Annonce
Aarhus

Anklage: Århusianer var imam for terrorgruppe

Arkivfoto: Henning Bagger/Scanpix

24-årig mand med somaliske rødder anklages for at lade sig hverve af al-Shabaab og virke som imam for gruppen.

Der har været flere sager de senere år om danske statsborgere og herboende udlændinge, der har tilsluttet sig den militante gruppe Islamisk Stat i Syrien.

Onsdag er en 24-årig dansksomalisk mand fra Aarhus på anklagebænken tiltalt for at tilslutte sig ekstremistgruppen al-Shabaab i Somalia.

Ligesom i tidligere sager mod syrienkrigere er han tiltalt for at lade sig hverve og træne til at begå terrorhandlinger.

Den tiltalte spillede ifølge anklagemyndighedens opfattelse en nøglerolle for gruppen.

Han anklages for at virke som imam og stå for koranundervisningen i de områder, som al-Shabaab kontrollerede.

En rolle, som han menes at have haft i perioden fra september 2013 til januar 2015.

Den tiltalte selv nægter sig skyldig i anklagerne.

Britiske medier har interesseret sig en del for den tiltalte og nævnt ham i forbindelse med angrebet mod Manchester Arena 22. maj sidste år.

Her detonerede Salman Abedi en bombe efter en koncert med Ariana Grande, hvor 22 mennesker blev dræbt.

Britiske medier har sat dansksomalieren i forbindelse med det netværk af islamister i Manchester, som Abedi angiveligt var en del af.

Der er dog intet, der tyder på, at dansksomalieren har spillet en direkte rolle i angrebet, og det er heller ikke en del af anklagen mod ham.

På tidspunktet for angrebet sad den 24-årige i øvrigt varetægtsfængslet i Danmark.

Han blev varetægtsfængslet allerede i januar 2017 sammen med en anden jævnaldrende mand med finsk baggrund.

Denne mand - Joel Nur - blev 23. marts i år idømt fire års fængsel ved Retten i Esbjerg for at have tilsluttet sig Islamisk Stat.

De to mænd kender hinanden, og den 24-årige mand har angiveligt også været koranlærer for finnen.

Det forklarer Nur, da han onsdag er indkaldt som vidne i sagen og afgiver forklaring i Retten i Aarhus.

- Han var min koranlærer og lærte mig at recitere koranen, siger finnen, der er i gang med at afsone sin straf.

Der ventes dom i sagen i slutningen af juni.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce