Annonce
Indland

Arbejdsgivere frasorterer handicappede på arbejdsmarkedet

Philippe Lopez/Ritzau Scanpix
Fire ud af fem arbejdsgivere vil ikke ansætte en person i kørestol, selv om de manglede arbejdskraft.

En ny undersøgelse viser, at arbejdsgivere frasorterer kvalificeret arbejdskraft, hvis ansøgeren sidder i kørestol.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

I undersøgelsen blev 400 offentlige og private arbejdsgivere og en kontrolgruppe spurgt, om de i en situation, hvor de alligevel skulle hyre en ny medarbejder, sandsynligvis ville ansætte en positiv og energisk person med et par års erfaring.

Det svarede 70 procent ja til.

Efterfølgende fik nogle af arbejdsgiverne at vide, at ansøgeren var kørestolsbruger, hvorfor en ansættelse ville medføre "nogle tilpasninger på arbejdspladsen".

Herefter svarede kun 22 procent, at de sandsynligvis ville tilbyde ansøgeren en stilling.

Professor ved Aalborg Universitet Thomas Bredgaard, mener, at det beviser, at det står værre til med tolerancen over for mennesker med handicap end forventet.

Det er et samfundsproblem, siger professoren.

- Det er det først og fremmest for den enkelte, som gerne vil og kan komme ud på arbejdsmarkedet.

- For det andet ligger der en skjult arbejdskraftressource her, som vi kan udnytte bedre - både for arbejdsgiverne, der står og mangler arbejdskraft, men også for samfundet generelt, der vil nyde godt af, at flere mennesker med et handicap bliver skatteborgere i stedet for at være på offentlig forsørgelse, siger han

Thomas Bredgaard medgiver, at der selvfølgelig findes erhverv, hvor en kørestol vil være en hæmsko, men at dette ikke alene kan forklare det store spænd mellem de to svar.

Lektor ved VIA University College Finn Amby ser primært resultatet som et udtryk for uvidenhed blandt arbejdsgivere.

- Resultatet tyder på, at arbejdsgivere har en forestilling om, at det er et problem at ansætte en person med et handicap. Det kan for eksempel være, at de tror, at vedkommende er mindre effektiv, at det er besværligt, eller at ansættelsen kan give problemer i forhold til de øvrige kolleger.

- Det kan i sidste ende betyde, at de vælger nogle med handicap fra, inden de overhovedet kender den konkrete persons situation. Det er dét, vi kalder for statistisk diskrimination, siger han.

Formand for Sammenslutningen af Unge med Handicap, Sofie Monggaard Christensen, mener, at der skal gøres mere for at inkludere handicappede.

- Der er ingen tvivl om, at den manglende erhvervserfaring blandt mange med et handicap også spiller en rolle for jobmuligheden, siger hun.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) kunne ikke interviewes, men skriver i en mail til Kristeligt Dagblad, at det er "helt uacceptabelt", hvis virksomheder bevidst fravælger kvalificerede medarbejdere udelukkende på grund af deres handicap.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

Aarhus

Nu bliver det alternativt: Byrådet diskuterer ældrepolitik for træer

Aarhus For abonnenter

Mads mistede sin lillebror til sjælden kræftsygdom: 'Jeg har aldrig oplevet noget, der var mere smertefuldt'

Annonce