Annonce
Debat

Arbejdsløse kan netværke og holde sig i gang

debatfrivilligesportsklubberforeningernex
Annonce

Jeg er virkelig glad for, at vi har fokus på, at arbejdsløse og efterlønnere skal have lov til at lave frivillige aktiviteter i Aarhus. Aarhus bliver en såkaldt frikommune, som i en periode må gå nye veje, selvom loven siger, at hverken dagpengemodtagere eller efterlønnere må lave frivillige aktiviteter eller ulønnet arbejde for en kommune.

Alle ved, hvor vigtigt det er at holde sig i gang og skabe netværk og føle, at der er brug for en. Vi har alle sammen en værdi. Den frivillige indsats er også et bindeled mellem tusindvis af århusianere. Den frivillige indsats får byen til at fungere, modgår ensomhed og er et grundvilkår for ikke bare sociale aktiviteter, men skaber også arbejdspladser.

For arbejdsløse kan en frivillig aktivitet betyde, at du får skabt dig et netværk eller skabt dit eget lønnet arbejde.

Med mig og borgmester Jacob Bundsgaard i spidsen vil vi bede byrådet om, at vi som frikommune kan skabe helt nye veje i samværet og samskabelse med borgerne.

Rådmand Thomas Medom skriver i et indlæg (3. marts), at han er bange for, at vi fortrænger betalt arbejde.

Selvfølgelig skal vi ikke lade borgere arbejde ulønnet med at gøre rent på plejehjem, male eller give fru Jensen pleje og medicin. Der hvor frivilligheden virkelig betyder noget for frivillige og ældre, er i forhold til at skabe fællesskaber og relationer, forebygge kedsomhed og ensomhed. Det er noget, som vi ved er altafgørende for gode og sunde liv. Vi ved også, at frivillighed er sundt og opbygger kompetencer til at indgå i fællesskaber.

I Sundhed og Omsorg har vi mange eksempler på aktive frivillige borgere, som får offentlige ydelser - dagpenge eller efterløn. En af borgerne er en tidligere ansat, som gerne vil blive ved med at have kontakt til plejehjemmet og hjælpe beboerne. Det er hendes store ønske at holde sig i gang og gøre noget godt for andre. Men hun er bange for at involvere sig i frivillige aktiviteter, for gør hun det, bliver hun trukket i sin efterløn.

Regelsættet er så indviklet, at a-kassernes afgørelser stikker i alle mulige retninger til stor utryghed og forvirring for medlemmerne. A-kasser opfordrer samtidig ledige til at holde sig i gang og arbejde frivilligt. Og må derefter straffe medlemmerne. Som en chefjurist fra FTF-A har sagt, er de låst på hænder og fødder, og han kalder reglerne for tåbelige og begrænsende. Jobrådgivernes Brancheorganisation mener også, at det frivillige arbejde kan være vejen til arbejde for ledige.

Et godt eksempel på frivillighed er Skraldecafeen. De er frivillige eller hverdagsaktivister, og det er startet op af nogle gode og aktive Aarhus-borgere. Aarhus Kommune gav dem Aarhus Takker-prisen, og både magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse og magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg har givet dem penge.

Pengene går uden tvivl til et rigtig godt formål - nemlig til at give udsatte familier en mulighed for at være en del af måltidsfælleskaber. Men pengene støtter også nogle formodentlig ledige mennesker, som er i gang med at skabe deres egen sociale virksomhed, kan jeg håbe på.

Vi bør kunne skabe endnu flere af sådanne fine initiativer, ligegyldigt om det så foregår direkte mellem kommune og borger, eller som med Skraldecafeen via organisationen Sager Der Samler.

Det ville være dejligt, hvis vi sammen, også med Thomas Medom og fagforeningerne, finder en vej, hvor vi får skabt nogle langt mere klare og enkle regler. Folk på dagpenge og efterløn bør kunne få opfyldt deres ønsker om at indgå i frivillige aktiviteter og fællesskaber, holde sig i gang og øge deres kompetencer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce