Annonce
Østjylland

Ankestyrelsen undersøger Odder Kommune: Resultatlønnede konsulenter kan være ulovlige

Finn Thranum (V) er tilfreds med, at det nu bliver undersøgt, om de eksterne konsulenter, som blandt andre Odder Kommune har benyttet på socialområdet, er lovlige. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Odder er en af 26 kommuner i Danmark, som har brugt eksterne konsulenter på det sociale område for at spare penge. De bliver nu undersøgt, fordi fremgangsmåden kan være i strid med loven.

Odder: Social- og Indenrigsministeriet har bedt Ankestyrelsen om at indhente redegørelser fra 26 af landets kommuner, der har benyttet ekstern konsulenthjælp på det sociale område for at spare penge. Det gøres for at vurdere, om det i nogle af tilfældene er ulovligt, og der dermed er grundlag for at rejse en tilsynssag.

Blandt disse kommuner er Odder.

Det er blandt andet den flittigt benyttede aflønning efter den såkaldte "no cure no pay"-model, som Social- og Indenrigsministeriet er opmærksomme på. Konsulenterne ansættes til at gennemgå udvalgte sager for fejl i vurderingen af borgernes behov, botilbuddenes indsats og prisen for dem, og konsulenterne bliver så efterfølgende kun betalt, hvis deres arbejde rent faktisk sparer kommunen penge.

- Det er stærkt bekymrende at se en aggressiv metode, hvor kommunerne betaler private konsulentfirmaer en resultatløn for at finde besparelser til nogle meget sårbare mennesker, som har brug for fællesskabets hjælp, har social- og indenrigsminister Astrid Krag (SF) tidligere sagt til Altinget i forbindelse med sagen.

Annonce

De 22 sager

Brorson Consult har indgået en kontrakt med Odder Kommune om at gennemgå op til 30 sager. De har indtil videre gennemgået 22.

Én sag er resulteret i, at kommunen skal betale en højere pris, end de oprindeligt gjorde.

To sager er endt med en lavere pris. De udgør tilsammen en årlig besparelse på 200.000 kroner.

Tre sager er endt med, at de pågældende borgere er flyttet i egne boliger med bostøtte. Én af dem er flyttet fra botilbud til en anden kommune. Blandt andet derfor udgør de tre sager tilsammen en besparelse på 2,1 millioner kroner.

11 sager har ikke medført ændringer i prisen.

Fem sager er endnu ikke afsluttede.

Konsulentfirmaet har indtil videre brugt i alt 150 timer på opgaverne, og den samlede betaling for arbejdet udgør 229.900 kroner.

Kilde: Sundheds-, social- og forebyggelsesudvalget i Odder Kommune

Administrativ beslutning

I Odder Kommune har konsulentfirmaet Brorson Consult indtil videre gennemgået 22 sager. I alle sagerne er betalingen foregået efter den førnævnte model, hvor virksomheden er blevet betalt på baggrund af en eventuel besparelse.

- Vi valgte dem ligesom så mange andre kommuner. Det var en ren administrativ beslutning og ikke noget, vi politisk har været inde over, siger formand for sundheds-, social- og forebyggelsesudvalget i Odder Kommune, Finn Thranum (V), der bifalder, at social- og indenrigsministeren nu vil have fremgangsmåden undersøgt.

Helt konkret har Brorson Consult modtaget 10 procent af alle kommunens besparelser i kommission.

Af de 22 sager har en enkelt sag betydet en højere pris for Odder Kommune, og den sag er Brorson Consult dermed ikke blevet betalt for. To sager er blevet billigere for Odder Kommune, fordi det ved gennemgangen er blevet vurderet, at prisen og indsatsen ikke stemmer overens. I de to sager har ændringen altså ikke haft nogen betydning for den hjælp, borgerne modtager. Yderligere tre sager er endt med, at borgerne er flyttet fra kommunale botilbud til egen bolig med bostøtte, hvilket også er en billigere løsning for kommunen.

Ingen alarmklokker

De gennemgange, som har ført til lavere omkostninger for Odder Kommune, har sammenlagt indbragt en besparelse på cirka 2,3 millioner kroner om året. Det betyder altså, at Brorson Consult har modtaget omkring 230.000 kroner for sit arbejde.

- Det er ikke noget, vi har været i alarmberedskab over. Man kan selvfølgelig altid diskutere, om det er rigtigt at bruge provisionsløn, men det er forvaltningens opfattelse, at det havde været dyrere, hvis kontrakten havde været med timeløn, lyder det fra Finn Thranum.

Formanden har sammen med næstformand John Rosenhøj (DF) besluttet at sætte sagen på det kommende udvalgsmøde i sundheds-, social- og forebyggelsesudvalget.

- Hvis nogen i udvalget så synes, at tingene skal gøres på en anden måde, så må vi tage den derfra, siger Finn Thranum.

Forvaltningen lægger ifølge mødets dagsorden op til, at orienteringen om sagen tages til efterretning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF gik mål-amok i Farum

Leder For abonnenter

Kloge ord om vanddragen: Vent med at flytte den

Vanddragen synger nu på sidste vers på Store Torv, efter at Aarhus Byråd onsdag besluttede, at den skal fjernes fra torvet og formentlig erstattes med noget andet kunst på stedet. Tilsyneladende har beslutningen bred opbakning i befolkningen - på en afstemning på stiften.dk forleden stemte 60 procent af deltagerne for, at den skal væk. Så det giver ikke nogen mening at diskutere længere, om den skal blive stående eller ej. Den sag er afgjort. Til gengæld giver det masser af mening at se fremad og diskutere, hvad der skal ske med torvet, når 'Torvenes Brøndsløjfe', som Vanddragen rettelig hedder, er væk. Den diskussion startede så småt på byrådsmødet, hvor et par klarsynede politikere hævede stemmen. SF's Jan Ravn Christensen manede til besindighed og advarede mod, at Vanddragen bliver fjernet over hals og hoved og efterlader et stort hul i torvets belægning, som derefter skal repareres for igen at blive brudt op, når en ny udsmykning er klar. Dér har han en vigtig pointe. Det vil være spild af penge at fjerne Vanddragen, før noget nyt er klar. DF's Knud N. Mathiesen har også en pointe i, at det er uværdigt og uhensigtsmæssigt at gemme dragen væk i et depot. Så han slår til lyd for, at der med det samme findes en ny placering, hvor kunstværket spiller bedre sammen med omgivelserne, end det var tilfældet på Store Torv. Og at private bygherrer kunne tænkes at ville sponsorere en flytning til et nyt område, hvor de har gang i noget byggeri, er vel heller ikke utænkeligt. Så lad os følge deres gode råd og få gang i en proces, som både handler om at give Store Torv en indretning og noget kunst eller udsmykning, som kan give mere liv på torvet, samt finder et nyt og bedre sted til Vanddragen. Lad os straks komme i gang med at diskutere det. Knud N. Mathiesen nævner selv Aarhus Ø, som et oplagt sted til Vanddragen, men ville det ikke bare blive samme historie dér, som det var på Store Torv: at vinden spreder vandet ud over et større område. Måske et kommende torv eller grønt område på Godsbane-området ville være mere velegnet?

Danmark For abonnenter

Offer for mishandling i sms: 'Hey, far! Jeg har brug for din hjælp nu'

Annonce