x
Annonce
Østjylland

Anholt har fået terrængående brandbil

Lederen af Anholt Brandvæsen, Morten Abildstrøm, fik ideen til brand-ATV’eren, da han sidste år hørte, at Tryg-Fonden havde sponsoreret et lignende brandslukningskøretøj til en af de sydfynske øer. Foto Flemming Højer.

Firehjulet ATV-motorcykel er blevet bygget om, så den kan fungere som brandsluknings-køretøj på Kattegat-øen.

Forleden fik de frivillige brandmænd på Anholt et helt nyt stykke »legetøj« mellem hænderne. Lederen af det frivillige brandkorps på øen, Morten Abildstrøm, var nemlig en smut i Grenaa for at overtage et meget specielt brandslukning-køretøj: En ombygget Polaris 500 ATVer med blå blink, 20 meter slange, vandtanke med plads til 150 liter vand og et pumpesystem, der får vandet til at række længere, fordi det sprøjtes ud under tryk.

Spændende opgave
Afleveringen af det nye køretøj foregik på Trekanten 52 i Grenaa - nærmere bestemt hos indehaveren af Husqvarna Skov & Have i Grenaa, Frank Hansen. Der er nemlig ham, der har sørget for ombygningen af ATVeren, så den fremover kan benyttes som både hurtig- og terrængående brandslukningskøretøj på Anholt.

»Jeg blev spurgt om det var noget, jeg kunne være behjælpelig med, og det lød umiddelbart som en rigtig spændende opgave. Vi har aldrig lavet noget lignende før, og det er naturligvis noget der tænder ens professionelle nysgerrighed«, siger Frank Hansen, der i øvrigt også optræder som en af projektets sponsorer. Hovedsponsoren er Tryg-Fonden, der har doneret hele 85.000 kroner til formålet.

Skovbrande i Grækenland
Morten Abildstrøm blev opmærksom på muligheden for at få lavet et sådant køretøj, da Tryg-Fonden sidste år donerede en lignende brand-ATVer til en af de mange sydfynske øer. Det viste sig dog, at Grækenland, der var voldsomt brandhærget sidste sommer, havde mere brug for den, så den røg i stedet noget længere sydpå end oprindeligt tiltænkt.

Men idéen var fostret i Morten Abildstrøms hoved, og en lille ønskeseddel blev sendt afsted til beredskabschefen for Brand & Redning Djursland, Leif Bang.

»Det lød som et rigtig fornuftigt forslag, som vi på Beredskabsgården i Grenaa gerne vil prøve at få realiseret. Anholts natur er jo helt unik, og det er utroligt vigtigt, at vi værner om den. Det kan jo blandt andet ske ved at sørge for, at småbrande ikke udvikler sig til storbrande, hvor store arealer afsvitses. I den forbindelse er et sådant køretøj som det her jo genialt, fordi det er hurtigt, samtidig med, at det vil kunne komme frem over alt på øen«, siger beredskabschef Leif Bang.

En klar styrkelse
De frivillige brandmænd på øen råder ganske vist over en traktor med fuldt brandudstyr, men den er i sagens natur ikke nogen raket, så tilføjelsen af ATVeren er en klar styrkelse af brandbekæmpelsen på øen, vurderer Morten Abildstrøm.

»Hver evige eneste sommer har vi en 6-8 brande som følge af, at nogle tænder bål i det fri. Enten ved stranden eller inde i landet. Det siger sig selv, at det er meget farligt i de perioder, hvor vegetationen er knastør. Folk gør det ikke af ond vilje, men de er simpelthen ikke klar over risikoen for, at ilden pludselig kan stikke af fra dem«, siger Morten Abildstrøm.

Af samme årsag er al brug af åben ild på Anholt forbudt fra den 1. maj til den 1. oktober. Det er dog ok at grille.

ATVeren er indregistreret som en personbil, og kan således køres af personer med et almindeligt kørekort.

Anholt Brandvæsen har fået udvidet maskinparken med en terrængående ATV-motorcykel med blå blink, højtryksvandtanke og 20 meter slange. I forgrunden ses beredskabschef Leif Bang. Til venstre er det indehaveren af Husqvarna Skov & Have i Grenaa, Frank Hansen, der har forestået ombygningen af ATV’eren. Siddende på det lidt specielle brandkøretøj ses lederen af det frivillige brandkorps på Anholt, Morten Abildstrøm. Foto: Flemming Højer.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Derfor lukkede vi genbrugspladserne

De seneste dage er bil efter bil trillet ind på de fem genbrugspladser i Odder og Skanderborg kommuner efter tre ugers coronalukning. Det er en fornøjelse at opleve den gode stemning på pladserne. Vi har set frem til at servicere kunderne igen. Stemningen har været intakt, til trods for at der ved enkelte pladser har været ganske lang kø i visse tidsrum. Der har også været bred opbakning til vores særlige retningslinjer i forbindelse med genåbningen. Tak for det. Det har gjort det trygt for både medarbejdere og kunder at færdes på genbrugspladserne. At Renosyds service betyder meget for mange, har været særlig tydeligt i den seneste tid, hvor vi har fået mange spørgsmål. Blandt andet om, hvornår vi igen kan hente pap og papir. Den service har vi nu genoptaget. Storskrald igangsætter vi efter påske. Og genbrugspladserne i Ry, Hørning og Galten-Skovby holder ekstraordinært åbent i helligdagene for at mindske smittespredning. Se åbningstiderne for påskeugen på Renosyds hjemmeside. I lukkeugerne kørte Facebook-tråde og andre offentlige debatter med mange spørgsmål og stor undren over, at Renosyd havde valgt at lukke genbrugspladserne for privatkunderne. Borgernes sikkerhed er vores højeste prioritet. Det står ikke til diskussion, at myndighedernes anvisninger er grundstenen i det samfundsansvar, vi har. Ikke mindst, når det drejer sig om at bremse spredning af coronavirus. Alle medarbejdere i den offentlige sektor blev sendt hjem midt i marts, bortset fra de områder, der blev kategoriseret som kritiske funktioner. Den kategori omfattede ikke privatkunders adgang til genbrugspladserne. Derfor lukkede vi ned og måtte indskrænke vores service. Sidst i marts lød meldingen fra regeringen: ”Offentligt ansatte, der arbejder udendørs og ikke indebærer nævneværdig menneskelig kontakt, kan arbejde som normalt”. Kort tid efter kunne vi atter slå portene op til vores fem genbrugspladser og tage imod alt det affald, der var opbevaret på matriklerne i lukkeugerne. Det er vi rigtig glade for. Men som statsministeren understreger, er Danmark stadig i en alvorlig situation, hvor samfundssind er vejen tilbage til den hverdag, vi kender. Lad os med to meters afstand stå sammen om at komme igennem denne krise ved fortsat at følge myndighedernes retningslinjer. Også på genbrugspladsen. Borgerne i Skanderborg og Odder har de seneste dage vist, at vi er rigtig godt på vej.

Annonce