Annonce
Digitalt

Anmeldelse: Kraften er stærk hos Star Wars Jedi: Fallen Order

Star Wars Jedi Fallen Order har en historie, der er en film eller serie værdig. Er man Star Wars-fan er det det bedste lyssværd-spil længe - og et af de bedste nogensinde. Pr-foto
Star Wars Jedi: Fallen Order giver alle skabs-jedi mulighed for at gennemleve deres helt eget Star Wars-eventyr

Full disclaimer: Jeg er kæmpe Star Wars-fan. Så når der kommer en ny film, serie eller et spil, så er jeg allerede begejstret fra start, og de skal bare lade være med at ødelægge noget.

I den kontekst er Star Wars Jedi: Fallen Order det spil, jeg har gået ventet på. For mens Star Wars: Battlefront II var fedt og stemningsmættet underholdning i en Star Wars-setting, så var der for meget skydespil, for lidt historie og for få lyssværd. Fallen Order laver om på alt dét med en ambitiøs historie, hvor du kun er bevæbnet med dit lyssværd - og Kraften, selvfølgelig.

Annonce

Om testen

Produkterne, vi anmelder i Jysk Fynske Medier, er udlånt af virksomheden bag produktet. Vi tester og anmelder altid objektivt, uden at virksomheden har indflydelse på processen eller den færdige anmeldelse.

Flot og godt fortalt

I Fallen Order indtager man rollen som Cal, en padawan, der er gået i skjul, efter jedi-ordenen blev – næsten – udryddet i Episode II. Ja, det er lidt nørdet, og det er faktisk ikke afgørende, om man er velbevandret i Star Wars-universet eller ej, men altså: historien er spændende, hvis man er Star Wars-nørd, og den er i alle tilfælde godt fortalt.

Cal kan ikke gemme sig for evigt, og snart begiver han sig ud på en farefuld rejse for at bringe jedi-ordenen tilbage. Rejsen foregår i klassisk Star Wars-stil med mange stop rundt om i galaksen, hvor man møder både venner og fjender – med en klar overvægt af sidstnævnte.

Brug kraften

I Fallen Order veksler du mellem at følge historien i lange og flotte cutscenes, gå på opdagelse på de forskellige planeter og så at kæmpe. Mængden mellem historie, opdagelse og kamp er afbalanceret, så du aldrig keder dig undervejs.

Det er spændende og livsfarligt at gå på opdagelse på de forskellige planeter. De tager sig vidt forskelligt ud, men der er en Star Wars-mættet stemning, uanset om du er i byen, i junglen eller i et gammelt tempel. Her skal du løbe på vægge, hoppe, kravle, løse gåder og bruge Kraften.

Kampsystemet er gennemarbejdet og velfungerende. Du bliver belønnet for at arbejde med dit skilltree, huske at parere og undgå angreb og ikke bare blæse hovedløst i kamp. Du kommer til at dø undervejs, ellers skal du skrue op for sværhedsgraden, for det er en del af "charmen", at man bliver udfordret, slået ihjel og må prøve fra sidst gemte placering - med en ny tilgang. Fallen Order skal være udfordrende, men det bliver aldrig for frustrerende, da man kan skrue op og ned for sværhedsgraden undervejs.

Skuespil, grafik og lyd er fra allerøverste skuffe, og det betyder desværre, at min Xbox One X til tider havde svært ved at køre smooth, selvom jeg begrænsede opløsningen til 1080p. Det, må Respawn Entertainment gerne fikse hurtigst muligt.

Alt i alt er Fallen Order dog et meget vellykket spil, som er perfekt opvarmning for Star Wars-fans, der glæder sig til, at Episode IX kommer i biografen lige om lidt.

Titel: Star Wars Jedi: Fallen Order

Udgivelsesdato: 15. november

Platform: Xbox One, PS4 og pc

Cal får en ven og hjælper i den vævre lille drode BD1. Den bærer navigationskortet, indsamler data og lærer nye tricks undervejs, så den i højere og højere grad kan assistere med missionerne. Pr-foto
Cal kan ændre sin beklædning og sit lyssværd, som spillet skrider frem, men det er primært hans skill-tree, der er værd at arbejde med. Her lærer han nye evner og bliver stærkere, og det er nødvendigt, for missionerne er svære. Pr-foto
Selvom Cal er bevæbnet med et lyssværd, er han ikke for overlegen i Fallen Order. Modstanderne er ofte formidable, og der er også regulære lyssværds-dueller. Pr-foto
Cal lærer ret tidligt i spillet at hoppe, løbe på vægge og autoparere skud, og så føler man sig som en "rigtig" jedi, når man i bedste parkour-stil løber, springer og mejer stormtroopers ned i hobetal. Pr-foto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

Annonce