Annonce
Østjylland

App gør Hou Havn mere brugervenlig

Havnen i Hou har taget en ny app i brug. Det gør det ?nemmere at betale og reservere en plads. Arkivfoto

En ny app på flere sprog skal hjælpe gæstesejlere i lystbådehavnen. De kan betale direkte fra båden, når de har fundet en ledig plads, og havnefoged Palle B. Johansen frygter ikke at blive overflødig.

En ny app på flere sprog skal hjælpe gæstesejlere i lystbådehavnen. De kan betale direkte fra båden, når de har fundet en ledig plads, og havnefoged Palle B. Johansen frygter ikke at blive overflødig.

Annonce

»Betaling via mobiltelefon er fremtiden. Det er nemt, da de fleste har en smartphone. I stedet for at komme ind en aften, hvor det er dårligt vejr, regnen siler ned, og der er kø ved betalingsautomaten, så kan sejleren nu betjene sig selv i tørvejr fra båden,« siger Palle B. Johansen.

Hou Lystbådehavn har allieret sig med med mobilappen Harba og er blandt de første lystbådehavne i Europa, der er kommet med. Bag appen står det danske firma Harba, og sejlerne kan bruge den på mange måder. Man kan reservere havneplads og få koderne til havnens faciliteter, når man har betalt for havnepladsen.

Havnefogeden fortsætter

Det er havnefogeden, der accepterer anmodninger om en havneplads, og han kan også få udenlandske gæster. Harba-appen er foreløbig oversat til engelsk og tysk, og der kommer flere sprog til.

Via appen kan havnens fastliggere melde til Palle B. Johansen, at de tager på tur, og deres plads kan lejes ud til en gæstesejler.

»Der vil stadig være havnefogeder, og vi vil stadig være synlige på havnen. Men alle har mobiltelefonerne med, så det er bare nemmere for sejlere og os,« siger Palle B. Johansen.

Harba-appen kan hentes i Apples og Googles app-butikker. Hjemmesiden www.harba.dk vil få samme funktioner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce