Annonce
Østjylland

Anholts virksomheder vil grave skatte op

Algots buffet er et godt eksempel på en af »Anholts Skatte«, der allerede er gravet frem og sælger godt. Privatfoto.

14 håndværkere, kunstnere, restauratører m.fl. leder efter idéer og udviklingspotentialer.

Norddjurs Erhverv står bag et projekt, der skal fastholde og udvikle 14 virksomheder på Anholt. 14 håndværkere, kunstnere, restauratører og andre indehavere af små virksomheder på Anholt er på skattejagt.

Annonce
Udsigten er en af de største skatte i Jesper Gardes kommende »Orakelbar«. Privatfoto.

De leder ikke efter nedgravede guldmønter på øen, men efter idéer og udviklingspotentialer i deres egne forretninger. Idéer der kan blive guld værd, hvis de graves frem og udvikles rigtigt.

»Det er et meget handlingsorienteret projekt, hvor virksomhedsejerne skal få øje på nye muligheder og finde veje til at udnytte dem. Målet er at fastholde virksomhederne og skabe grobund for nye arbejdspladser på øen,« fortæller Mette Marie Karlberg fra konsulentvirksomheden Karlbak.

Hun arbejder sammen med Thomas Lütken fra Vovemod om at give virksomhederne det nødvendige rygstød. Det gør de på vegne af Norddjurs Erhverv, der har skaffet finansiering til halvdelen af udgifterne fra de LAG-midler, der understøtter udvikling af de danske små-øer.

Nu har virksomhederne sommeren til at prøve nogle ting af. Blandt skattene, der er gravet frem, er en idé om at producere gin. En anden er fiskehandleren, der vil arbejde på at øge salget af friske fisk på Anholt og samtidig øge salget til fastlandet.

Anja og Klaus Jensen, der ejer restauranten Al'got, er med i projektet. De er nu ellers meget gode til at udvikle deres forretning selv. Da de købte restauranten for tre år siden var omsætningen på 350.000 kroner. Sidste år var den på 2,7 mio. kroner. Alligevel er Klaus glad for at være med i projektet.

»Jeg er glad for at få lejlighed til at analysere vores måde at reklamere på. Jeg kan især bruge sparringen på nogle af vores idéer. Det er godt at få set på tingene fra en anden vinkel. Blandt andet har jeg fået nye idéer til, hvordan vi bygger to af vores bygninger sammen, så det giver mening for kunderne,« fortæller Klaus Jensen.

Værdifuldt fællesskab

Jacob Garde deltager også. Jacob er maskinmester på færgen og arbejder 14 dage og har 14 dage fri. Han realiserer nu en drøm om at lave en lille vin- og rombar med udsigt til solnedgangen. Han har bagt på drømmen i 25 år og ved præcis, hvordan han vil have den.

Jacob har fået nogle gode tips til markedsføringen på facebook, som han helt konkret kan bruge, men eller synes han, at netværket med de andre selvstændige på øen er det mest interessante ved projektet.

Til september, når sommertravlheden er ovre, skal projektets deltagere mødes igen for at videreudvikle på de skatte, de har gravet op hen over sommeren.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Aarhus

Bruno har uddannet 400 til at spille jagthorn: - Jeg bliver ved med at spille, så længe jeg kan tygge smør

Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Annonce