Annonce
Fødselsdage

Anders Errboe trutter stadig

Anders Errboe, der debuterede som tolvårig på Aarhus Teater i 1956, fylder 75 år mandag 15. april. Arkivfoto: Jens Thaysen

75 Anders Errboe, Mårslet, fylder 75 år mandag 15. april.

Fødselaren debuterede som tolvårig på Aarhus Teater i 1956, og siden har han været i kunstens tjeneste på bl.a. Aarhus Teater og Svalegangen og som medstifter og formand for det originale Harmoniorkester Kærne og senere Østjydsk Musikforsyning (ØM), hvor hans foretrukne instrumenter var kontrabas, elbas og helicon.

Anders Errboe har med sine orkestre udgivet 14 lp'er, spillet 28 sommerrevyer i Ebeltoft og på Lorry i København, inden han med ØM tog hul på 25 revy-år på Pejsegården i Brædstrup. Sideløbende var han i fire årtier generalmusikdirektør i Den Gamle By i Aarhus og samme sted forlystelsesråd under Erik Kjersgaard, mens fruen, Elsebet Errboe, trakterede i Simonsens Have.

I dag optræder Errboe med Jan Svarrer i duoen Errboe og Svarrer, hvor de to lange herrer underholder med musikalske og sproglige finurligheder.

Foruden fornøjelsen har det musikalske virke også givet lidt hæder til fødselaren, f.eks. Fatterprisen i 1993, Dansk Musikerforbunds Hæderspris 1988 (til ØM), Den Gamle Bys gøglernål i guld, Frihedens Pris i 1997, Jørn Budolfsens Legat 2001 og Dansk Skuespillerforenings ærespris i 2004.

Det omfattende turnéliv har givet Anders Errboe smag for at arrangere rejser, og i dag er rejseførerjobbet hovedbeskæftigelsen. I år med ture til Cuba, Shetlandsøerne, Nordnorge, Baltikum, Albanien og igen og igen til yndlingslandet Færøerne, gerne med Elsebet som medrejsende hustru.

I fritiden ses han i sin Megin-båd på Mossø, hvor han er kommet, siden han var dreng. Kærligheden til området har blandt andet udmøntet sig i en række artikler om de sidste fiskere på søen, et af de mange emner, han gerne taler om, når højskoler og foreninger ønsker et foredrag.

Fødselsdagen fejres i Berlin med gode venner og siden med familien på Danmarks ældste minigolfbane i Saxild, hvor han - som altid - går efter guldmedaljen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce