Annonce
Alarm 112

Anklage: Kvinde blev tævet i 15 år før drab

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Anklageskrift beretter om grusom vold mod kvinde, der angiveligt blev holdt indespærret i to måneder.

En 34-årig kvindes død på Rigshospitalet sidste efterår var kulminationen på mange års vold fra hendes mands side, mener anklagemyndigheden.

Gennem 15 år blev offeret "kontinuerligt", hævdes det, udsat for vold på skiftende adresser i København, Pakistan og til sidst på Midtsjælland.

Det blev værre og værre. Fra august og frem til kvindens død i oktober var der tale om decideret mishandling, påstås det i anklageskriftet, som Ritzau har fået aktindsigt i.

Med en økse, en hammer, et aluminiumsbat og andre genstande blev kvinden ifølge anklageskriftet slået igen og igen. Hendes ene øre blev delvist revet af, ligesom hun blev kronraget, lyder det i tiltalen.

I de to sidste måneder af sit liv var kvinden reelt frihedsberøvet i hjemmet i Lejre, mener anklagemyndigheden. Bopælen var blevet udstyret med videoovervågning såvel udenfor som inden døre, fremgår det.

Allerede sidste år udtalte politikommissær Kim Løvkvist fra Midt- og Vestsjællands Politi, at der var mistanke om langvarig partnervold.

- Vi bygger det på resultatet af den obduktionserklæring, vi har fået fra Retsmedicinsk Institut, som beskriver skader fra vold gennem flere år, sagde han.

Anklagemyndigheden har besluttet at rejse tiltale for manddrab og ikke "blot" for vold med døden til følge.

Det har tidligere været fremme, at den tiltalte mand nægter sig skyldig. Politiet valgte at offentliggøre hans foto og navn sidst på året, da han trods flere aftaler ikke havde meldt sig selv.

Den offentlige efterlysning gav resultat. Siden 6. december har han været varetægtsfængslet. Han er pakistansk statsborger og kræves udvist.

Tre børn mistede deres mor ved kvindens død 2. oktober. Børnene overværede i flere tilfælde volden, mener anklagemyndigheden, og de blev også selv udsat for vold, lyder påstanden.

Hos Midt- og Vestsjællands Politi siger anklager Rune Rydik, at datoerne for den kommende retssag endnu ikke er fastlagt.

- Men vi håber at få sagen for inden jul, siger han.

Færre end ti vidner skal afgive forklaring under den kommende nævningesag i Retten i Roskilde, oplyser anklageren.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Aarhus

26-årig dansker var i virkeligheden 45-årig inder: Falsk tandlægepatient afsløret af sit eget tandsæt

Annonce