Annonce
Udland

Antallet af børnevacciner er faldet under coronakrisen

Kai Pfaffenbach/Reuters
Mangel på beskyttelsesudstyr og rejserestriktioner under coronakrisen er skyld i fald af børnevacciner.
Annonce

I årets første fire måneder er der sket et fald i antallet af vaccinationer mod difteri, stivkrampe og kighoste til børn.

Det er første gang i knap tre årtier og skyldes blandt andet coronakrisen, der har presset sundhedssystemer verden over, oplyser FN ifølge det britiske medie BBC.

Faldet i antallet af børnevacciner knyttes til mangel på beskyttelsesudstyr til sundhedspersonale, rejserestriktioner, få hænder i sundhedsvæsenet og en modvilje til at forlade hjemmet.

Alene i maj blev 30 vaccinekampagner mod mæslinger enten aflyst eller sat i fare, skriver BBC.

Ifølge generaldirektør for Verdenssundhedsorganisationen, WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, er vacciner et vigtigt redskab for at sikre global sundhed.

Han mener, at konsekvenserne af manglende børnevacciner er større, end hvis børnene skulle blive smittet med coronavirus.

Vaccinekampagner i tre fjerdedele af de 80 lande, der har svaret i en FN-undersøgelse, er blevet afbrudt eller har oplevet coronarelaterede problemer de seneste måneder, melder Unicef og WHO.

Unicef-leder Henrietta Fore siger, at coronavirusset har haft en "skræmmende indvirkning" på rutinemæssige vacciner.

- Vi må forhindre en yderligere forværring af vaccinedækningen, inden børns liv bliver truet af andre sygdomme, siger Henrietta Fore.

- Vi må ikke bytte en sundhedskrise for en anden, tilføjer hun ifølge BBC.

Inden coronakrisen var fremskridt i forhold til vaccinationer for andre sygdomme gået i stå, melder FN.

I 2019 fik knap 14 millioner børn - herunder over syv millioner børn fra Afrika - ikke vacciner mod sygdomme som mæslinger og difteri.

To tredjedele af dem var fra lande som Angola, Brasilien, DRCongo, Etiopien, Indien, Indonesien, Mexico, Nigeria, Pakistan og Filippinerne.

- Sandsynligheden for, at et barn, der er født i dag, bliver fuldt vaccineret med alle anbefalede vacciner, inden hun når alderen fem år, er mindre end 20 procent, melder Unicef og WHO ifølge BBC.

I Danmark bliver alle børn tilbudt gratis vaccination mod ti infektionssygdomme, hvoraf de første ni bliver tilbudt, inden barnet fylder seks år, skriver Statens Serum Institut på sin hjemmeside.

/ritzau/

Link til artikel fra BBC
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Bekymret statsminister vil udsætte åbning af nattelivet og varsler mundbinds-påbud

Debat

Zoo som p-plads

Aarhus

Liveblog: Sådan fordeler smittetilfældene sig i Aarhus 

Aarhus For abonnenter

Kampen mod corona er et kapløb med tiden:  - Vi har ikke sovet i timen i arbejdet med at teste

Annonce