Annonce
Kultur

Anklager i ubådssagen: I anklagerens maskinrum er der også plads til at være far

På forlaget People's Press' stand på Krimimessen i Horsens var mange forbi Jakob Buch-Jepsen, og han signerede også bøger på Bog & Idé's stand. Foto: Michael Svenningsen
Jacob Buch-Jespen, anklager i ubådssagen om drabet på Kim Wahl, fortalte på Krimimessen i Horsens om sin strategi og overvejelser - og om samtidig at være menneske og far.

Horsens: Hvad gør en bekymret far til tre badesmølfer, når han også er anklager i ubådssagen, når et formodet lig i sagen endnu ikke er fundet, og når han har en mistanke om, at liget kan være dumpet i vandet uden at vide hvor?

Så tager han snorkel på og afsøger selv vandene på den lokale badestrand, så han bliver lidt mindre utryg ved at lade børnene bade de varme sommeraftener.

Sådan fortæller Jakob Buch-Jespen, anklager i en af nyere tids mest omtalte kriminalsager, nemlig ubådssagen om drabet på journalisten Kim Wall. Hun kom aldrig hjem i live fra en sejltur med Peter Madsen i hans hjemmebyggede ubåd UC3 Nautilus i august 2017.

Den sag trak store veksler både på anklageren og på mennesket bag, fortæller han, og netop derfor er den også en af de sager, han fortæller om i sin ny bog "Jeg som anklager". Bogen, der udkom i fredags, er skrevet i samarbejde med journalist Stine Bolther og udgivet på forlaget People's Press.

- Først og fremmest har jeg gerne ville fortælle almindelige danskere om, hvordan vores retssystem fungerer, og det gør jeg så gennem nogle af de sager, jeg selv har dækket i mine 16 et halvt år som anklager, siger han.

- Jeg forsøger at give et personligt indblik i mit maskinrum som anklager. Dels fortæller jeg om de faglige overvejelser og strategier, jeg har haft i sagerne. Men jeg fortæller også om mennesket bag - om hvordan jeg har håndteret det som anklager, som menneske og som privatperson, og hvordan jeg har fået arbejdet til at fungere sammen med min rolle som familiefar.

Annonce

Jakob Buch-Jepsen

  • Ubådssagen blev 43-årige Jakob Buch-Jepsen foreløbig sidste som specialanklager.
  • Han har nu to års orlov fra politiets anklagemyndighed og arbejder som advokat i advokatfirmaet Koch/Christensen, der blandt andet repræsenterer en række større offentlige fagforbund.

Personlighed og forberedelse

Denne weekend er Jakob Buch-Jepsen til stede på Krimimessen i Horsens, hvor han blandt andet signerer bøger. Lørdag skulle han på en af scenerne tale om sin bog i dialog med medforfatter Stine Bolther. Det blev et tilløbsstykke, hvor ikke alle nåede indenfor.

- Der er mange på gangen endnu. Kan vi få en højttaler derud? Forhåbentlig kan alle høre os nu, indledte Stine Bolther.

- Jeg ved, du har en teknik, når du afhører tiltalte i en sag, sagde hun efterfølgende som oplæg til Jakob Buch-Jepsen, der fortsatte:

- Som anklager er det vigtigt - både i retslokalet og forud for sagen - at være objektiv. Det er helt grundlæggende, men det er ikke ensbetydende med, at man ikke kan have personlighed i anklagerrollen.

Det har Jakob Buch-Jepsen gerne, for eksempel hvis det er oplagt for ham, at tiltalte lyver ham op i ansigtet. Så tager han gerne konfrontationen.

- Og derfor er det ekstremt vigtigt at være godt forberedt. Jeg skal grundigt have sat mig ind i, for eksempel hvad der tidligere er forklaret til politiet, og hvad der ligger af tekniske beviser.

Eksempelvis havde Jakob Buch-Jepsen i ubådssagen godt styr på de skader, liget var forvoldt, så han kunne holde dem op mod de forklaringer, Peter Madsen kom med.

Lad ham bare tale

I de mange år som anklager har Jakob Buch-Jepsen stået over mange forbrydere, og han forsøger altid så godt som muligt at forstå deres tanker og handlinger.

- Det kan man ikke i en sag som ubådssagen, siger han.

Derfor tænkte han meget over strategien.

- Peter Madsen er veluddannet, veltalende og frem for alt vil han gerne tale. Så min strategi blev at lade ham tale. Jo mere detaljeret han fortalte, des mere fik han sagt, som jeg efterfølgende kunne bruge imod ham, forklarede Jakob Buch-Jepsen fra scenen på Krimimessen.

Han fortalte også, hvordan retsledelsen kan være forskellig fra dommer til dommer.

- I ubådssagen var den til den lette side, og af og til udviklede afhøringen sig til dialoger mellem Peter Madsen og mig.

Peter Madsen spurgte blandt andet ind til anklagerens seksualitet, og på det område satte Jakob Buch-Jepsen sin fod ned og understregede, at det var ham, der stillede spørgsmål.

- Men andre gange fik han svar, indskød Stine Bolther.

- For eksempel da han spurgte, hvad du ville gøre, hvis du havde kørt én ihjel i en højresvingsulykke. Hvad var det, du svarede?

- Ja, jeg svarede, at jeg i hvert fald ikke ville smide liget i bagagerummet og køre det ud i en skov og partere det, sagde Jakob Buch-Jepsen.

Jacob Buch-Jepsen blev interviewet af journalist Stine Bolther, der er medforfatter til bogen "Jeg som anklager", der udkom fredag. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Aarhus

Turbåd ligger stille i Aarhus Havn: Søfartsstyrelsen fandt mangler i forbindelse med sikkerheden

Annonce