Annonce
Erhverv

Anklage: Putins nære ven har sendt millioner gennem Nordea

Nordea-filial i København er centrum for en række mistænkelige overførsler. (Arkivfoto)

En nær ven af den russiske præsident, Vladimir Putin, har sendt millioner gennem Nordea, viser dokumenter.

Et selskab med tråde til kredsen omkring den russiske præsident, Vladimir Putin, har overført store millionbeløb gennem Nordeas filial på Vesterbrogade i København.

Pengene kom fra det panamanske selskab Dino Capital. Det har forbindelser til Sergej Roldugin, som er en af Putins venner og blandt andet er gudfar til en af præsidentens døtre.

Det skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie, Finans.dk.

Nordea er blevet anklaget for hvidvask af den britisk-amerikanske investor Bill Browder, der har sendt en lang række dokumenter til Bagmandspolitiet.

Dokumenterne viser ifølge Finans.dk, at Dino Capital gennem et år - fra marts 2012 til februar 2013 - overførte 78 millioner kroner til en konto i Nordea.

Pengene gik til Hatley Investments, som er registreret på De Britiske Jomfruøer. Dette selskab sendte også penge den anden vej.

Overførslerne fra Dino Capital blev blandt andet forklaret som betaling for rådgivning eller afdrag på gæld.

Men når udenlandske selskaber uden grund bruger en dansk bank som mellemstation, kan det være tegn på hvidvask. Det har hvidvaskekspert Jakob Dedenroth Bernhoft tidligere fastslået overfor Finans.dk.

Nordea vil ikke kommentere specifikke kunder. Men risikochef Julie Galbo siger, at banken har været for dårlige til at forhindre hvidvask.

- Vi må nok erkende, at vi historisk er blevet misbrugt til hvidvask, og at vores forsvar på hvidvaskfronten ikke har været stærkt nok. Det er vi meget, meget kede af, og det beklager vi, siger hun til Finans.dk.

Nordea har lukket afdelingen for internationale kunder i filialen på Vesterbrogade, der er centrum for de mistænkelige overførsler, som Bill Browder anklager Nordea for at have tilladt.

Bagmandspolitiet har i øjeblikket en sag kørende mod Nordea.

Bill Browder har også anklaget Nordea for at være brugt til hvidvask i Norge, Sverige og Finland.

Han siger at have bevis for mistænkelige transaktioner til en værdi af 2,7 milliarder kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Prøve afkræfter mistanke: Dansk mand indlagt i Aarhus er ikke smittet med coronavirus

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce