x
Annonce
Indland

Anmeldere roser Paprika Steens morsomme og rørende julefilm

"Den tid på året" er Paprika Steens tredje film som instruktør. Manuskriptet er skrevet af Jakob Weis efter idé af Paprika Steen selv. (arkiv)

"Den tid på året" bliver lige dele morsom, bittersød og ofte også godt gammeldags rørende, mener anmeldere.

Skuespiller og instruktør Paprika Steens nye julefilm, "Den tid på året", er noget så ekstraordinært som en vellykket og begavet folkekomedie.

Det mener Ekstra Bladets anmelder, som giver filmen med blandt andre Sofie Gråbøl og Lars Brygmann på rollelisten fem ud af seks stjerner.

- Eller folkekomedie er måske ikke den helt rette genrebetegnelse, for nok er filmen virkelig morsom, men den gør også nas, fordi den på elegant og satirisk vis udstiller den ofte hykleriske forestilling, vi kalder juleaften.

- Hvor alt skal være åh så hyggeligt og perfekt, men hvor der sjældent skal mange knækkede mandler til, før facaderne begynder at krakelere, skriver anmelderen.

Også Berlingske kvitterer med fem stjerner.

- Jakob Weis' manuskript er veloplagt, ramsaltet og skarpt, men aldrig unødigt ukærligt. Steen har instrueret med overskud og et godt blik for detaljen, og hele holdet spiller en vis legemsdel ud af bukserne, skriver anmelderen.

I Politiken får "Den tid på året" fire ud af seks hjerter, og anmelderen roser ligeledes skuespilpræstationerne.

- Paprika Steen spiller selvfølgelig selv den nervøst dominante storesøster, der påtager sig ansvaret for, at alt skal blive perfekt. Vel vidende at det aldrig bliver det. At der altid vil være en irriterende lillesøster til at forstyrre billedet.

- Sofie Gråbøl er prægtig som krøltoppet præst med pibekrave og nerverne uden på tøjet, skriver Politikens anmelder.

Også Jyllands-Postens anmelder giver filmen, der har biografpremiere torsdag, fire stjerner.

- Der er ikke en eneste af skuespillerne, der gør sig andet end godt bemærket i filmen, der hele tiden leger med stereotyperne, men samtidig gør sig store anstrengelser for at vise os ægte, menneskelige karakterer, skriver anmelder Nanna Frank.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Frederiksen overvejer at genåbne Danmark efter påske - hvis danskerne fortsætter fornuftig adfærd

Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Danmark

Live: Mette Frederiksen overvejer at genåbne Danmark efter påske: - Meget hviler stadig på danskernes skuldre

Aarhus

Genbrugsstationerne åbner: Forvent kø og forbered dig godt hjemmefra

Annonce