Annonce
Debat

Aparte herremode

Lars Svendsen, formand, Gadeforeningen Strøget

Hvad skulle dame-, herre-, sko- og beslægtede brancher gøre uden begrebet mode. Det er jo de jævnlige modeskift, der holder hjulene i gang. Hvis ikke faconerne, snittet og farverne skiftede fra år til år, kunne vi alle bare fortsætte med den gamle særk, som i øvrigt både er gået godt til og er rigtig dejlig at have på.

Men Gud forbyde det. Tænk, hvis der ikke var noget, der hed udvalg af butikker og dermed shopping. Det ville give en ualmindelig kedelig og død by, for med al respekt, så trækker museer og caféer ikke tilnærmelsesvis det samme antal besøgende til city, som butikkerne gør.

De fleste af os styres i større eller mindre grad af moden. Og at kvinderne har taget teten - på det punkt behøver vi ikke konferere af med Danmarks Statistik eller en forskergruppe. Det kan vi alle konstatere med det blotte øje - på antallet af damemodebutikker og på antallet af posteringer på dankort-udskriften.

Men herrerne følger nu meget godt med - i hvert fald den yngre del af det såkaldte stærke køn. Proportionalt med alderen falder behovet hos en del pseudo-gentlemen for at høre til i top 10 hos Dansk Herremoderåd.

Generelt er damemoden smart, chik og elegant og sjældent ligefrem aparte - hvis man lige ser bort fra 80'ernes ekstremt brede skulderpuder, som fik de fleste kvinder til at ligne amerikanske football-players.

Omvendt skulle man tro, at herremoden generelt var noget af det mest kedsommelige, man overhovedet kunne forestille sig. Men den er faktisk i disse tider ganske aparte - naturligvis undtaget den del af det mandlige køn, som både i hverdags- og festsituationen ligner noget, katten har slæbt med ind. De ser ud, som de altid har gjort.

Det mest påfaldende er de yngre, elegante mænd i deres dyre Armani- eller Hugo Boss-habitter. De har alle købt tøjet to numre for småt. De står der som sales managere eller som konsulenter. De står som tv-oplæsere eller som standup-komikere. De står alle med tilbageholdt åndedræt og kan kun tale med fistelstemme, for hvis de talte med almindelig stemme, ville de lukke så meget luft ud, at jakkens enlige overbelastede knap ville blive katapulteret ud i lokalet. Længden på jakken er op til 10 cm for kort, og ærmerne går kun til lige under albuen. Habittens pris indikerer det ikke, men udseendet af den minder om én, herrerne har fundet i en rodekasse på Kofoeds Skole - og der var ikke lige en i den rigtige størrelse.

Og det er vel at bemærke ikke fordi, de unge mænd er overvægtige. Tværtimod. De er så fit og veltrænede, at mavens inderside gnider sig op ad rygsøjlen. De lever uden indvolde - og måske er det dét, moden vil signalere med disse ekstremt kropssnævre beklædningsstykker.

For at føje spot til skade har vi så også gennem de seneste syv-otte år skullet leve med åbentstående skjorter. Moden dikterede, at slips var no-go. I sandhed jo også en aparte trend.

Gennem tiderne har slips været skiftevis smarte, elegante eller direkte grimme. De har gået fra ultratynde over almindelig til en bredde a la en hagesmæk - og tilbage igen. Men man har dog aldrig tidligere været velklædt i habit, skjorte og slips - uden slips!

Førsteprisen for aparte herremode er efterhånden nogle år gammel og eksisterer vist stadig kun hos de få unge, som er ekstremt hårdt ramt af ungdomssløvsind.

Det var den med bukserne - ofte jeans - med meget lav talje og hængerøv. Det var en urkomisk mode. De unge mænd havde svært ved at gå, og lykkedes det dem alligevel at bevæge sig fremad, så det unægtelig ud som om, de alle havde skidt i bukserne.

Tanken fik ekstra næring af, at beskuede man dem bagfra, blev øjet naturligt fanget af den revne, der opstår, dér hvor ryggen deler sig i to.

Kom igen, herremode-designere - I er bagud på point!

De unge mænd havde svært ved at gå, og lykkedes det dem alligevel at bevæge sig fremad, så det unægtelig ud som om, de alle havde skidt i bukserne.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere ni er døde - 4290 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Henrik husker da bugten var fuld af fisk: Nu må han rejse langt efter dem

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Aarhus

Se video: Flere end 100 sygeplejersker udtrykte deres utilfredshed med arbejdsforholdene

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Debat For abonnenter

Stiften mener: Ikke flere corona-restriktioner, lad fornuften klare resten - og hjælp så de erhverv, som lider

Aarhus

Cykelbuddet Emma giver drengene baghjul: Derfor er hun så hurtig

Forsvaret undlod at dele viden om forureninger med tilsyn: - Det er uetisk og uansvarligt

Aarhus

Jul i pandemiens skær: Træet blev tændt med coronapas og uden fællessang

Aarhus For abonnenter

Parcelhuse med særlige historier: Søren og Jettes hus er på forsiden af en ny bog om arkitektur

Aarhus For abonnenter

Enhedslistens store stemmesluger: Vi skal have grøn, kollektiv trafik - og erhvervslivet skal betale regningen

Annonce