Annonce
Erhverv

Analytiker: Mærsk-medvind til havs kan hurtigt få en ende

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Selv om Mærsks overskud på containerfragt til havs vokser, bliver markedet benhårdt fremover, lyder analyse.

Mærsk har fredag præsenteret et regnskab, der viser, at koncernen er blevet endnu bedre til at presse penge ud af markedet for at fragte containere til havs.

Men selv om Mærsk har fået lidt medvind på verdenshavene, kan det blive en kort fornøjelse.

Både Sydbanks analytiker Mikkel Emil Jensen og Mærsk selv spår, at markedet for containerfragt til havs de næste år bliver sværere og sværere.

- Det er positivt, at medvinden kommer af Mærsks egne initiativer. Det er ikke, fordi markedet begynder at blive bedre. Det har i lang tid og vil også i fremtiden været et udfordret marked, siger Mikkel Emil Jensen.

- Der kommer i fremtiden aftagende vækst og stigende brændstofkrav, der får priserne til at stige kraftigt.

Mærsk har i sit regnskab fredag skruet ned for forventningerne til, hvor stort et marked der er at kæmpe om. Det skyldes udsigterne til en lavere vækst globalt og en lavere verdenshandel.

USA og Kinas handelskrig hjælper heller ikke.

Til TV2 News siger Mærsk-topchef Søren Skou også, at koncernen ikke "behøver" at blive større på containerfragt til havs. Han vil hellere fokusere på at tjene så mange penge på det som muligt.

Derimod håber Mærsk at vokse kraftigt på den del af containerfragten, der foregår over land og i luften. Og her viste fredagens regnskab de måske mest holdbare gode nyheder for Mærsk ifølge Mikkel Emil Jensen.

- Mærsk vil gerne mere ind over land kort sagt. Der viser de en flot indtjening. Den overstiger kraftigt udviklingen i omsætningen. Det vidner om, at der er en stærk kontrol med omkostningerne.

Han hæfter sig også ved, at selv om markedet for fragt gennem luften skrumper, har det ikke spændt ben for Mærsks vækst.

- Det er positivt, at Mærsk er på rette vej med den nye strategi. Men der er stadig lang vej igen, siger Mikkel Emil Jensen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nyt i sagen om efterladte børn: To frihedsberøvet og en anholdt

Sport

Ny bog gør op med curling-kultur i sport

Leder For abonnenter

Klimatosse: Kåringer er det sunde tilbageblik

Når et år rinder ud, så er det ensbetydende med, at der ses tilbage, hvilket også giver anledning til en masse kåringer i mange forskellige kategorier indenfor lige så mange forskellige områder. En af disse kåringer stod Dansk Sprognævn og DR1-programmet Klog på Sprog for i sidste uge, da årets ord blev kåret. Det er lyttere af programmet, der har indsendt deres bud på, hvilket ord, der indrammer 2019 på bedst mulige måde. Flere end 200 forskellige ord blev indstillet til kåringen, som endte med vinderen Klimatosse. Året 2019 har på mange måder været et klimaår. Der har været masser af fokus på klimaet, og der er ikke kun i Danmark, men i hele verden. Det er blandt andet også derfor, at Time Magazine - amerikansk nyhedsmagasin, der siden 1927 har kåret årets mand/kvinde og siden 1999 årets person - har udpeget Greta Thunberg som årets person i hele verden. Den unge svenske teenager har formået det, som så mange andre har haft svært ved; at få klimaet bragt til bred debat og få det ud til hele det politiske spekter, hvor alle har skullet forholde sig til det. Og det var det, der blandt andet skete til det danske folketingsvalg. Og det var i timerne efter valgresultatet, at ordet klimatosse blev født, da Pia Kjærsgaard (DF) undervejs i sin tale til sit parti brugte ordet klimatosse, da hun skulle finde en forklaring på partiets elendige valgresultat. Tilbage til de årlige kåringer, som vi næsten ikke kan undgå at blive mindet om i december og januar. Uanset om det er i sportens verden, hvor der skal hyldes for de bedrifter, der har fået os til at juble, eller om det sker i erhvervslivet eller andre steder i vores samfund, så er årsskiftet altid en god anledning til at stoppe op, ser tilbage og sende en hyldest til de, der har gjort noget godt, de, der har skilt sig ud - og uanset om det er ord eller handlinger, så er det vigtigt at tage en puster i dagligdagen og huske på, at alt ikke er skidt og elendigt, men der faktisk også er grund til anerkendelse og begejstring. Og det er der mange eksempler på i vores lille land i løbet af et år. Hverdagen fylder os med svindelsager i både Forsvaret, i Skat og mod de socialt udsatte, som i Britta Nielsens tilfælde. Der er nok af politiske slagsmål og balladesager, der er altid én eller flere, der på de sociale medier er parate til at svine andre til for at hævde sig selv. Hverdagen er præget af den slags, og blandt andet derfor er det sundt for os at huske tilbage på de store stunder - og selv om de kan føles små og uden betydning, så udgør de en vigtig del af et års forløb.

Annonce