Annonce
Udland

Angola kræver datter af ekspræsident hjem til retsforfølgelse

Toby Melville/Reuters
Statsadvokat beder Portugal, Dubai og andre lande om at hjælpe med at få Isabel dos Santos tilbage til Angola.

Angolas statsadvokat vil bruge "alle midler" for at få Isabel dos Santos tilbage til hjemlandet.

Det siger han mandag til angolansk radio.

Milliardæren Dos Santos, der er datter af Angolas tidligere præsident og derudover er Afrikas rigeste kvinde, beskyldes for at have plyndret Angolas statskasse for enorme summer.

- Vi vil bruge alle midler og sætte internationale mekanismer i gang for at få Isabel dos Santos tilbage til landet, siger statsadvokaten, Helder Pitra Gros.

- Vi har bedt om international støtte fra Portugal, Dubai og andre lande, tilføjer han.

Det fremgår dog ikke, om Angola har udsendt en international arrestordre eller er ved at udarbejde en sådan.

Den 46-årige Isabel dos Santos opholder sig i dag først og fremmest i den britiske hovedstad, London, og i Portugals hovedstad, Lissabon.

Hun forlod Angola, da hendes far, José Eduardo dos Santos, måtte overdrage præsidentposten til efterfølgeren, Joao Lourenco, i 2017.

Isabel dos Santos har angiveligt opbygget en milliardformue gennem lyssky aftaler. Det fremgår af et omfattende læk af dokumenter, som gravergruppen International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ) har fået adgang til.

Dos Santos anklages for, at hun gennem sin status som præsidentdatter sikrede sig favorable aftaler hos statslige selskaber i Angola.

Angolas myndigheder har tidligere anklaget hende for at have styret betalinger til en værdi på op mod en milliard dollar - over 6,7 milliarder kroner - fra de statslige olieselskaber Sonangol og Sodiam til sig selv og sin mand, Sindika Dokolo.

Angola er Afrikas næststørste olieproducent. Omkring 95 procent af eksportindtægterne kommer fra olie.

I slutningen af december blev Isabel dos Santos' midler indefrosset i Angola.

Statsadvokaten siger mandag, at "det var noget af et tilfælde, at hun fik besked om vores efterforskning i løbet af dagen og forlod landet om natten".

Han oplyser ikke, præcis hvornår hun udrejste af Angola.

Erhvervsmediet Bloomberg anslår, at hun har en formue på i alt 2,1 milliard dollar, svarende til omkring 14 milliarder kroner.

Dos Santos afviser selv at have gjort noget forkert. Hun har sagt, at efterforskningen er "politisk motiveret".

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Annonce