Annonce
Erhverv

Antallet af kontanthjælpsmodtagere fortsætter med at falde

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Det går godt på det danske arbejdsmarked. Men cheføkonom advarer om, at det hurtigt kan gå den gale vej igen.

Der er gode tider på det danske arbejdsmarked, og det hjælper flere til at komme ud af kontanthjælpssystemet.

I juni var der 123.000 modtagere af kontanthjælpsydelser. Det var et fald på 600 modtagere i forhold til måneden før, viser tal fra Danmarks Statistik.

Siden starten af 2016 har antallet af kontanthjælpsmodtagere været jævnt faldende med gennemsnitlige månedlige fald på omkring 1200 modtagere.

En altoverskyggende årsag til den positive udvikling er de seneste års opsving i dansk økonomi. Det vurderer Erik Bjørsted, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

- Vi har været inde i en højkonjunktur, hvor der er skabt masser af arbejdspladser.

- Det har heldigvis også givet nogle åbninger til de personer, som normalt befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet, siger Erik Bjørsted.

Alt er dog ikke rosenrødt i den globale økonomi i øjeblikket. Med et brexit og en handelsstrid mellem USA og Kina blinker advarselslamperne, og ifølge Erik Bjørsted er risikoen for en global afmatning taget til.

Det kan også hurtigt gå den gale vej på arbejdsmarkedet. Det så man under finanskrisen, hvor flere mistede tilknytningen til arbejdsmarkedet, og hvor de gevinster, man høstede i de gode år inden finanskrisen, blev tabt på gulvet.

Derfor opfordrer cheføkonomen til, at lønmodtagerne sørger for at ruste sig bedst muligt til de dårlige tider.

- Når folk har fået en tilknytning til arbejdsmarkedet, så er det vigtigt, at de bygger oven på med noget opkvalificering og noget uddannelse.

- Så står man med meget bedre kort på hånden, hvis dansk økonomi skulle blive ramt af en ny krise, siger Erik Bjørsted.

/ritzau/

Annonce
Link til opgørelse fra Danmarks Statistik
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

Aarhus

Nu bliver det alternativt: Byrådet diskuterer ældrepolitik for træer

Aarhus For abonnenter

Mads mistede sin lillebror til sjælden kræftsygdom: 'Jeg har aldrig oplevet noget, der var mere smertefuldt'

Aarhus For abonnenter

Søskende i skyggen: Børn med syge søskende føler sig overset af forældrene

Annonce