Annonce
Livsstil

Ann-Mette Elten synger julen ind: - Julesalmer tænder en glæde i folk

Ann-Mette Elten udgiver sit første album med julemusik 15. november. PR-foto
For sangerinde Ann-Mette Elten er der ikke ret mange begivenheder, der som julen er i stand til at tænde glæde og samle folk. Den glæde fornemmer hun til sine julekoncerter.

- Hvad forventer du af dette års julekoncerter?

- Jeg håber, koncerterne bliver en lige så forrygende oplevelse, som de har været de tidligere år. Med forventning ser jeg frem til den helt specielle tid, som julen er, hvor traditioner og erindringer om jul griber os alle. Musik kan noget helt specielt, når det kommer til at sætte gang i de billeder, vi hver især forbinder med juletiden.

Annonce

Ann-Mette Elten

Ann-Mette Elten turnerer hele landet rundt med sine julekoncerter, hvor hun fortolker traditionelle julesange og julesalmer og synger klassiske sange fra sit album "Adagio".

Ann-Mette Elten er sanger og kendt fra det århusianske band På Slaget 12.

Siden 1999 har hun udgivet 6 soloalbum. I 2012 udgav hun et album med klassiske sange "Adagio", hvor hun for første gang synger opera.

15. november udkommer hun med sit første julealbum "Sange til jul".

Læs mere på www.annmetteelten.dk.

- Hvad er dine egne erindringer i forbindelse med julen?

- Julen er traditionsbunden, og for mig hænger den tæt sammen med min barndom. På den måde er julen et tilbageblik, men det handler også om at finde nye ting i julen. I år er der kommet et helt nyt kapitel, fordi jeg er blevet farmor for første gang. Det giver et nyt perspektiv på at være sammen i julen og minder en om, hvad det er, man gerne vil give videre af traditioner omkring julen. Og der står musikken så stærkt for mig.

- Mine koncerter er kendetegnet ved at have mange danske julesalmer. Det danske sprog rammer så umiddelbart. Det er en af de ting, jeg stadig synes, er vigtigt at give plads. Det er også grunden til, at jeg i år udgiver mit første julealbum, “Sange til jul”. Inspirationen er kommet af at give julekoncerter, hvor man kan mærke det liv, der er i salmerne, og den glæde det kan tænde i folk. Der kan jeg mærke, at det giver mening at holde liv i de danske salmer. De betyder noget for folk.

- Har du en julesang eller -salme, der betyder noget særligt for dig?

- Det er svært at vælge, for der er så mange smukke sange. ”Julen har bragt velsignet bud” synes jeg er så fin. Den er på en måde kirkens pendant til ”Juletræet med sin pynt”. Sangenes forskelligheder kendetegner også mine koncerter - de handler både om hygge og højtidelighed. Jeg elsker ”Juletræet med sin pynt” - med alt glitterstadset - men jeg sætter også pris på at komme forbi julesalmen.

- Du har tidligere beskæftiget dig med klassisk musik. Er det også en del af dine julekoncerter?

- Ja bestemt, jeg har flere klassiske julesange med, som Schubert’s "Ave Maria" og Bach’s "Jesus bleibet meine Freude".

- Har du en julesang, der knytter sig et særligt minde til?

- Det kunne godt være ”Juletræet med sin pynt”, som jeg sang solo til skolens juleafslutning, da jeg var 10 år gammel. Jeg var så nervøs ved at skulle huske rækkefølgen af de forskellige vers med deres opremsning af alt det, der kan hænge på et juletræ. Det tænker jeg i dag tilbage på med vis munterhed, fordi det gjorde indtryk dengang.

- Mange af dine julekoncerter finder sted i kirker - hvorfor?

- Der er noget særligt ved at komme ind i de rammer. Kirken er en institution og har sin historiske tyngde. Rummet får uvilkårligt en medbetydning. Det giver en særlig opmærksomhed på det, der bliver sagt og sunget. Det kan jeg godt lide. Og med tiden har jeg følt, at der er mange mennesker, som har det på samme måde.

- Hvad er din oplevelse af at optræde med julesange?

- Det er en vidunderlig oplevelse at synge nogle af de mest legendariske julesange, men også at aktualisere salmerne, som er en skattekiste fuld af smukke melodier og fine ord, der kan røre os. Når man sætter sig ind i kirkerummet eller koncertsalen, slipper man sig selv og det kaos, der kan opstå ved juleforberedelser. Vi vil egentlig gerne alle sammen lidt længere ind under det, der godt kan blive overfladisk. Der er ikke ret mange begivenheder, hvor vi faktisk i den grad dedikerer os til samvær, som vi gør til jul. Det kan godt være, det kristne ikke fylder meget for de fleste, men højtiden er alligevel et meget stort samlingspunkt, hvor vi finder julens sange frem.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Aarhus

Bruno har uddannet 400 til at spille jagthorn: - Jeg bliver ved med at spille, så længe jeg kan tygge smør

Annonce