Annonce
Aarhus

Anna hun har ingen ro: Ny juleinspektør har travlt

Så kan der næsten ikke være mere jul. Anna Wowk Vestergaard har jul om og i ørerne i Den Gamle By. Foto: Den Gamle By
Anna Wowk Vestergaard er første kvinde som juleinspektør i Den Gamle By.

Det er let at falde for fristelsen og sige, at den nye julemand i Den Gamle By er en kvinde. Men det er ikke helt rigtigt. Hvert år har købstadmuseet i Aarhus en ansvarlig for den voldsomme jul på stedet, men den pågældende har titel af juleinspektør, og altså ikke julemand.

Ikke desto mindre er det første gang, Den Gamle By har en kvinde som juleinspektør. Anna Wowk Vestergaard hedder hun, er 39 år, og for nu at blive ved det private har hun tre børn på 8, 11 og 13 år og bor i Åbyhøj med familien. Hendes mand hedder Rasmus Vestergaard.

Anna Wowk Vestergaard er cand.mag. i historie og museologi fra Aarhus Universitet og har arbejdet som museumsinspektør i Den Gamle By siden 2014. Hun arbejdede før da på Horsens Museum fra 2003 til 2009 og derefter på Odder Museum til 2014.

Annonce

For det er jo netop det, julen handler om, noget der er større end os selv.

Anna Wowk Vestergaard

Ny juleguide

Hun har stået i lære hos sin forgænger, Jens Ingvordsen, der gik på pension tidligere i år, så hun ved, hvad julen på museet handler om.

Det får man også et tydeligt indtryk af, når man som vi følges med hende rundt i det julepyntede museum. Hun behøver ikke at slå op for at diske op med de oplysninger, der skal til, eller for at svare på spørgsmål.

Det kan også hænge sammen med, at hun har været ankerkvinde på en helt ny juleguide, der udkommer, når julesæsonen åbner 23. november. Bogen fortæller om danske juletraditioner gennem tiderne. Den gennemgår kort og godt 400 års jul og gør os klogere på kendte og mindre kendte sider af julen.

Anna Wowk Vestergaard har også været ansvarlig for at etablere størsteparten af de mange hjem i museets populære 1974-kvarter og den kommende 2014-gade, der åbner samtidig med den nye hovedindgang i 2022.

Hendes egen jul

- Julen har i høj grad med traditioner at gøre, og dem skal man passe på med at pille for meget ved, siger Anna Woek Vestergaard og tilføjer, at julen i høj grad er fællesskab, der rækker bagud, hvor vi gør præcis det samme, som vi har gjort i generationer. Det er den nære historie, og det er samtidig den store historie, som vi kan spejle os i.

Yndlingssalmen, som hver jul skal synges i juleinspektørens eget hjem, er ”Dejlig er jorden”, med ekstra tryk på andet vers: ”Tider skal komme, tider skal henrulle, slægt skal følge slægters gang”. For det er jo netop det, julen handler om, noget der er større end os selv.

- Julen er en mærkelig størrelse, hvor mange løber stressede rundt i det store hamsterhjul, der spinder ekstra hurtigt i december, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Kulturrådmanden svarer igen: P-kaos på fiskerihavnen er ikke mit bord

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce