Annonce
Kultur

Anti-helten Alfons Åberg fylder 40

For 40 år siden udkom den første bog i serien om den svenske dreng Alfons Åberg. Bøgerne er kendt og elsket verden over for deres realistiske stil med fokus på hverdagsproblemer.

De fleste kender den lille dreng Alfons Åberg med det store runde hoved og det brune tøj. Men Alfons er faktisk slet ikke så lille mere, for i år fylder han nemlig 40 år.

Arkiv, Gunilla Bergstrøm, forfatter til bøgerne om Alfons Åberg. / Alfons Åberg fylder 40 år. (Foto: Stine Larsen/Scanpix 2012)

I 1972 udsendte Gunilla Bergström, der både har skrevet og illustreret bøgerne, »Godnat Alfons Åberg«, som blev den første i serien, der indtil videre har resulteret i 24 bøger. Seneste bog er »Alfons og Supersækken« fra 2010.

Og der er flere forklaringer på Alfons' popularitet, mener Anna Karlskov Skyggebjerg, der er lektor ved Center for Børnelitteratur ved Aarhus Universitet.

Annonce

»I Alfons Åberg bliver børnelivet skildret med solidaritet med barnet. Den konflikt, der er stor i barnets øjne, bliver også fremstillet som stor. Som når han bliver drillet, er kræsen eller er alene. Det er hverdagskonflikter i Alfons' hoved, og det er store ting for læserne,« siger hun.

Selv om Sverige har en rig tradition for børnebogslitteratur med forfattere som Astrid Lindgreen, og Sven Nordqvist, der står bag »Peddersen og Findus«-serien, har Alfons Åberg alligevel formået at skille sig ud.

»Han lever i et storbymiljø, og derfor er han ikke den typiske børnefigur. Han lever en moderne familie, hvor han er alene med sin far i modsætning til bøgerne om Emil fra Lønneberg og Pippi Langstrømpe, der foregår i et mindre genkendeligt univers. Desuden er Alfons forsigtig, og der er nogle ting, han ikke tør. Derfor er han realistisk i forhold til Pippi,« siger Anna Karlskov Skyggebjerg.

Netop det realistiske fra Alfons Åberg-serien er også det, børnebogsforfatter og musiker, Sigurd Barrett fremhæver.

»I en af bøgerne skyder Alfons en bold i hovedet på et andet barn. Han bliver bange for, hvad der er sket, og han tror, at barnet er dødt. Sådan er det i børns fantasi,« siger han.

I anledning af den lille, almindelig drengs jubilæum er der udkommet en firedobbelt DVD-boks med Alfons Åberg-filmene. Og på Stockholms Bymuseum kan man året ud se en udstilling med Alfons Åberg.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

CureVacs vaccine opfylder ikke kriterier i afgørende studier: Den er kun 47 procent effektiv

AGF

AGF henter erfaren forsvarsspiller i OB: - Han rummer en stor ærgerrighed og en stærk vindermentalitet

Annonce