Annonce
Kultur

Anmeldelse: Ordorgie og bogstavbegejstring

Forestillingen »ORd« er instrueret af Charlotte Ladefoged. På scenen er skuespillerne Helga Rosenfeldt-Olsen og Steffen Nielsen. Pressefoto

Hvid Støj Sceneproduktion leger livfuldt og lystigt med det danske sprog i forestillingen »Ord«.

Ordpolitiet uddeler ordbøder og beder Rosenfeldt-Olsen om at stå ord-ret, når hun begynder at opfinde ord, som ord-ordensmagten finder ikke giver mening. Der er såmænd også krimi, mord og en »flot, fremmed og fantastisk uhyggelig« Fuck-figur, som overtager styringen i et slæng af uvorne ord, som bliver til bandeord. Men både det og alt andet i Hvid Støj Sceneproduktions nye forestilling »ORd« for de 6 til 10-årige og deres voksne er til for sjov. Forestillingen leger opfinder-flittigt, deltager-dejligt og sundt smittende med det danske sprog.

Annonce

Ord-omvender

Helga Rosenfeldt-Olsen og Steffen Nielsen - spillets to aktører, bringer samtlige alfabetets bogstaver i sving - tillige - måske vel pædagogisk - i korrekt rækkefølge fra a til å. Men pyt, for de varierer serveringen og skaber i deres gøren lege med ord, som både børn og voksne snildt og sikkert vil tage med sig bagefter og digte videre på.

»ORd«

Manuskript: ?

Instruktion: Charlotte Ladefoged.

Komponist: Jan Svarrer.

Visuelt design: Morten Ladefoged.

Animationer: Kirsten Rosenkrants Grann.

Kostumer: Ida Helle Holm.

Lyddesign: Morten Meilvang Laursen.

Dramaturg: Ditte Felding.

Medvirkende: Helga Rosenfeldt-Olsen og Steffen Nielsen.

Aldersgruppe: fra 6-10 år og deres voksne.

Urpremiere på Godsbanens Åbne Scene 1.10.14 kl. 17:00.

Spilleperiode herefter 2.10 kl. 10 & 16.30, 3.10 kl. 10 & 12, 4.10 kl. 15.30, 6.10 kl. 10:00, 7.10 kl. 12:00, 8.10 kl. 10:00, 9.10 kl. 10:00 & 16:30, 10.10 kl. 10:00 og 15:30, 11.10 kl. 15:30.

Udover opfindelsen med ordpolitiet, som man jo kan bringe i spil, hvis nogen omkring en har brugt kvoten på et ord op, kan man forlyste sig med at stille på en »ordinat« - en imaginær ord-omvender-knap, som gør, at den man leger med, skal vende det ord, som passer til ens kropsudtryk, 180 grader - for eksempel agere megamodig men indsætte ordet bangebuks for det, man ser.

Morten Ladefoged har befolket scenen med tre kolosser af bogstaver O R og d, som spillerne fermt bruger som husvæg, bagerskranke med mere. Kæmpe-bogstaverne bliver tillige selv fyldt med ord, som dukker frem på en lille film, og som figurerer som små køleskabsmagneter.

Ormedans

I det ord-univers stifter vi læringsmindet bekendtskab med vigtige-ord, værktøjs-ord og onkel-humor. En tur hos tante T begaver os med gammeldags talegaver så som brødflov og dosmerseddel. Danse-ord fører os ind i en runddans i alverdens dansearter - kendte danse og selvskabte trin så som abedans og orme-dans. Man kan have talegaver, et stort ordforråd og ord kan blive brugt op - miste deres betydning. Ord kan også staves på samme måde og dog betyde noget forskelligt - som fx ordet dør - der både fører til en tur gennem en svingdør og en stille stund med samtaler om en far, der nu skriver slut-sedler i himlen.

Slette-saks

Olsen og Nielsen udgør et skønt og glædes-smittende næsten komiker-agtigt par. Scenen, hvor Nielsen spiller drengen der hos bager Olsen får et ord - ja en hel menubestilling galt i halsen, er fx festlig. Den scenografiske enkelhed klæder forestillingen. Så mine eneste tre kritikpunkter er, at de grå bukse-jakke-kostumer, som spillerne har på, er ret arbejdsuniformskedelige. At iscenesætter og dramaturg med fordel kunne have høvlet nogle scener væk og skåret lidt hist og pist i de tilbageblevne - for nok nyder man den muligheds-frimodige og friske omgang med ord, som Hvid Støj Sceneproduktion kaster sig ud i - men det er også lige før, man undervejs får ordkvababbelse. Og endelig - som en lille detalje - savner jeg en tilkendegivelse af, hvem som har begået forestillingens manuskript - jeg gætter på, at den er blevet til i en kollektiv ord-leg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Danmark

Kristian Jensen bliver analytiker hos Avisen Danmark: Som ex-minister kan jeg sige tingene mere direkte

Annonce