Annonce
Aarhus

App til kamp mod rådne æbler

Det er meget moderne at deles - en ny app gør det let at dele ud af sine overskydende ressourcer. Vi skal sanke moderne, mener manden bag.

Oehlenschläger sagde det så fint: »I skyggen vi vanke, blandt lysegrønne strå, sankthansurt vi sanke, hvor blomsterne stå.«

For folk under 30 år er sankning nok ikke en del af ordforrådet, men det gamle ord er blevet genoplivet med en netop lanceret app, hjemmeside og Facebook-profil, der viser vej til gode sanke-steder. I øjeblikket er der fire steder i byen, to på Samsø og to i Horsens - steder hvor ophavsmanden Thomas Lundkvist færdes.

Han er øjenlæge i Horsens men fik ideen, da han i efterårsferien sad i sit fritidshus på Samsø og ærgrede sig over de gode frugter, som falder ned og rådner i folks haver til ingen nytte. Oprindeligt ville han bare lave en standardseddel, han kunne smide i folks postkasser og spørge, om han måtte samle deres frugt ind og dele den med andre.

»Men så tænkte jeg: ej, det skal da bredes ud. Det sker jo i hele landet.«

Håbet er, at han med de nye platforme kan gøre det meget lettere at udnytte ressourcerne.

Sanke betyder at samle. Man kan samle bær, svampe - få sankekort til brænde i Marselisborg Skov. Det er en gammel tradition, men det er mere aktuelt end nogensinde nu at lancere en app, der organiserer indsamling af naturens ressourcer. Non-profit forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad kæmper mod madspild, Bonderøven taler for bæredygtig livsstil, og den netop overståede Sustain Festival på Godsbanen råbte budskabet. Den nordiske bølge indenfor madlavning er et andet aspekt, og danskerne deler mere end nogensinde før. Man kan dele biler, få et lift for få penge med Gomore, på Frederiksbjerg hjemmesiden by-del.dk kan man koordinere deling og lån, på AirBnb kan man leje sig til et sted at bo, og i Resecond i Jægergårdsgade kan kvinderne bytte sig til nye kjoler i klædeskabet.

Den trend falder Thomas Lundkvists nye idé lige ned i. Hele ideen om at blive bedre til at udnytte ressourcerne i en verden med knaphed på selvsamme er da også baggrunden for initiativet, men han også mere konkrete håb.

Han forestiller sig, at landkortet optimalt set bliver fyldt med punkter til, hvor man kan samle æbler, urter, svampe, bær og fisk.

»Der er et socialt aspekt i det. Hvis man lider af økonomisk nød og ikke har råd til ret meget, er der altså et ikke ubetydeligt økonomisk incitament,« siger Thomas Lundkvist.

Han tænker også, at mange ældre vil kunne få god hjælp af sankere til at lette deres frugttræer, som de ikke har kræfter til at udnytte.

»Så kommer der måske nogen og snakker lidt med de ældre, imens de plukker frugter og efterlader en frugtkurv, inden de går. Det kunne være et lille lys i folks liv og øge sammenhængskraften.«

Thomas Lundkvist håber at hjemmesiden og app'en kan gøre det let at organisere samfundsdelingen, men i bund og grund handler det bare om at få folk til at udnytte ressourcerne bedre - så om sankestederne kommer ind på et kort eller ordnes imellem naboer er han glad.

»Måske kan man også bruge det i skolesammenhæng i biologi. Jeg ser for mig, børn der render rundt med deres smartphones og uploader urter og på den måde kommer til at vide meget mere om urter, end jeg gjorde i den alder,« siger han håbefuldt.

På sigt bliver hjemmesiden sanker.dk udfyldt med information om svampearter, urter og frugter, så det også bliver en læringsportal.

»For 5000 år siden var vi overvejende et samfund af jægere og samlere, så det her handler lidt om at gå tilbage til rødderne. Noget er gået tabt, da vi blev så fascinerede af industrialiseringen og glemte, hvad vi har i egen have.«

Thomas Lundkvist håber hans opfindelse kan sætte skub i folks brug af naturen. Lige nu er der ikke meget gang i sankeriet på hjemmeside og app, men det bliver der så snart folk opretter sig som brugere og plotter steder - private som offentlige - ind, hvor andre kan sanke lovligt.

For at udbrede ideen og gøre den mere brugbar for flere arbejder han på at få et samarbejde med organisationen Stop Spild af Mad, Bonderøven og Claus Meyer - kendte, som kan hjælpe med at udbrede viden om ideen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Opløsning i den ene lejr i fodboldkrigen: Flere klubber trækker sig fra Super League, melder medier

Aarhus For abonnenter

På rundtur til de fredede bygninger i Aarhus: - Alt er gennemtænkt

Annonce