Annonce
Kultur

Anbefaling: Voldtaget og undertrykt og alligevel ukuelig. Her er syv forrygende bøger om stærke kvinder

Verdenshistorien og danmarkshistorien er fyldt med betydningsfulde mænd. Hærførere, politikere, videnskabsmænd, opdagelsesrejsende, konger. Men der har også været betydningsfulde kvinder, der har gjort en forskel uden af den grund at blive kendt og anerkendt.

Når danske kvinder i dag slås som en del af #MeToo, står de på skuldrene af historiske kvinder, der også skubbede på for lige rettigheder. Kvinder, der ikke ville finde sig i hverken strukturel eller fysisk undertrykkelse og fandt deres egen og ofte svære vej. Dem kan du møde og inspireres af i seks skønne romaner og et opslagsværk.

God læsning

Bedste kvinderoman i 2021

Det var først, da hun blev pensionist, at danske Inge Lehmann fik fortjent anerkendelse. Og hun måtte helt til USA for at få det.

I det mindste blev hun 104 år. 

Inge Lehmann, født 1888, var verdens første kvindelige seismolog og et geni. I den biografiske roman “Den inderste kerne”, fortæller Lotte Kaa Andersen om hendes liv med afsæt i virkelighedens Inge, og det er opslugende læsning, der vækker følelserne.

Jeg blev både rasende og skuffet og skamfuld over den måde, datidens danske, selvfede mænd holdt Lehmann nede på.

“Den inderste kerne” er en vidunderlig roman, der på let fordøjelig måde forklarer Inge Lehmanns banebrydende opdagelse og hendes arbejde - det handler om Jordens indre - men har vægten på menneskets indre. Her et højt begavet, skrøbeligt, uhyre flittigt og stædigt et af slagsen, der ofrede kærligheden til en mand for kærligheden til sit fag.

Lotte Kaa Andersen: “Den inderste kerne”, Gutkind.

Betydningsfuld, men ukendt

Hendes mand er blevet den dyreste, danske kunstner nogensinde, men Ida Hammershøi, født 1864, har vi kun kendt bagfra. 

Det har Jesper Wung-Sung gjort noget ved i sin roste roman “Kvinde set fra ryggen”, der med vægten på Ida fortæller historien om særligt hende, men også manden, maleren Vilhelm Hammershøi, og deres familier og venner.

Det er en af den slags romaner, hvor man kan høre knappenålen falde på gulvet. Der er en dvælen, og som altid hos Wung-Sung en fornemmelse for det usagte, for det flydende og udefinerbare.

Hammershøis yndlingsmotiv var at male sin kone bagfra, men langsomt får Wung-Sung drejet Ida mod os, så vi kan se hende i øjnene og fornemme hende. Det er mageløst godt skrevet.

Jesper Wung-Sung: “Kvinde set fra ryggen”, Politikens Forlag.

Sanselig kvindekamp

Den danske zoolog og jordmideforsker Marie Hammer, født 1907, rejste gennem 40 år alene Jorden rundt for at indsamle materiale og viden, som i sidste ende kunne dokumentere, at Verdens kontinenter engang har været forenet. Da hendes puslespil gik op, var der modsat kommet uorden i familielivet.

Eva Tind har skrevet en sanselig og kvindepolitisk roman om en kompromisløs og ambitiøs kvinde, der som resten af sin samtid måtte kæmpe for at blive hørt i en mandsdomineret verden.

Forfatterens skrivestil kan føles abrupt, for hun fråser ikke med ordene og forklaringerne. Til gengæld er det udvalgte yderst velvalgt. Efter nogen tilvænning glider siderne ind af sig selv, og nysgerrigheden og nydelsen tager over. Men letlæst er den ikke.

Eva Tind: Kvinden der samlede verden, Gyldendal

Ulydige kvinder - og mænd

“Pigen fra det store hvide skib” har ikke levet i virkeligheden, men det kunne hun have gjort. Sygeplejersken Molly, som hun hedder, er personliggørelsen af den virkelige historie om det danske hospitalsskib Jutlandia og dens besætning og “last” af sygeplejersker og læger, som i 1951 satte kurs mod det krigsramte Korea.

Den medrivende roman, der lægger sig yderst tæt op ad virkeligheden, er især et stærkt bidrag til forståelsen af de humanitære katastrofer i kølvandet af en krig. Romanens anden hovedperson er den 11-årige Yun, der mister hjem og familie i napalmflammer, og hun er et hjerteskærende bekendtskab.

Jeg blev også lidt stolt, mens jeg læste. Danmark kan i den grad være Jutlandia-ekspeditionerne og især skibets “ulydige” besætning og passagerer, der ikke ville nøjes med at behandle soldater, bekendt.

Jesper Bugge Kold og Mich Vraa: “Pigen fra det store hvide skib”, Lindhardt og Ringhof

Trækker tænder ud

Astrid Saalbach har med udgangspunkt i sin mormors gamle, gulnede breve og i virkelige steder og begivenheder skrevet en gribende og vidende roman om kvindeliv i det forrige århundrede.

Forfatteren har fortalt, at hun har skrevet bogen delvist på vrede over alle de kvinder, som er blevet holdt tilbage gennem tiden, men det er ikke arrigskab, snarere vemodighed, der er romanens tone.

Hovedpersonerne er Sigrid, der vokser op i en velhavende familie i Faaborg i begyndelsen af 1900-tallet, og hendes unge moster Anna, der er tandlæge og flygtet til Grønland, hvor hun trækker rådne tænder ud. De to kvinders liv fletter sig dramatisk og utilsigtet ind i hinanden. Svær at slippe - jeg slugte den i ét hug.

Astrid Saalbach: “Der hvor du ikke vil hen”, Lindhardt og Ringhof

Den fattige heltinde

”Den kloge kone fra kvindehuset” handler om Karoline, der trods ufattelig stor fattigdom er gavmild og deler ud af det lidt, hun har, og af sit varme hjerte.

Karoline, som er inspireret af forfatter Linda Lassens oldemor, lever fra 1887 til 1958 i en lille landsby på Nordfyn.

Her slår mændene, de voldtager, og selv hvis de elsker, stikker de ofte af, når de ugifte kvinders maver begynder at vokse.

Karoline tager kvinderne til sig - hendes lille hjem bliver et datidens kvindehjem.

Kvindekampen var ikke forbeholdt det bedre borgerskab - det foregik også i almuen, og det beskriver Linda Lassen på fremragende vis. Få kan også som hun kravle ind i et menneske og blotlægge dets psyke, så det fremstår ægte og efterlader én med sorg, når man må forlade det på de sidste sider.

Linda Lassen: “Den kloge kone fra kvindehuset”, Hovedland.

De virkelige kvinder

Vil man vide mere om betydningsfulde, historiske kvinder og kun have det faktuelle, så er “Kvinde kend din historie - spejl dig i fortiden” et glimrende opslagsværk.

50 kvinder fra de seneste 500 år beskrives levende fortalt i korte og overskuelige kapitler.

“Bogen handler om at give dig en bevidsthed om, at historien hele tiden er nærværende, at du er en del af den, og at alt, hvad du fortager dig, er et produkt af historien," skriver bogens forfatter, der også er historiker. Illustrationerne er Andy Warhol-agtige, og det er et visuelt lækkert greb.

Gry Jexen: “Kvinde kend din historie”, Gyldendal.

Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Slagter Kruse lukker efter 132 år: - Det er vemodigt, men også en lettelse

Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Sport

En århusiansk sejlsportstirsdag er i vente: Med lidt held er der en OL-medalje

Aarhus For abonnenter

Trine blev 'hende fra Løvens Hule': Har knoklet benhårdt for at skabe en succes af glimmer og guld

Aarhus For abonnenter

Mark sælger brygudstyr: Sådan kommer du i gang med at brygge øl

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Forfatter Erling Jepsen med tredje erindringsroman - Kan Gram holde vægten?

Alarm 112

Kvinde forsøgte at sælge telefon - men blev mødt af køkkenkniv

Sport

Viktor Axelsen vinder OL-guld efter vanvittig finale

Sport

Århusiansk guldsejler står tirsdag morgen i sin tredje OL-finale med mulighed for medalje: - I sidste ende er det oppe i hovedet

AGF For abonnenter

David Nielsen rystede posen, men målene kommer stadig ikke af sig selv

Aarhus

Mandagens coronatal: Nye smittede holder sig under 100

Annonce