Annonce
Østjylland

Anholt har fået terrængående brandbil

Lederen af Anholt Brandvæsen, Morten Abildstrøm, fik ideen til brand-ATV’eren, da han sidste år hørte, at Tryg-Fonden havde sponsoreret et lignende brandslukningskøretøj til en af de sydfynske øer. Foto Flemming Højer.

Firehjulet ATV-motorcykel er blevet bygget om, så den kan fungere som brandsluknings-køretøj på Kattegat-øen.

Forleden fik de frivillige brandmænd på Anholt et helt nyt stykke »legetøj« mellem hænderne. Lederen af det frivillige brandkorps på øen, Morten Abildstrøm, var nemlig en smut i Grenaa for at overtage et meget specielt brandslukning-køretøj: En ombygget Polaris 500 ATVer med blå blink, 20 meter slange, vandtanke med plads til 150 liter vand og et pumpesystem, der får vandet til at række længere, fordi det sprøjtes ud under tryk.

Spændende opgave
Afleveringen af det nye køretøj foregik på Trekanten 52 i Grenaa - nærmere bestemt hos indehaveren af Husqvarna Skov & Have i Grenaa, Frank Hansen. Der er nemlig ham, der har sørget for ombygningen af ATVeren, så den fremover kan benyttes som både hurtig- og terrængående brandslukningskøretøj på Anholt.

»Jeg blev spurgt om det var noget, jeg kunne være behjælpelig med, og det lød umiddelbart som en rigtig spændende opgave. Vi har aldrig lavet noget lignende før, og det er naturligvis noget der tænder ens professionelle nysgerrighed«, siger Frank Hansen, der i øvrigt også optræder som en af projektets sponsorer. Hovedsponsoren er Tryg-Fonden, der har doneret hele 85.000 kroner til formålet.

Skovbrande i Grækenland
Morten Abildstrøm blev opmærksom på muligheden for at få lavet et sådant køretøj, da Tryg-Fonden sidste år donerede en lignende brand-ATVer til en af de mange sydfynske øer. Det viste sig dog, at Grækenland, der var voldsomt brandhærget sidste sommer, havde mere brug for den, så den røg i stedet noget længere sydpå end oprindeligt tiltænkt.

Men idéen var fostret i Morten Abildstrøms hoved, og en lille ønskeseddel blev sendt afsted til beredskabschefen for Brand & Redning Djursland, Leif Bang.

»Det lød som et rigtig fornuftigt forslag, som vi på Beredskabsgården i Grenaa gerne vil prøve at få realiseret. Anholts natur er jo helt unik, og det er utroligt vigtigt, at vi værner om den. Det kan jo blandt andet ske ved at sørge for, at småbrande ikke udvikler sig til storbrande, hvor store arealer afsvitses. I den forbindelse er et sådant køretøj som det her jo genialt, fordi det er hurtigt, samtidig med, at det vil kunne komme frem over alt på øen«, siger beredskabschef Leif Bang.

En klar styrkelse
De frivillige brandmænd på øen råder ganske vist over en traktor med fuldt brandudstyr, men den er i sagens natur ikke nogen raket, så tilføjelsen af ATVeren er en klar styrkelse af brandbekæmpelsen på øen, vurderer Morten Abildstrøm.

»Hver evige eneste sommer har vi en 6-8 brande som følge af, at nogle tænder bål i det fri. Enten ved stranden eller inde i landet. Det siger sig selv, at det er meget farligt i de perioder, hvor vegetationen er knastør. Folk gør det ikke af ond vilje, men de er simpelthen ikke klar over risikoen for, at ilden pludselig kan stikke af fra dem«, siger Morten Abildstrøm.

Af samme årsag er al brug af åben ild på Anholt forbudt fra den 1. maj til den 1. oktober. Det er dog ok at grille.

ATVeren er indregistreret som en personbil, og kan således køres af personer med et almindeligt kørekort.

Anholt Brandvæsen har fået udvidet maskinparken med en terrængående ATV-motorcykel med blå blink, højtryksvandtanke og 20 meter slange. I forgrunden ses beredskabschef Leif Bang. Til venstre er det indehaveren af Husqvarna Skov & Have i Grenaa, Frank Hansen, der har forestået ombygningen af ATV’eren. Siddende på det lidt specielle brandkøretøj ses lederen af det frivillige brandkorps på Anholt, Morten Abildstrøm. Foto: Flemming Højer.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Byrådsmedlem er 'stikker' på Aarhus Ø: - Jeg har aldrig mødt så megen taknemlighed

AGF

Få overblikket: Kom hele vejen rundt om AGFs sejr over Randers

Annonce