Annonce
Erhverv

Anklage: Putins nære ven har sendt millioner gennem Nordea

Nordea-filial i København er centrum for en række mistænkelige overførsler. (Arkivfoto)

En nær ven af den russiske præsident, Vladimir Putin, har sendt millioner gennem Nordea, viser dokumenter.

Et selskab med tråde til kredsen omkring den russiske præsident, Vladimir Putin, har overført store millionbeløb gennem Nordeas filial på Vesterbrogade i København.

Pengene kom fra det panamanske selskab Dino Capital. Det har forbindelser til Sergej Roldugin, som er en af Putins venner og blandt andet er gudfar til en af præsidentens døtre.

Det skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie, Finans.dk.

Nordea er blevet anklaget for hvidvask af den britisk-amerikanske investor Bill Browder, der har sendt en lang række dokumenter til Bagmandspolitiet.

Dokumenterne viser ifølge Finans.dk, at Dino Capital gennem et år - fra marts 2012 til februar 2013 - overførte 78 millioner kroner til en konto i Nordea.

Pengene gik til Hatley Investments, som er registreret på De Britiske Jomfruøer. Dette selskab sendte også penge den anden vej.

Overførslerne fra Dino Capital blev blandt andet forklaret som betaling for rådgivning eller afdrag på gæld.

Men når udenlandske selskaber uden grund bruger en dansk bank som mellemstation, kan det være tegn på hvidvask. Det har hvidvaskekspert Jakob Dedenroth Bernhoft tidligere fastslået overfor Finans.dk.

Nordea vil ikke kommentere specifikke kunder. Men risikochef Julie Galbo siger, at banken har været for dårlige til at forhindre hvidvask.

- Vi må nok erkende, at vi historisk er blevet misbrugt til hvidvask, og at vores forsvar på hvidvaskfronten ikke har været stærkt nok. Det er vi meget, meget kede af, og det beklager vi, siger hun til Finans.dk.

Nordea har lukket afdelingen for internationale kunder i filialen på Vesterbrogade, der er centrum for de mistænkelige overførsler, som Bill Browder anklager Nordea for at have tilladt.

Bagmandspolitiet har i øjeblikket en sag kørende mod Nordea.

Bill Browder har også anklaget Nordea for at være brugt til hvidvask i Norge, Sverige og Finland.

Han siger at have bevis for mistænkelige transaktioner til en værdi af 2,7 milliarder kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Annonce