Annonce
Udland

Anklager: Drab på tysk politiker var højreradikalt attentat

Swen Pfortner/Ritzau Scanpix
45-årig mand er anholdt og sigtet for drab. Han har tilknytning til højreradikale elementer i Tyskland.

Den tyske anklagemyndighed antager, at skuddrabet på den fremtrædende tyske politiker Walter Lübcke tidligere på måneden var et højreekstremistisk attentat.

Det siger en talsmand for den føderale anklager.

65-årige Walter Lübcke var regeringspræsident i Kassel og medlem af kansler Angela Merkels parti, CDU. Han blev fundet på terrassen i sin baghave i Istha få kilometer fra Kassel kort efter midnat 2. juni. Han blev erklæret død to timer senere.

Ifølge obduktionen blev den 65-årige politiker dræbt af et skud i hovedet, som var affyret på tæt hold.

Lørdag morgen anholdt tysk politi en 45-årig mand i Kassel. Byen ligger cirka 160 kilometer nordøst for Frankfurt. Han er sigtet for drab.

Søndag blev den 45-årige stillet for en dommer og varetægtsfængslet.

Det er tilsyneladende et dna-spor, der førte frem til den formodede gerningsmand. Det rapporterer flere tyske medier.

Ifølge efterretningskilder har manden været knyttet til det højreekstreme miljø. Men det præcise motiv for drabet er endnu uklart.

Drabet på Lübcke blev på de sociale medier ledsaget af en shitstorm fra højreradikale elementer til stor forargelse for mange tyske borgere og landets præsident, Frank-Walter Steinmeier.

Lübcke var kendt for sine liberale synspunkter om indvandrere og flygtninge.

/ritzau/dpa

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF slog Horsens i tirsdags-test

Leder For abonnenter

Parkering i Skejby: Gylden mulighed for at få parkering til at fungere

En arbejdsplads med næsten 9.734 medarbejdere samlet på et areal, der svarer til cirka 500 parcelhusgrunde. Det er ikke svært at forestille sig, at det vil give problemer på mange forskellige områder. Men når det drejer sig om selve en af grundpillerne i vores velfærdssamfund; nemlig et sygehus, så tillader vi faktisk ikke, at der er alt for mange problemer. Så forventer vi - alle vi skatteborgere - at tingene bare kører efter en snor, der hverken knækker eller flosser det mindste. Men sådan er det selvfølgelig ikke i virkelighedens verden og slet ikke, når sygehuset er Aarhus Universitetshospital, der siden den tankemæssige fødsel har oplevet at få fjernet millioner og atter millioner af kroner, så det har meget svært ved at leve op til betegnelsen et supersygehus. Aarhus Universitetshospital er ét af de absolut bedste sygehuse i Danmark med nogle af de absolut bedste indenfor deres fag og specialer. Ingen tvivl om det. Men de senere år har Aarhus Universitetshospital fået et ry for også at være mangelfuldt og problemfyldt. Ikke på grund af personalet, men på grund af en økonomi og nogle økonomiske krav fra stat, der gør, at der alt for ofte har været sparerunder, nedskæringer og omorganiseringer. Samtidig har hospitalet kæmpet for at blive færdigbygget med de forsinkelser og fejl, som - desværre - alt for ofte er på store byggerier i Danmark. Nu står sygehuset færdigbygget, men der er stadig mulighed for forbedringer. Især på parkeringsområdet, som vi beskrev i mandagsudgaven af Århus Stiftstidende. Det har sygehusets ledelse, Region Midtjylland og Aarhus Kommune endelig erkendt og har derfor bedt konsulentvirksomheden Cowi om at udtænke noget bedre og langt mere funktionelt end det eksisterende. Som en - heldigvis - sjælden bruger af Aarhus Universitetshospital er det ikke svært at pege på skiltningen, som et forbedringspunkt. Ikke så meget antallet af skilte, mere størrelse og selve indholdet. Som ansat ved man godt, hvor man skal hen. Som indlagt er det mere eller mindre ligegyldigt, da andre oftest afleverer én. Som pårørende og gæst er man straks mere udfordret. Men hospitalet er førdigbygget og parkeringspladserne er lavet, så nu kan Cowi studere det adfærdsmønster, vi bilister har, når vi ankommer til et sygehus. Cowi har alle muligheder for at lave en analyse, der helt ned til de enkelte pladser kan optimere det for både ansatte og pårørende, så begge grupper får optimale parkeringsforhold tæt på supersygehuset. Alt andet vil være ærgerligt.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Aarhus For abonnenter

Omdiskuteret plejecenter skal forblive privat: Aarhus Kommune vil give firma flere år som boss i Bøgeskovhus

Annonce