Annonce
Aarhus

Andelskøer: Vil du være med i en midtby-deleko?

Nye køer på Ringgaden: Aarhus får Danmarks mest bynære komark - køb en anpart i fire Gallowaykøer i kogræsserforening.

Bilkøerne kender vi på Ringgadebroen til bevidstløshed. Ægte køer af racen Galloway vil fra maj måned græsse lige under broen på et fem hektar stort engområde langs Brabrandstien. Du kan nu købe en anpart i den nye kogræsserforening, der bliver Danmarks mest bynære.

Århusianerne kan godt vænne sig til særsynet: At køerne græsser pladask i midtby-billedet.

Aabrinken Kogræsser- og Naturplejeforening er lige i fuld sving med at stifte sig selv. Fire kreaturer sættes ud i foråret på Engområdet tæt på byen i foråret - og de slagtes i oktober.

Annonce

Du kan derefter få en andel af dit økologiske bykvæg - omkring 20-25 kilo - for kun 1500-1700 kroner. Og så er det din egen ko, kødet kommer fra.

Sebastian Jonshøj, der er fra Danmarks Naturfredningsforening, fortæller, at foreningen har indgået et samarbejde med Aarhus Kommune, som på den måde kan holde det ellers vildtvoksende naturareal nede i plejehøjde, så alle cyklister og andet godtfolk fra Brabrandstien får et åbent kig og dermed en naturoplevelse ned mod Århus Å. To fluer med et smæk.

»Ideen er undfanget som et udtryk for, at folk i tætbeboede områder i stigende grad har et ønske om at følge med i naturen - og er opmærksomme på, hvad de indtager af mad,« siger Sebastian Jonshøj.

Han mener, at de nøjagtig 5,5 hektar engområde vil være det tætteste på en by i Danmark, hvor kogræsser-ordningen finder sted.

I Kasted Kogræsserforeningen ved Kasted Mose ved Skejby har ordningen med stor succes fungeret siden 2008. Her er 80 andelshavere samlet om 16 kreaturer.

»Det vil sige, at med børn og andre er omkring 100 mennesker engageret omkring foreningen. Det unikke ved Aabrinken Kogræsser- og Naturplejeforening bliver, at der er tale om et tæt samarbejde mellem kommunen og frivillige mennesker, som løfter en del af opgaven på det kommunalt ejede område,« siger Sebastian Jonshøj.

Han er selv med i bestyrelsen for kogræsserforeningen i Kasted. Han er med til at starte den nye foreningen, hvis køer skal husere mellem Trebroer og Søren Frichs Vej (se kort), men vil efter den stiftende generalforsamling 25. marts i Væksthusene i Botanisk Have trække sig tilbage.

»Vi regner med, at fire Gallowaykøer skal afgræsse naturområdet, der gerne skulle blive smukkere og mere artsrigt. Det er vigtigt, at der på engområdet er foder nok. Vi vil ikke operere med tilskudsfoder. Den typiske andelshaver bliver, er vores erfaring fra Kasted, den forbrugerbevidste familie,« siger Sebastian Jonshøj.

Navnet Aabrinken skeler til kolonihaveforeningen, som ligger klos op og ned af kvægets nye bopæl i Aarhus. Men Sebastian Jonshøj understreger, at alle århusianere kan være med i den nye ko-ordning.

Og mon ikke der bliver kø for at blive medlem under den kommende generalforsamling.

Du kan læse mere om Aabrinken Kogræsser- og Naturplejeforening her.

Annonce
Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Debat

Venstre ønsker ny skiltepolitik: Det skal være tilladt at reklamere i vejkanten for jordbær og æg

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Aarhus For abonnenter

Trængslen vokser på Brabrandstien: Så mange alvorlige uheld er der sket de seneste tre år

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Annonce