Annonce
Aarhus

Ansvar for plejesvigt skal placeres: Kommunens topledelse er gået fra en birolle til en hovedrolle

Det politiske arbejde med at placere et ansvar for blandt andet plejesvigt og alenlange klagesager på Plejehjemmet Kongsgården er inde i opløbet. Politikerne har brugt mange timer på at blive klogere på blandt andet topledelsens rolle i sagen. Foto: Axel Schütt
Onsdag var politikere igen samlet for at drøfte en placering af ansvaret for plejesvigt på Kongsgården i Viby. I en konsulentundersøgelse af sagen fylder den kommunale topledelse på området næsten ingenting, men det gør den i politikernes drøftelser. Senest i næste uge holdes der et afgørende møde, som kan få store konsekvenser fra top til bund på det kommunale ældreområde.
Annonce

AARHUS: I en uvildig konsulentundersøgelse om plejesvigt på Kongsgården i Viby har den kommunale topledelse på ældreområdet en lillebitte birolle.

Men det er ikke tilfældet i de drøftelser, som politikerne i udvalget for sundhed og omsorg har i forbindelse med placeringen af ansvaret for plejesvigt i eksempelvis den meget omtalte sag om Else i gyngen.

Onsdag mødtes politikerne igen for at drøfte situationen samt mulige konsekvenser, og en hovedrolleindehaver i debatten var ledelseslaget i Aarhus Kommunes område for sundhed og omsorg.

- I konsulentrapporten er det et fejlskøn, at vurderingerne næsten udelukkende gælder forholdene snævert på Kongsgården. Jeg havde en forventning om, at der ville være mere vægt på toppen af organisationen. Heldigvis har vi et udvalg med stor politisk erfaring. Derfor er vi i stand til efterfølgende at stille de rigtige spørgsmål og selv drage konklusioner, siger formand Lone Hindø (S) fra udvalget for sundhed og omsorg.

Annonce

Afgørelse i næste uge

Aarhus Kommune besluttede i maj at bestille en ekstern tilbundsgående undersøgelse af hele sagsforløbet omkring Kongsgården.

Undersøgelsen fra Implement blev efterfølgende udvidet til at omfatte sager om blandt andet plejesvigt på DemensCentrum Aarhus og Skæring Plejehjem. Men på grund af tidspres fylder de to plejehjem ikke så meget i undersøgelsen, der var færdig i begyndelsen af september.

Byrådsmedlem Hans Skou (V) er ikke i tvivl om, at der skal placeres et ansvar for plejesvigt på i første række Kongsgården. Foto: Axel Schütt

Siden har politikerne i byrådets udvalg for sundhed og omsorg arbejdet med konsulenternes vurderinger. Onsdag afsluttede udvalget bearbejdningen af materialet, og de er nu klar til at drage konklusioner.

Det er aftalt, at udvalget senest i næste uge træder sammen for at lave anbefalinger til sundheds- og omsorgsrådmand Jette Skive (DF).

- Der skal placeres et ansvar. Der er ingen tvivl om, at vi skal have en organisation med mere fokus på driften af kommunens plejehjem. Det kommer udvalgets anbefalinger utvivlsomt til at afspejle, understreger udvalgsmedlem Hans Skou (V).

Annonce

Den svære beslutning

Politikerne i udvalget for sundhed og omsorg kan ikke direkte lave afskedigelser eller ændre i organisationen bag Aarhus Kommunes 52 plejehjem.

Den opgave hviler hos blandt andre rådmand Jette Skive.


Undersøgelsen er ikke dybdegående i forhold til ledelsens rolle. Den drager også nogle ret oplagte konklusioner omkring fremadrettede initiativer, som jeg ser som selvfølgeligheder. Desuden er de pårørende ikke særligt tydelige i materialet.

Lone Norlander Smith (EL), Aarhus Byråd


Men inddirekte har udvalget den magt, der er nødvendig for at overtrumfe rådmanden og udløse fyringer eller andre forandringer. Det skyldes, at det samlede udvalg repræsenterer et stort flertal i Aarhus Byråd, som i sidste ende er den største magtfaktor i kommunen.

Status på Plejehjemmet Kongsgården

I maj blev der sat gang i en handleplan med fokus på forbedringer af Plejehjemmet Kongsgården i Viby.

En ny status i forbindelse med handleplanen giver et øjebliksbilleder af situationen på Kongsgården. Den fortæller blandt andet:

  • Der er ikke modtaget nye klagesager siden medio april.
  • Af de 60 boliger er 50 beboede. Fem borgere har fået tilbudt bolig på Kongsgården og har takket nej. Nogle har sagt nej på forhånd, og nogle har sagt nej efter en samtale. Forstanderen er bekendt med, at mindst en har sagt nej til en bolig på baggrund af sagen.
  • Der er aftalt møder i beboer-pårørenderådet hver anden måned året ud. Der er aftalt et ekstra beboer-pårørenderådsmøde i oktober måned, hvor formålet er at gennemgå anbefalingerne fra Implements rapport.
  • Den nuværende forstander er forlænget, så hun forbliver konstitueret i stillingen til og med september 2021. Det er besluttet, at der fremover (som nu) skal være trioledelse med henholdsvis en forstander og to viceforstandere. Derfor er den anden stilling som viceforstander nu i opslag, og den kan sandsynligvis besættes fra 1. november 2020
  • Alle medarbejderne undervises i magtanvendelse, hvor magtanvendelseshåndbogen gennemgås.
  • Sygefraværet har stabiliseret sig på et noget højere niveau end for plejehjemmene i Magistraten for Sundhed og Omsorg i gennemsnit. Der foregår kontinuerlig opfølgning mellem forstander og medarbejdere med fravær. Der er fortsat en enkelt medarbejder, der er sygemeldt efter visning af TV2-dokumentaren med optagelser med skjult kamera på Kongsgården.
  • Der er kommet et oplæg/tilbud fra en arkitekt, der til daglig arbejder på OKfondens plejehjem (som delt arkitekt og sygeplejerske), som omhandler, hvad der skal gøres på Kongsgården for at gøre det mere hyggeligt og hjemligt samt prisen for løsning af opgaven.
  • På Kongsgården er der på nuværende tidspunkt 2 vakante stillinger som social- og sundhedsassistent, samt 1 social- og sundhedshjælper, som aktuelt er i stillingsopslag

For udvalgsmedlem Lone Norlander Smith (EL) bliver det langt fra en ekspeditionssag at nå de rigtige anbefalinger. Hun vurderer, at undersøgelsen har en række svagheder.

- Undersøgelsen er ikke dybdegående i forhold til ledelsens rolle. Den drager også nogle ret oplagte konklusioner omkring fremadrettede initiativer, som jeg ser som selvfølgeligheder. Desuden er de pårørende ikke særligt tydelige i materialet. Alt i alt har det udløst en udfordrende sag, hvor der fra udvalgets side er rejst rigtigt mange spørgsmål i bestræbelserne på at nå de rigtige konklusioner, fortæller Lone Norlander Smith.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Se listen: Disse århusianske postnumre er hårdest ramt af coronaen

Aarhus For abonnenter

Fire placeringer i spil ved Kongelunden: Atletikken skal ud af stadion - spørgsmålet er hvor nyt anlæg skal ligge

Annonce