Annonce
Aarhus

Anmeldelse: Skarp og skæg komedie

<p>Svalegangen havde 1. september premiere på forestillingen "Under Gud, Over Loven" - om overlægers brug af forskningsmidler til private og ekstravagante formål. Von Baden står bag fortællingen, der er baseret på virkelige hændelser. Foto: Kim Haugaard</p>

?Under Gud, Over Loven? er et systemkritisk festfyrværkeri bestående af velfungerende replikker, vitale arrangementer, tempofyldt skuespil og et fermt samspil med publikum

Lars Husum fyrer sin ladte overlæge-kritiske pistol af i den tekst, han har skrevet til Von Badens nye forestilling "Under Gud, Over Loven". Med afsæt i den virkelige verdens sag om en overlæges brug af forskningsmidler til private og ekstravagante formål har Husum skabt en mundret og dramaturgisk veldrejet sort komedie, som er fyldt med skarphed, nuancer og humor.
Guf for Von Badens vante iscenesætter Morten Lundgaard. Og det er et materiale, som han forstår at udnytte maksimalt. Der er gang i den, overraskelser og en godt tænkt og meget velfungerende publikumskontakt. Med et spillerhold bestående af de tre garvede Von Baden-skuespillere ( Henrik Vestergaard, Frederik Meldal Nørgaard og Anders Brik Madsen) samt Charlotte Trier flyver halvanden time non stop afsted.
På en mintgrøn hospitalsarena sidder vi som publikum bænket som med(ansvarlige) læger i hvide kitler. Det med kitlerne er en genial ide. At få en kittel helt tæt på huden og sidde og se rundt på en sal af 'medkitler', mens spillets replikker fyger om ørerne på én, får handlingens vigtige emne til at trænge effektivt ind. Bravo for den ide! Og den udvikler sig tillige mod slutningen på en måde, som ikke skal røbes her.
Annonce

Underslæb og paranoia

"Under Gud, Over Loven" præsenterer ikke hospitalselitens påståede overlegne selvforståelse og dens økonomiske grådighed med den efterfølgende fortørnelse og paranoia, som sætter ind blandt lægerne, da én kirurgs misbrug af forskningsmidler er blevet afsløret. Stykket viser i lige så høj grad og på elegant vis, hvordan det går når styringen af Danmark overlades til DJØF'ere og købmandsskole-elever.
Annonce

Timing og drive

Henrik Vestergaard, Frederik Meldal Nørgaard, Anders Brik Madsen og Charlotte Trier spiller veloplagt de berørte overlæger. De har den sorte komedies drive og timing indbygget i deres skuespiller-DNA, så det er en fornøjelse at opleve stykket.
Maskingeværsalver, TAL R, Montana-reoler, rødt badetøj og hjemmebagte småkager er også centrale ingredienser i en sort komedie, som bestemt kan anbefales.
"Under Gud, Over Loven" af Von Baden. Tekst: Lars Husum. Instruktør: Morten Lundgaard. Scenografi: Laura Rasmussen. Lys: Anders Kjems. Lyd: Marcus Aurelius Hjemborg. Medvirkende: Charlotte Trier, Henrik Vestergaard, Frederik Meldal Nørgaard og Anders Brik Madsen. Premiere på Svalegangen, Store Sal 1.9.16 kl.19:30. Set 2.9.16 kl.19:30. Spiller til og med 15.9.16, ti-fr kl. 19:30 og lø. kl.16:00.
Annonce
Aarhus For abonnenter

Skoler og institutioner under ekstremt pres: Flere steder er mere end halvdelen af de ansatte ramt af sygdom

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Mulig drukneulykkeBrabrandsøen: Leder efter forsvunden kajakroer

Aarhus For abonnenter

Efter drukneulykke: Jonas mistede også en ven i havnen - Vi bliver nødt til at overveje hegn

Sport

Aarhus United havde chancen for at drille Viborg: - Det lyder mærkeligt, men man vil næsten hellere være seks mod fem end seks mod fire

Sport

Erfaren stregspiller forlader Skanderborg-Aarhus: Tager til svensk klub

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Aarhus For abonnenter

Ny rådmand varsler flere slanke højhuse: Fortætning er ikke et skældsord - det kan være godt for byen

Aarhus

Nyt krisecenter skal hjælpe voldsramte kvinder i aktivt misbrug

AGF

AGF arver en halv million kroner fra fan: Han elskede sport og havde to fjernsyn, så han kunne se det hele

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Alarm 112

Trods stribevis af drukneulykker: Hegn langs havnen er ikke kommunens livret

Erhverv For abonnenter

Stadil gør klar til, at børnene overtager Hummel: Multinationalt Aarhusbaseret milliardfirma skifter hænder

Alarm 112

24-årig fik beslaglagt sin søsters bil: Kørte 111 km/t på Silkeborgvej

Annonce