Annonce
Debat

Ansøgninger om tidligere pension bliver nu godkendt: Endelig blev det Arnes tur i Østjylland

"Alene her i det østjyske er vurderingen, at godt 4000 mennesker har knoklet så hårdt og længe på arbejdsmarkedet, at de nu er berettiget til at gå tidligere på pension," skriver Jens Joel. Arkivfoto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

DEBAT: I disse dage godkendes de første ansøgninger om tidligere pension for nedslidte, den såkaldte Arne-pension. Alene her i det østjyske er vurderingen, at godt 4000 mennesker har knoklet så hårdt og længe på arbejdsmarkedet, at de nu er berettiget til at gå tidligere på pension. Ordningen åbnede i august, og de første tre dages mere end 7000 ansøgninger på landsplan viste med al tydelighed, at der var brug for, at det endelig blev ”Arnes tur”.

Selvom Aarhus er kendt som en studieby fyldt med unge mennesker, og vi ikke mindst i denne tid beriges af mange nye århusianere, der er klar til at kaste sig over studierne og bylivet, så befolkes byen også af en masse andre, der gik kortere tid i skole, og som har knoklet længe på arbejdsmarkedet.

Jeg har selv arbejdet sammen med mange af dem. I hjemmeplejen i Tilst, på soyafabrikken på havnen eller på byens byggepladser i betonsjakket. Det er gæve folk, der gerne under akademikerne at svede over bøgerne i flere år efter, at de selv er begyndt med både fuldtidsarbejde og skattebetaling.

Annonce


Vi har alle fortjent chancen for at være noget for vores børnebørn, og alle skal have lov at stille sikkerhedsskoene, før de stiller træskoene.


Til gengæld synes jeg faktisk, det er ret OK, at mange af dem, der har startet arbejdslivet måske ti år før os, der gik lang tid i skole, kan stige af ræset et, to eller tre år før. Og tag ikke fejl. Arbejdslivet for mange århusianere er stadig ikke domineret af hæve-sænke-borde og konferencelokaler.

Vi har meget forskellige arbejdsliv, men vi har alle fortjent chancen for at være noget for vores børnebørn, og alle skal have lov at stille sikkerhedsskoene, før de stiller træskoene.

At denne reform nu er ført ud i livet er en sejr. Først og fremmest for et mere retfærdigt Danmark. Nu kan de mennesker, der knokler hårdt og længst tid, ånde lettet op og vide, at fællesskabet også vil gribe dem.

Lad os i disse dage sende en varm tanke til håndværkere, SOSU’er, slagteriarbejdere eller rengøringsassistenter, der endelig har fået den retfærdighed, de har haft krav på, siden de borgerlige ødelagde efterlønnen før valget i 2011. Det manglede da bare.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

61-årig kvinde død efter hestevognsulykke på Lille Torv

Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Kultur

Så lykkedes det endelig at finde en køber: Skovmøllen solgt og udvider åbningstiden

Aarhus

Politiker slår i bordet: - Træf beslutning om ny jernbane nu. Alt andet er urimeligt over for Solbjerg

For abonnenter

Anmeldelse: Føj for nogle ækle nisser på Netflix

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

Debat

Fysioterapeut ønsker sig sammenhæng i sundhedsvæsnet: Kære politikere, I skal bare gå til opgaven på samme måde som os

Debat

En lærer færdes på en møgbeskidt århusskole: Er der overhovedet en nedre standard for rengøring på byens skoler?

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Byudvikling

Så får midtbyen flere idrætsfaciliteter: Den gamle arkitektskole skal tages i brug

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Aarhus

Dagens corona-tal: Laveste antal smittede i Aarhus i to uger

Annonce