Annonce
Aarhus

Anmeldelse: Skarp og skæg komedie

<p>Svalegangen havde 1. september premiere på forestillingen "Under Gud, Over Loven" - om overlægers brug af forskningsmidler til private og ekstravagante formål. Von Baden står bag fortællingen, der er baseret på virkelige hændelser. Foto: Kim Haugaard</p>

?Under Gud, Over Loven? er et systemkritisk festfyrværkeri bestående af velfungerende replikker, vitale arrangementer, tempofyldt skuespil og et fermt samspil med publikum

Lars Husum fyrer sin ladte overlæge-kritiske pistol af i den tekst, han har skrevet til Von Badens nye forestilling "Under Gud, Over Loven". Med afsæt i den virkelige verdens sag om en overlæges brug af forskningsmidler til private og ekstravagante formål har Husum skabt en mundret og dramaturgisk veldrejet sort komedie, som er fyldt med skarphed, nuancer og humor.
Guf for Von Badens vante iscenesætter Morten Lundgaard. Og det er et materiale, som han forstår at udnytte maksimalt. Der er gang i den, overraskelser og en godt tænkt og meget velfungerende publikumskontakt. Med et spillerhold bestående af de tre garvede Von Baden-skuespillere ( Henrik Vestergaard, Frederik Meldal Nørgaard og Anders Brik Madsen) samt Charlotte Trier flyver halvanden time non stop afsted.
På en mintgrøn hospitalsarena sidder vi som publikum bænket som med(ansvarlige) læger i hvide kitler. Det med kitlerne er en genial ide. At få en kittel helt tæt på huden og sidde og se rundt på en sal af 'medkitler', mens spillets replikker fyger om ørerne på én, får handlingens vigtige emne til at trænge effektivt ind. Bravo for den ide! Og den udvikler sig tillige mod slutningen på en måde, som ikke skal røbes her.
Annonce

Underslæb og paranoia

"Under Gud, Over Loven" præsenterer ikke hospitalselitens påståede overlegne selvforståelse og dens økonomiske grådighed med den efterfølgende fortørnelse og paranoia, som sætter ind blandt lægerne, da én kirurgs misbrug af forskningsmidler er blevet afsløret. Stykket viser i lige så høj grad og på elegant vis, hvordan det går når styringen af Danmark overlades til DJØF'ere og købmandsskole-elever.
Annonce

Timing og drive

Henrik Vestergaard, Frederik Meldal Nørgaard, Anders Brik Madsen og Charlotte Trier spiller veloplagt de berørte overlæger. De har den sorte komedies drive og timing indbygget i deres skuespiller-DNA, så det er en fornøjelse at opleve stykket.
Maskingeværsalver, TAL R, Montana-reoler, rødt badetøj og hjemmebagte småkager er også centrale ingredienser i en sort komedie, som bestemt kan anbefales.
"Under Gud, Over Loven" af Von Baden. Tekst: Lars Husum. Instruktør: Morten Lundgaard. Scenografi: Laura Rasmussen. Lys: Anders Kjems. Lyd: Marcus Aurelius Hjemborg. Medvirkende: Charlotte Trier, Henrik Vestergaard, Frederik Meldal Nørgaard og Anders Brik Madsen. Premiere på Svalegangen, Store Sal 1.9.16 kl.19:30. Set 2.9.16 kl.19:30. Spiller til og med 15.9.16, ti-fr kl. 19:30 og lø. kl.16:00.
Annonce
Kultur For abonnenter

Aarhus Street Food udvider: Ombygning giver plads til nye køkkener og flere siddepladser til gæsterne

Danmark

Onsdagens coronatal: Rekord i smittetal - for første gang over 5.000 smittede på ét døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Corona-stramning i Aarhus: Børn skal afleveres udenfor børnehaven og skolers julefester aflyses

Kultur For abonnenter

Derfor kommer Muhammed-tegningerne ikke med på  museum for bladtegninger i Den Gamle By

Alarm 112

Kattegat truer Kattegatcenteret: Beredskabet kæmper for at holde vandet ude

Aarhus

Aarhus blev i første omgang snydt for det sjove sne: - Jeg er ret sikker på, I vågner op til det torsdag

For abonnenter

Mette F. opfordrer til at tage imod tredje stik - men vil ikke tvinge nogen

AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 41 til 50

Alarm 112

Sne og kuling i vente: - Vejene kan blive hamrende isglatte

Aarhus

1200 læger afleverer underskrifter med støtte til kollegaer: - Håndteringen af sygeplejerskernes overenskomstforhandlinger har været en katastrofe

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Alarm 112

Politiet efterlyste ældre mand: Fundet i god behold af familien

Aarhus For abonnenter

Fem spørgsmål til coronaeksperten: Skal vi være bange eller glade for Omikron-varianten?

Erhverv

Salling har brudt overenskomst i mere end 20 år: Udbetalte ikke overarbejde efter reglerne

Annonce