Annonce
Aarhus

Anna hun har ingen ro: Ny juleinspektør har travlt

Så kan der næsten ikke være mere jul. Anna Wowk Vestergaard har jul om og i ørerne i Den Gamle By. Foto: Den Gamle By
Anna Wowk Vestergaard er første kvinde som juleinspektør i Den Gamle By.

Det er let at falde for fristelsen og sige, at den nye julemand i Den Gamle By er en kvinde. Men det er ikke helt rigtigt. Hvert år har købstadmuseet i Aarhus en ansvarlig for den voldsomme jul på stedet, men den pågældende har titel af juleinspektør, og altså ikke julemand.

Ikke desto mindre er det første gang, Den Gamle By har en kvinde som juleinspektør. Anna Wowk Vestergaard hedder hun, er 39 år, og for nu at blive ved det private har hun tre børn på 8, 11 og 13 år og bor i Åbyhøj med familien. Hendes mand hedder Rasmus Vestergaard.

Anna Wowk Vestergaard er cand.mag. i historie og museologi fra Aarhus Universitet og har arbejdet som museumsinspektør i Den Gamle By siden 2014. Hun arbejdede før da på Horsens Museum fra 2003 til 2009 og derefter på Odder Museum til 2014.

Annonce

For det er jo netop det, julen handler om, noget der er større end os selv.

Anna Wowk Vestergaard

Ny juleguide

Hun har stået i lære hos sin forgænger, Jens Ingvordsen, der gik på pension tidligere i år, så hun ved, hvad julen på museet handler om.

Det får man også et tydeligt indtryk af, når man som vi følges med hende rundt i det julepyntede museum. Hun behøver ikke at slå op for at diske op med de oplysninger, der skal til, eller for at svare på spørgsmål.

Det kan også hænge sammen med, at hun har været ankerkvinde på en helt ny juleguide, der udkommer, når julesæsonen åbner 23. november. Bogen fortæller om danske juletraditioner gennem tiderne. Den gennemgår kort og godt 400 års jul og gør os klogere på kendte og mindre kendte sider af julen.

Anna Wowk Vestergaard har også været ansvarlig for at etablere størsteparten af de mange hjem i museets populære 1974-kvarter og den kommende 2014-gade, der åbner samtidig med den nye hovedindgang i 2022.

Hendes egen jul

- Julen har i høj grad med traditioner at gøre, og dem skal man passe på med at pille for meget ved, siger Anna Woek Vestergaard og tilføjer, at julen i høj grad er fællesskab, der rækker bagud, hvor vi gør præcis det samme, som vi har gjort i generationer. Det er den nære historie, og det er samtidig den store historie, som vi kan spejle os i.

Yndlingssalmen, som hver jul skal synges i juleinspektørens eget hjem, er ”Dejlig er jorden”, med ekstra tryk på andet vers: ”Tider skal komme, tider skal henrulle, slægt skal følge slægters gang”. For det er jo netop det, julen handler om, noget der er større end os selv.

- Julen er en mærkelig størrelse, hvor mange løber stressede rundt i det store hamsterhjul, der spinder ekstra hurtigt i december, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nu bliver det alternativt: Byrådet diskuterer ældrepolitik for træer

Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

Aarhus

Midtby-parkering udløser debat i byrådssalen: Venstre vil ændre nye regler, før de reelt er indført

Aarhus For abonnenter

Søskende i skyggen: Børn med syge søskende føler sig overset af forældrene

Annonce