Annonce
Aarhus

Anbefalingerne er klar: Sådan knytter man stærkere bånd mellem Aarhus og lokalsamfundene

Lokale mødesteder er med til at binde lokalsamfundene sammen. Derfor skal der sættes penge af til nye mødesteder og forbedring af de eksisterende, lyder det i anbefalingerne fra Oplandsuvalget. Foto: Aarhus Kommune
Efter et års arbejde er Oplandsudvalget under Aarhus Kommune klar med dets anbefalinger til hvordan man styrker forbindelsen mellem opland og byen. En af opfordringerne lyder på tidligere lokalinddragelse i projekterne

AARHUS: I over et år har et udvalg under Aarhus Byråd suget input til sig fra lokalsamfundene omkring Aarhus for at blive klogere på hvordan der kan skabes en bedre samhørighed og forbindelse mellem oplandet og byen.

Udvalget har bestået af fem byrådspolitikere og eksperter, der har været på besøg hos fællesrådene, talt med borgere og er blevet vist rundt i lokalområderne for at få et indblik i livet i den grønne ring. Et arbejde, der har resulteret i otte anbefalinger, som nu bliver præsenteret for byrådet og sendt til høring blandt borgerne.

- Aarhus skal ikke bare være en god by for alle. Aarhus skal være en god kommune for alle. Den Grønne Ring om Aarhus skal med sine oplands- og landsbyer også skal være et godt sted for alle. Aarhus har et fantastisk attraktivt opland fyldt med ildsjæle, som brænder for at gøre en forskel for deres lokalområde. Det skal vi fra byrådets side styrke yderligere, siger formand for Oplandsudvalget Anette Poulsen (A).

Annonce

Otte anbefalinger

Udvalget er kommet frem til otte overordnede anbefalinger i deres rapport, hvor kommunikation og inddragelse, infrastruktur og lokale mødesteder for borgere og ikke mindst ungdommen er nogle af de mest fremtrædende konklusioner.

I de første anbefalinger lyder det, at byrådet på et langt tidligere stadie skal tage lokal- og fællesråd med ind i processen og gøre dem en del af forslag, der bliver bragt på banen for de forskellige lokalsamfund.

Annonce

Tidligere inddragelse

I det seneste år har udvalget fundet frem til, at der i flere af de lokale samfund har været en følelse af, at fællesrådene er blevet indraget alt for sent i processen.


Fællesrådene efterlyser mere inddragelse med større respekt og lydhørhed over for de bidrag og den viden, som lokalområderne kommer med.

Uddrag fra Oplandsudvalgets anbefalinger


- Fællesrådene efterlyser mere inddragelse med større respekt og lydhørhed over for de bidrag og den viden, som lokalområderne kommer med, lyder det i motivationen.

På den baggrund har Oplandsudvalget foreslået, at byrådet i 2022 tager stilling til hvordan og hvornår fællesrådene bedst inddrages, og at der ligeledes afsættes midler til udarbejde og understøtte en model, der sikrer netop det.

Oplandsuvalget

Udvalget har bestået af fem byrådspolitikere og fem eksperter.

 • Politikere:
 • Anette Poulsen (A)
 • Steen B. Andersen (A)
 • Almaz Mengesha (V)
 • Gert Bjerregaard (V)
 • Mette Skautrup (C)
 • Eksperter:
 • Peter Vestergaard - Kommunikationsrådgiver og forfatter. Tidligere chefredaktør for Århus Stiftstidende
 • Marianne Levinsen - Forskningschef ved Center for Fremtidsforskning
 • Simon Axø - Forstander Testrup Højskole
 • Flemming Larsen - Medlem af Lystrup-Elsted-Elev-Nye Fællesråd
 • Heidi Hjort Thuesen - Partner og forretningsområdechef for Arkitema Urban

Et andet punkt i anbefalinger fra udvalget er at flytte flere af politiske udvalgsmøder ud i en eller flere af Aarhus' oplandsbyer for på den måde at skabe mere nærhed mellem byråd og fællesråd.

- Den gode kommunikation i og med oplandet forbinder borgerne i lokalområdet, og den forbinder oplandet tættere med byrådet og kommunen. Let adgang til hinanden samt klare forventningsafstemninger er afgørende for, at vi sammen kan finde de løsninger som skaber rammerne for det gode liv, lyder det fra Oplandsudvalget.

Annonce

Mødesteder er limen i samfundet

Udover borgerinddragelsen så har undersøgelserne også påpeget vigtigheden af at have lokale mødesteder i områderne. Der skal derfor afsættes midler af til nye mødesteder og gentænkning af de eksisterende mødesteder til kultur og fritid, da det er disse steder, der limer samfundene sammen.

Både for samfundene, men også for ungdommen, der er et punkt for sig selv i rapporten. De unge skal nemlig have steder, hvor de kan mødes på egne præmisser og derfor anbefales det også, at det sættes midler af til steder og aktiviteter målrettet de unge.

Sidste punkt i anbefalingerne er at skabe et forum, der givet et bedre og nemmere indblik i hvad der sker i det område, som man bor i. Anbefalingen lyder på at lave en underside på Aarhus.dk for det enkelte lokalsamfund, hvor man kan læse om begivenheder, få inspiration og blive klogere på foreningerne i området. Samtidig vil man etablere digitale skærme i oplandsbyerne på centrale fysiske steder i byerne.

Lokalsamfund

Udgangspunkt for Oplandsudvalgets er det der i lokalplanen kaldes fritliggende lokalsamfund. Det drejer sig om følgende i Aarhus Kommune:

 • Malling
 • Beder
 • Stavtrup-Ormslev
 • Lystrup-Elsted-Elev-Nye
 • Hjortshøj
 • Skødstrup-Løgten
 • Hårup-Mejlby
 • Trige-Spørring
 • Lisbjerg
 • Sabro-Borum
 • Harlev-Framlev
 • Tranbjerg
 • Mårslet
 • Solbjerg

En anbefaling, som man opfordrer til at prøve af i Hjortshøj og Tranbjerg frem til 2022.

Ved at styrke graden af tilgængelig information, håber man på at kunne styrke involveringen fra borgerne, som også skal have en digital platform, der gør det nemmere at komme med input.

Annonce

Handling bag anbefalingerne

En af de politikere, som har været en del af udvalgsarbejdet er Venstres Gert Bjerregaard.

- Når jeg har lyttet til Fællesrådene og vores oplandsbyer, hvor vi har været på besøg og er blevet vist rundt - har jeg set og hørt om det der fungerer, men også set og hørt hvor skoen trykker - rigtig mange vil gerne, at udviklingen også kommer til oplandsbyerne - min bekymring er afvikling i stedet for udvikling, derfor skal der også sættes handling bag de mange fine ord i anbefalingerne, siger Gert Bjerregaard (V), der er medlem af Oplandsudvalget og medlem af Teknisk Udvalg.

- Vi kan sammen sikre en klog udvikling til gavn for det enkelte lokale område - den grønne ring som jeg ynder at kalde vores mange oaser af oplandsbyer uden for ringgaden, lyder det fra byrådspolitikeren.

De otte anbefalinger

Sådan lyder de otte anbefalinger, der kan deles op i de fire overordnede emner - Tættere kobling mellem byråd og fællesråd, infrastruktur og byudvikling, Kultur og fritidstilbud, kommunikation

 1. Tidligere, forpligtende og direkte dialog mellem fællesrådene og forvaltningerne
 2. Mere nærhed mellem byrådet og fællesrådene
 3. Øget helhedssyn, når der udvikles i og prioriteres midler til oplandet
 4. Bedre infrastruktur i oplandet
 5. Der skal være flere steder, hvor vi kan mødes
 6. Der skal være flere steder, hvor unge mødes på egne præmisser
 7. Der skal være større overblik over, hvad der sker i mit lokalområde
 8. Styrket digital borgerinvolvering gennem digitale mødesteder
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Alarm 112

Ulykke i Odder skaber lange køer

Annonce