Annonce
Aarhus

Angrebet af frostskader: 50 år gammelt kirketårn skal rives ned

Møllevangskirkens tårn er blot 50 år gammelt, men skal nu rives ned. Foto: Axel Schütt
Byggerod tårner sig op ved lokal kirke i Aarhus. For tårnet skal rives ned. Det er der en særlig grund til.

AARHUS: Hegnet er allerede sat op, og snart begynder arbejdet med at rive det 50 år gamle klokketårn ved Møllevangskirken i Aarhus Vest ned.

Det meddeler menighedsrådet.

Møllevangskirken, der er tegnet af arkitektfirmaet C.F. Møller, er opført i 1960 og tårnet 10 år senere - i 1970. Men det blot 50 år gamle og ikoniske tårn skal altså nu rives ned.

Årsag: Flere års angreb af frostskader, der har medført, at murstenene kaster skaller af sig. Af samme grund er der sat hegn omkring tårnet for at beskytte gående mod at få de nedfaldne skaller i hovedet.

- De seneste par år er der foretaget undersøgelser af ingeniører fra Teknologisk Instituts mur- og beton­afdeling. Afskalningen skyldes, at fugerne er trukket 4-5 mm tilbage, og at vand derfor har lagt sig på stenen og er trængt gennem mørtelen og sivet ned gennem cellestenene, hvorefter der er sket frostsprængninger, fortæller Alex Hansen, der er kirkeværge i Møllevangskirken.

Annonce
Tårnet er allerede hegnet ind, fordi der falder skaller ned fra murstenene. Privatfoto

Grabbes ned i uge 7

Efterfølgende har kirkens arkitekt og ingeniører regnet på, hvad en renovering vil koste.

- Vi har overvejet flere modeller. Dels at dække tårnet med kobber eller en anden type plader og dels at udskifte murstenene. Men den billigste løsning er at rive tårnet ned og bygge et nyt tårn i helt samme arkitektur, fortæller Alex Hansen.

Tårnet skal derfor pilles ned i uge 7 af nedbrydningsfirmaet P. Olesen og Sønner A/S. I stedet for at vælte tårnet skal det grabbes ned i små bidder, hvor en gravko så at sige spiser af det 25 meter høje tårn fra toppen og ned.

Det er Vestre Provsti og Aarhus Stift, der har godkendt projekt og bevilling, som sognet også bliver medfinansierende på. Budgettet lyder på omkring seks millioner kroner afhængig af det kommende udbud, og der er sat penge af i 2020 og 2021 til byggeriet, hvorfor genopbygningen foregår hen over de næste par år. Det nye tårn forventes at stå klar i sommeren 2021.

Adgang til udsigten

I stedet for de fire kirkeklokker i tårnet, vil der i perioden kunne høres lyden fra en enkelt midlertidig klokke, der placeres på taget af våbenhuset.

Selvom tårnet opføres præcist som det nuværende udvendigt, bliver der en væsentlig ændring indvendigt, fortæller Alex Hansen:

- I det nye tårn har vi spurgt arkitekterne, om de kan ændre den nuværende stige, så der bliver en trappe helt op til en udsigtsplatform i toppen af tårnet. Her er en fantastisk udsigt. Man kan så forestille sig, at vi kan tilbyde guidede rundvisninger op i tårnet, siger Alex Hansen.

Han beklager på forhånd de gener, som nedrivning og byggeri kan medføre for naboer og andre trafikanter i lang tid.

- Der bliver fra entreprenørernes side taget størst muligt hensyn for at genere mindst som muligt. Ved kirkelige handlinger som dåb, bryllupper og begravelser standser arbejdet under disse, tilføjer Alex Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF-anfører vækkede begge børn ved scoring i overtiden: - Men det var det værd

112

Plørefuld polak tilbageholdt: Promillen var så høj, at politiet ville have ham fængslet

Aarhus For abonnenter

Beskyldes for totalt svigt: Notat rejser kras kritik af Trafikstyrelsen efter den aflyste letbaneåbning

Østjylland

Mand indlagt efter mail til politiet: - Det er altid alvorligt at true politiet

Annonce