Således mangler borgerne aktuelt svar på afgørende spørgsmål som: Er det Grenaa Havn A/S, der skal købe møllerne hos en spansk vindmølleproducent, som vist ikke er markedsleder? Hvorfor snakker man om testmøller, når det ord ikke er brugt i dagsordenen til kommunalbestyrelsesmødet? Måske fordi der i virkeligheden er tale om produktionsmøller? Hvis der er tale om testmøller, hvorfor skal der så være tre - og hvis formålet er test, kan de vel pilles ned igen, når man er færdig med at teste?

Indtil videre blæser svarene i vinden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus

Sygeplejerskerne strejker: De første aflysninger er på vej til patienterne

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce