Annonce
Mærk Aarhus

Anna og Claras vidunderlige verden

Foto: Søstrene Grene og Anne Bente Volf
Året var 1973. Tanken var at skabe en anden verden. At få pulsen ned. At skabe et eventyr – en teaterforestilling, hvor man selv skulle lege med. Man skulle selv være med til at skabe det

Det hele handler om sanser. Om at forkæle dem. Det handler om at skabe, dele og give oplevelser. Om, at ord bliver til historier, som bliver fortalt. Om at drømme. At skabe. Om at påskønne de små ting. Hverdagen og dens forunderlighed, for så at skabe glæde til de mange traditioner.

Anna og Clara. Alle kender dem.

Søstrene Grene. Men hvem er de egentlig? Man kender butikken – eller butikkerne, for det er vel de færreste, der kan sige, at de aldrig har besøgt Anna og Clara-universet.

Magasinet Mærk Aarhus er blevet budt indenfor i den 49 år gamle butik på Søndergade 11-13. Lokalerne på Skt. Clemens Bro er kun midlertidige, mens den gamle bygning længere oppe ad gaden er under kyndige og kærlige hænder. Meningen er, at butikken og alle de små ting skal flytte tilbage igen, inden butikken fylder 50 år i 2023. Og der bliver noget at glæde sig til, men det er endnu en hemmelighed.

I dag er det brødrene Cresten og Mikkel, der er henholdsvis kreativ direktør og CEO for de 246 butikker fordelt i 15 forskellige lande, der er dukket op. Det var deres forældre, ægteparret Inger Grene og Knud Cresten Vaupell Olsen, der i 1973 åbnede en butik, som skulle vise sig at blive en butik lidt ud over det sædvanlige.

To søstre

Inden hun og ægtemanden startede Søstrene Grene var de aktive i andre dele af erhvervslivet og detailhandlen.

I løbet af 60’erne havde de en stor forretning med at producere kirkehynder til hele landet fra et lille butikslokale i Vestergade 58.

Efterfølgende åbnede de i 1966 en butik på Strøget i Aarhus, hvor de

producerede og solgte tøj til teenagere, hvilket blev til en kæde af butikker, inden de i 1973 åbnede en ny butik, der blev Søstrene Grene.

Søstrene Grene-konceptet er bygget op om de to søstre Anna og Clara. Det er inspireret af Inger Grenes fars to søstre. Den ene er en kreativ æstetiker, nemlig Anna, mens Clara er praktisk og organiseret, og i fortællingen fra Cresten Grene er søstrene ikke altid helt enige om hvad og hvordan. Men de er uadskillelige, og det hele løser sig alligevel.

De eventyrlige

Udsendte medarbejder møder Cresten Grene, som har haft Søstrene Grene med sig hele livet. Han byder indenfor.

- Jeg holder meget af den måde, butikken er bygget op på. Det er slet ikke tilfældigt, fortæller Cresten Grene.

Det er de små rum. Det er spillet og forkælelsen af sanserne – man skal se, dufte, føle og lytte.

- Tanken er, at man træder ind i en anden verden. En eventyrlig verden, fortæller Cresten.

- At man træder ud af den travle verden og ind i den lette, den mere vidunderlige verden, hvor farverne og den rolige musik rammer en. Hvor den travle puls kommer ned. Hvor der er plads og tid. Vi ønsker at tage vores gæster med på en eventyrlig rejse, hvor vi stiller rekvisitterne op, og hvor man så selv er fortælleren. Gæsterne i vores verden er lige så forskellige som Anna og Clara, så fortællingerne bliver individuelle.

Skumgummi

Cresten og Mikkels far var kreativ. Der kunne blive noget ud af alting.

- Han kastede sig – flere år før Søstrene Grene opstod – over skumgummi. Han så muligheder. Han havde bare ikke set, at folk ikke så det på samme måde. Forretningen var lille. Der skete ikke meget, før en af de gange vores mor og han besøgte en smuk kirke, og han sad på den hårde træbænk og fik en idé.

Cresten smiler. Familien Grene har mange af den slags historier.

- Mine forældre havde en skæv tankegang. Min mor var udlært inden for rum og indretning og min far, ligesom sin far, inden for papir. Men det var ikke det, min far drømte om. Senere blev han balletmester på Det Kongelige Teater, for så at komme til Aarhus og møde min mor – en dag i Vestergade. Samme sted som han solgte skumgummi.

Trækasser og vægfarve

- Det kræver måske nok en skæv og anderledes tankegang at stille det her på benene. I hvert fald hvis man tænker tilbage til 1973, siger Cresten.

- Min far havde nemt ved at tænke helt store tanker, hvor min mor nok mere var den som forvaltede tankerne. Men at lave en butik fyldt med oplevelser, det var noget, de begge gerne ville.

Indretningen skulle være enkel. Det skulle være varerne, der stod frem, og da flere af varerne dengang kom hjem i trækasser, var det let. Dadler kom i de små, mens figner kom i de store. Så var det fastlagt.

- Mange efterspørger, om vi sælger kasserne. Det gør vi kun en gang imellem. De har lang levetid. Men af og til bliver der ryddet op i de enkelte butikker.

- Så er der farven på væggen, som naturligvis også går igen. Den skulle give hygge. En mørk tone, men den skulle kunne give mulighed for, at man kunne arbejde med lyset og skyggerne i udstillingen. Valget faldt på en brun Flügger farve.

Muligheder

- Det stod på ingen måde i kortene, at hverken Mikkel eller jeg skulle føre butikkerne videre, siger Cresten.

- Klart, at der blev snakket butik,

muligheder og udvikling hen over spisebordet, og vi har i hele vores levetid været med på diverse markeder og messer, hvor spændende sager og skatte er blevet fundet. Men det giver mening, at vi er her. Selvom jeg ikke troede det, husker jeg tilbage til engang, jeg var i London og arbejde, hvor jeg ringede hjem til min far og sagde: ”Far, vi skal da have en butik her på Oxford Street. Her er fantastisk.” Han svarede, at jeg jo kunne gå i gang med at finde og forhandle et lejemål, som vi så efterfølgende kunne gennemgå sammen.

- Vi fik på ingen måde tingene foræret, men vi voksede op i et hjem med masser af kærlighed og masser af muligheder.

Eventyret

Cresten fortæller, at de som brødre er lige så forskellige som Anna og Clara. De to ugifte fastre, som han omtaler dem.

- Mikkel kigger ind i tingene. Hvad ligger der bag? Betragter. Lægger en strategi. Nysgerrig. Hvad er ret, og hvad er vrang? Mens jeg kigger på arkitekturen, farverne, designet og kulturen i de enkelte dele.

- Men sikke en gave, vores forældre har bygget. Men det forpligter, og hver dag gør vi vores bedste, lyder det.

- Stolthed, ydmyghed, taknemmelighed. Det fylder os. Vi må, skal og vil huske vores rødder. Vores baggrund. Det er den verden, vi inviterer gæster ind i – over hele verden. Det skal spille. Hver en pære skal lyse. Det skal stå klart. Pænt. Eventyret skal spille. Stemningen skal være hjertelig og varm. Man skal få lyst til at være her.

Den lille nips

Ligesom dengang er der stadig masser af små ting. Man kan stadig finde mange af de samme ting, som man kunne for 10, 20 og 30 år siden.

- Der er ting, der lever i mange år, men der kommer hele tiden nyt til. Der skal findes plads, og nogle ting udgår ganske enkelt. Verden forandrer sig, og det sker, at vi vælger ting fra for at sætte nyt ind, siger Cresten.

- De smukke, beklædte runde og firkantede kasser, lys, servietter, blyanter, flag, de små skoleting. Den fine nips. Lysestagen. Den lille gave. Den søde. Teen. Kopperne.

- De seneste ti år er der kommet mere interiør til. Det betyder ikke, at Søstrene Grene ikke længere skal være alt det andet. Det skal vi, men vi skal og vil mere.

Eventyret fortsætter

Butikken, som Søstrene Grene i øjeblikket har for enden af Søndergade, er den største i verden. Det hele er dog, som tidligere skrevet, kun midlertidigt.

- De gamle lokaler var ret ikoniske. Den gamle passage 11-13. De 13-14 skridt op. Vi går lidt på opdagelse. Vi skal ikke tilbage og ligne det fra dengang, og det er jo tydeligt, at der er gang i en fuld restaurering af hele bygningen midt på Søndergade. Der bliver noget at glæde sig til. Flere sanseoplevelser. Flere fortællinger.

- Der er tid til. Søstrene Grene fylder i 2023 50 år. Og det skal ske i de nye rammer – i hvert fald i butikken på Søndergade i hjembyen Aarhus. Der, hvor det hele begyndte.

Eventyret. Fortællingen. Drømmen.

Cresten er en fortæller. Snakken kunne fortsætte. Tiden er ved at blive knap. Kaffen er drukket, og blokken er fuld. Men der er ingen tvivl om, at der endnu er mange flere sider at opleve af Anna og Clara-eventyret.

Vi glæder os

Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Navne

Mindeord: Joan Drews var en kreativ og hårdfør kvinde med en ukuelig vilje til at overvinde smerte

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe