Annonce
Østjylland

Anders bor på 14 kvadratmeter midt ude i skoven: - Her kan jeg leve bæredygtigt

Anders har netop flyttet sit tinyhouse, der passende er på hjul, fra udkantet af Aarhus til Djursland. Foto: Emilie Aagaard

Anders Boisen har droppet 8-16-jobbet og den lille lejlighed inde i byen for at finde frem til en mere bæredygtig livsstil i et lille bitte hus langt ude på landet, hvor han havde råd til jorden.

Klima: Grusvejen stopper, før jeg er nået til den nål på GPS’en, som markerer min destination. Der er ikke andet for end at parkere, stå ud af bilen og begive mig ind i skoven.

Her dufter allerede lidt af efterår, og vinden rusker i de høje trætoppe. Midt inde mellem de store stammer får jeg øje på det lille hus.

Det minder lidt om en cirkusvogn, bare uden at være farverigt malet. Og inde i det her hus, på bare 14 kvadratmeter, bor 33-årige Anders Boisen.

Annonce

- Jeg måtte tage to træer ned for at få plads til huset på grunden, men ellers er det planen, at skoven skal blive, fortæller han, efter at vi har hilst på hinanden, og så begynder han ellers at pege rundt på grunden, mens han fortæller om sine mange planer.

- Derovre skal jeg have noget svampeproduktion og en skovhave, og her mod lysningen skal solcellerne stå. I den ende dernede regner jeg med at lave et lille udhus til mit værktøj og hjemmesyltede sager, fortæller han mens jeg forsøger at se det hele for mig.

Anders Boisen flyttede sit såkaldte tinyhouse fra udkanten af Aarhus og herud, på det grønne og vilde Djursland, for bare en uge siden. Han har købt grunden, vi står på, og håber, at den kan blive hans vej til et klimavenligt og godt liv.

- Jeg er på en rejse, hvor jeg er ved at finde ud af, hvordan jeg kan leve småt men godt og bæredygtigt, siger han og tilføjer.

- Og jeg indså, at det krævede, at jeg købte min egen grund. Den havde jeg råd til her.

Hvor leves det bæredygtige liv?

Sidste weekend kunne du i Avisen Danmark læse om Simon Kjær Hansen, der i en ny bog vil gøre op med at sætte de store byer i klima-skammekrogen. Tværtimod lød argumentet at det mest bæredygtige i virkeligheden ville være, at vi prioriterede vækst i byerne.

- Der er store klimagevinster ved at bygge i byen, hvor man bygger tæt og højt. Boligerne er relativt små, bruger mindre energi. Både fordi der er færre kvadratmeter at varme op, og fordi mindre varme går til spilde, fordi overboen får gavn af den, sagde Simon Kjær Hansen.

Ud over det påpegede den nyudklækkede forfatter desuden, at flere tager cyklen eller offentlig transport i byen. Og sidst, men ikke mindst: Hvis vi mennesker bor tæt i byen, er der mere land til overs til den vilde natur, simpelthen fordi vi ikke fylder der.

- Det her handler ikke kun om København. Det handler også om Aarhus, Aalborg, Odense og Esbjerg og andre byer rundt om i Danmark. Mit synspunkt er ikke, at alt skal være i København. Men at det er godt at satse på, at byerne skal være større og tættere, sagde Simon Kjær Hansen.

Annonce

Sagde sit job og lejlighed op

Anders Boisen har i klimaet og det bæredygtige livs navn gjort det stik modsatte af, hvad Simon Kjær Hansen mener er det rigtige: Han har sagt sin lejlighed og sit job i Aarhus midtby op og bor nu på sit eget lille stykke jord helt derude, hvor nogen vil sige, at kragerne tager madpakke med.

Anders Boisens tinyhouse føles småt, men på ingen måde klemt sammen. Foto: privatfoto

Til gengæld behøver Andres Boisen ikke at tage madpakke med. Han vil i stedet forsøge at blive så selvforsynende som muligt. Og netop derfor var det afgørende for ham at komme væk fra byen.

- Jeg vil gerne anlægge en permahave med fokus på flerårige afgrøder. I det vil jeg tage udgangspunkt i den natur, der allerede er her. Jeg skal måske købe lidt tørrede kikærter eller noget brød i ny og næ, så jeg bliver ikke helt selvforsynende, men ved at omlægge mine spisevaner tror jeg, at jeg kan komme langt, fortæller han og tilføjer.

- Det kan man kun gøre ordentligt, hvis man ejer jorden. Og her havde jeg råd til at købe et stykke jord.

Ud over maden, samler Anders Boisen regnvand og opvarmer primært sin mini-bolig med en lille brændeovn. Træet til den kommer, naturligvis, fra hans egen skov.

Det fortæller han mig, da vi sidder over en kop thé inde i det lille hus. Selv om at der på kun 14 kvadratmeter er både køkken, badeværelse, stue, spisestue, soveværelse og alt det andet, føles det mærkeligt nok ikke sammenpresset.

- Jeg tror, det handler om ikke at have for mange ting. Og slet ikke have en masse, der ligger og flyder, siger Anders Boisen.

Annonce

Ud af hamsterhjulet

Alt i alt har klima og bæredygtighed i en bredere forstand været omdrejningspunktet for de livsændringer, Anders Boisen har taget de seneste år.

For to år siden arbejde han med borgerinddragelse i byplanlægning i Aarhus Kommune, boede i byen og mødte hver dag ind i et storrumskontor for at åbne sin computer op.

- Jeg følte ikke, at jeg helt levede det liv, jeg gerne vil. Men samtidig havde jeg svært ved at se mig ud af det, hvis jeg sagde mit job op. For alene boligudgifterne inde i byen er så høje, at det tvinger en til at blive i ”hamsterhjulet”, forklarer han.

Jeg følte ikke, at jeg helt levede det liv, jeg gerne vil. Men samtidig havde jeg svært ved at se mig ud af det, hvis jeg sagde mit job op.

Anders boisen, tinyhouse-beboer

- Derfor blev jeg interesseret i tinyhouse-bevægelsen, der kan bringe udgifterne ned, så man kan leve for mindre. Og nu, hvor jeg bliver selvforsynende med rigtig mange ting, regner jeg med at det kan blive økonomisk bæredygtigt, selv om jeg ikke længere tjener en ”voksenløn”.

De få penge, Anders Boisen trods alt er nødt til at have, tjener han på i ny og næ at holde foredrag og undervise i at bygge tinyhouses. Men det er småpenge i forhold til, hvad han tjente før.

Det gør dog ikke Anders Boisen så meget.

- Jeg har heller ikke samme behov og forbrug, som jeg havde, da jeg boede inde i byen. Jeg har mere tid, men færre penge.

Annonce

Ikke for alle

På flere punkter modsiger Anders Boisens klimavenlige livsstil altså påstanden om, at det mest klimavenlige liv leves i byen.

Alligevel er han ikke uenig i Simon Kjær Hansens grundlæggende analyse.

Dels anerkender han, at det strengt taget ikke er det mest klimavenlige at opvarme med brændeovn, ligesom livet så langt ude på landet gør det svært kun at klare sig med offentlig transport.

Og så er der den helt store udfordring: Hvis rigtig mange ville leve selvforsynende på hver deres lille jordlod, ville det ikke nødvendigvis være særlig godt for naturen alt i alt.

- Så ville vi mennesker jo fylde alt for meget, og der ville være for lidt plads til den helt vilde natur. Desuden tror jeg slet ikke, at det her er en livsstil, som alle ville trives i. Men jeg mener bare, at man godt kan have meget plads – et stort areal og et lavt klimaaftryk samtidigt, påpeger han.

Derudover mener han også, at man, hvis man har noget jord – for eksempel en have, eller for den sags skyld en byhave, kan tage nogle af hans erfaringer og bruge dem til at leve mere bæredygtigt.

- Man skal se sit hus mere som et økosystem og et sted, hvor tingene bruges og genbruges eller fødes på ny. Kan man f.eks. samle tagvandet til at vande haven, bygge af gamle materialer eller lave muldjord af kompost? Spørger han.

Ligesom Simon Kjær Hansen har Anders Boisen skrevet en bog om det bæredygtige liv. Men her er det landet, og tinyhouse-bevægelsen, der er udgangspunktet. Bogen udkommer først til december, og hedder 'Om at bo småt og leve godt: Hvordan jeg byggede mig et lille hus midt i en stor klimakrise'.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Skoler og institutioner under ekstremt pres: Flere steder er mere end halvdelen af de ansatte ramt af sygdom

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Trods stribevis af drukneulykker: Hegn langs havnen er ikke kommunens livret

Aarhus For abonnenter

Efter drukneulykke: Jonas mistede også en ven i havnen - Vi bliver nødt til at overveje hegn

Aarhus

Leder efter forsvunden person

Sport

Aarhus United havde chancen for at drille Viborg: - Det lyder mærkeligt, men man vil næsten hellere være seks mod fem end seks mod fire

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Aarhus For abonnenter

Mennesker med magt: Her er Bente Byudvikling

Alarm 112

Far til tiltalt for masseskyderier: Vi har forsøgt at få hjælp

AGF

AGF arver en halv million kroner fra fan: Han elskede sport og havde to fjernsyn, så han kunne se det hele

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Sport

Erfaren stregspiller forlader Skanderborg-Aarhus: Tager til svensk klub

Aarhus For abonnenter

Ny rådmand varsler flere slanke højhuse: Fortætning er ikke et skældsord - det kan være godt for byen

Alarm 112

24-årig fik beslaglagt sin søsters bil: Kørte 111 km/t på Silkeborgvej

Annonce