Annonce
Kultur

Anmeldelse: Det altoverskyggende frie fald

Island var den røde tråd ved den anden af i alt tre Trio-aftener på Atlas. Kvaliteten tog desværre et ordentligt dyk mod slutningen af koncerten.

Annonce

Den passende grimasse var svær at finde, da anden del af Aarhus Festuges Trio-koncerter onsdag aften blev afviklet på Atlas.

Emiliana Torrini, John Grant og Ólöf Arnalds (i den rækkefølge) optrådte i front for Trio-projektets faste trekløver; multiinstrumentalisten Gustaf Ljunggren, pianisten Diego Schissi og bassisten David Piltch.

De tre solister har alle Island i blodet; Torrini og Arnalds som landsmænd og amerikanske Grant som tilflytter.

Emiliana Torrini lagde for med overlevelses-hymnen »Today Has Been Okay« - en skøn underspillet sang, som hun iøvrigt også delte med os, da hun under festugen i 2012 optrådte med The DeSoto Caucus.

»Beggar's Prayer« med rigeligt plads til appetitvækkende små kunstpauser. Den bittersøde »Summer Breeze« med Torrini i tankemæssig udflugt til en trist tid af sit liv. Og hendes suverænt bedste nummer, »Sunny Road«, med en tekst på dansk - oversat af Steffen Brandt. »Lykkevej«, havde han fået det til.

Det nysselige i den diktion-stærke islænding, foruden de fraværende småskæve indslag fra musikerne bag hende, efterlod samlet set ikke det største indtryk.

Emiliana Torrini: 3 stjerner

Mægtige John Grant tog herefter over med en lille håndfulde sange, der løftede stemningen betragteligt.

»Jeg troede aldrig, jeg skulle høre mig selv sige det, men det er altså fedt at være placeret midt i mellem to så hotte kvinder«, sagde han om Emiliana Torrini og Ólöf Arnalds - og med slet skjult henvisning til, at han er bøsse.

John Grant, tidligere medlem af rockgruppen The Czars, slog godt og grundigt igennem i 2010 med albummet »Queen Of Denmark«. Et majestætisk værk i omegnen af 70'ernes softrock. Sidste år fulgte den mere elektronisk-funderede »Pale Green Ghosts«.

At opleve John Grant i så intime rammer som Atlas var i sig selv stort. Akkurat som Jenny Wilson var ved den første Trio-koncert i mandags.

Men mere slinger i valsen havde dog været rart. Måske var det netop som »kompensation« for John Grant's udsagn om, at han ved at sige ja til opgaven gerne bevægede sig ud på dybt vand, at aftenens materiale blev holdt i en stram snor.

»I Wanna Go To Marz«, »Glacier« og titelnummeret fra »Queen Of Denmark« blev - apropos Emiliana Torrini's sæt - spillet meget tro mod forlægget.

Signatursangen og nyklassikeren »GMF« - greatest motherfucker - vakte naturligt nok enorm jubel. Ligesom »Caramel«, med Grant bag flyglet og Ljunggren på basklarinet, gjorde.

John Grant: 4 stjerner

Og så til finalen. Det var her, den passende grimasse var svær at finde.

Ólöf Arnalds havde ikke været på scenen i mange minutter, før spørgsmålene hobede sig op:

Var hun fuld? Manisk? Eller bare nervøs?

Smilene blandt publikum syntes at stivne jo længere, vi kom ind i dette sidste særprægede kapitel af koncerten.

Den 34-årige sangerinde og sangskriver med den smådramatiske vokal fjollede sig igennem sine plinke-plinke folksange; stoppede op flere gange i løbet af sine sange, slog en latter op, og forsøgte forgæves at tage sig sammen.

Troede hun overhovedet på det?

»Perfectly imperfect«, messede hun ude af sync - med et nervøst »I love you!« smidt ind - henvendt til det mere og mere forundrede publikum.

Bemærkingen: »I have a master degree in getting lost« faldt sådan set i god jord. Men det var også før katastrofen for alvor satte ind.

De dukkede op i en lind strøm: Hun kommenterede usammenhængende sine tekster alt imens de blev fremført. Hun kæmpede konstant med at stemme sin guitar - og overlod på et tidspunkt tjansen til Gustaf Ljunggren.

Hun fik David Piltch til forvirret at rode i sine nodeark; formåede med en malplaceret latter at spolere den ellers fine »Return Again« og måtte hjælpes flere gange med at ramme den rette toneart.

»Jeg har intet at miste nu!« proklamerede hun på et tidspunkt.

Om det var før eller efter, hun meddelte, at hun havde det som om, hun havde »drukket syre fra et bilbatteri«, står lidt uklart.

Var det ikke fordi, der skulle skrives om den skæbnesvangre oplevelse, havde jeg forladt koncerten i utide.

Mindeværdigt. På den dårlige måde.

Ólöf Arnalds: 1 stjerne

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Lige nu kan du blive testet hele 16 steder i Aarhus Kommune: Få overblikket her

Aarhus

Dagens coronatal for Aarhus og omegn: Antallet af smittede stiger en smule igen

Annonce