Annonce
Østjylland

Anklager om hjernevask på friskole: Du er en forkælet lille prinsesse

Næstformand i skolen.coms bestyrelse, Frank Erichsen, ærgrer sig over sagen, men kan ikke genkende det billede, der tegnes af skolen. Frank Erichsen vil af mange være kendt som "Bonderøven" fra DR-programmet af samme navn, og han har to børn på skolen. Foto: DR

Den norddjurske friskole Skolen.com har fået et påbud af Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.

Grenaa: Den norddjurske friskole Skolen.com overholder ikke friskoleloven. Det slår Styrelsen for Undervisning og Kvalitet fast i et påbud til skolen. Påbuddet kommer efter Radio24syvs historier om skolen.

Skolen.com får et påbud, der skal sikre, at der ikke forekommer inhabilitet i ansættelserne på skolen. Derudover skal det sikre, at der ikke sker brud på tavshedspligten.

10 familier har tidligere fortalt til Radio24syv, hvordan de følte sig hjernevaskede af skolelederens ægtefælle.

På skolens matrikel ligger et meditationscenter ved navn Munach, som er ejet af skolelederens mand, Jørgen Høher, der af forældrene betegnes som en meditationsguru. Når forældre melder deres børn ind på skolen, får de at vide, at skolen og meditationscentret ikke er forbundet, men Radio24syv har afdækket, at der er talrige tilfælde af sammenblanding mellem centret og skolen.

Annonce

Lille prinsesse

Forældrene fortalte blandt andet, at meditationsguruen var involveret i skolens pædagogiske arbejde:

- Vores børn blev diskuteret med Jørgen Høher uden vores samtykke. Vi opdagede, at Jørgen Høher havde skrevet til skolelederen, hvordan de ansatte skulle meditere med vores barn. De skulle meditere på, at hun var en forkælet lille prinsesse, fortæller Pil Maagaard, der har haft to børn på skolen.

Og det er ifølge Styrelsen for Undervisning og kvalitet et brud på Friskoleloven, da skolelederen ikke har overholdt tavshedspligten.

Påbuddet om inhabilitet i ansættelsesager kommer efter, at forældrene fortalte, hvordan de fleste ansatte på skolen var forbundet på kryds og tværs. Skolelederen ansatte blandt andet sin partners ekskæreste, sin ekspartners nye kæreste, dennes nye kærestes barn og dette barns mor. Og det kan give tvivl om skolelederens upartiskhed, skriver Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.

Derudover bliver det indskærpet for skolen, at underretningspligten er personlig for den enkelte lærer og pædagog. Skolen har også fået besked på, at den skal være opmærksom på, om der kan være risiko for, at skolen kan stå i et afhængighedsforhold til lederen af meditationscentret, som er skolelederens mand, og som ejer skolens bygninger.

Økonomisk pres

I forbindelse med Radio24syvs dækning af skolen fortalte en lang række forældre derudover om, hvordan skolen prøvede at kanalisere dem hen til skolelederens mands meditationscenter Munach.

Vi havde problemer med vores datter og spurgte ind til, om vi skulle tale med Familiehuset i Norddjurs Kommune. Men skolen sagde, det ikke var en god ide. Vi skulle i stedet have meditationer med Jørgen, siger Christine Storgaard, der har haft tre børn på skolen, til Radio24syv.

Flere forældre oplevede, at skolen pressede familien til at bruge penge på meditations-sessions hos skolelederens mand, Jørgen Høher.

De hjernevasker os til at tro, at deres fremgangsmåder er de rigtige, siger Morten Adamsen, der har haft to børn på Skolen.com, til Radio24syv. Skolen.com ønsker ikke at udtale sig, før de har svaret Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.

Genkender ikke billedet

Næstformand i skolen.coms bestyrelse, Frank Erichsen, ærgrer sig over sagen, men kan ikke genkende det billede, der tegnes af skolen. Frank Erichsen vil af mange være kendt som "Bonderøven" fra DR-programmet af samme navn, og han har to børn på skolen.

- Jeg skal ikke bagatellisere de bekymringer, som nogle forældre har, og Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har jo også givet to klare påbud, når det gælder tavshedspligt og habilitet i forhold til ansættelser. Det er der taget hånd om. Naturligvis er det ikke acceptabelt, at tavshedspligten ikke bliver overholdt, og det er også blevet indskærpet fra bestyrelsens side.

- Og hvad angår ansættelsesprocedurerne, har skolelederen selv bedt bestyrelsen om at overveje en ny model, hvor der nedsættes ansættelsesudvalg, siger Frank Erichsen.

Han minder i samme forbindelse også om, at styrelsens rapport frikender skolen.com i en lang række andre kritikpunkter.

- Og jeg kan slet ikke genkende det generelle billede, der tegnes af skolen. Vi er meget glade for skolen og har aldrig deltaget eller på nogen måde følt os presset til at deltage i meditationer hos Jørgen Høher, og det har langt de fleste andre forældre heller ikke.

- Men jeg kender da forældre som har fulgt meditationskurser på stedet, helt frivilligt, siger Frank Erichsen.

Han påpeger videre, at bestyrelsen, hvilket også fremgår af rapporten fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, er og længe har været meget opmærksom på faren for, at skolen kan komme i et afhængighedsforhold til lederen af meditationscentret. I rapporten hedder det således, at Styrelsen ikke finder der er grundlag for at konstatere, at skolen ikke lever op til uafhægighedskravet i friskolelovens §5 stk. 2.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Unge fortsætter hærgen i Gellerup efter politiskud: Tre teenagere anholdt

Aarhus

Uro efter politiskud i Gellerup: Påsatte brande og stenkast i løbet af natten

Annonce