Annonce
Udland

Arkæologer finder grav for ukendt martyr i Det Hellige Land

Menahem Kahana/Ritzau Scanpix
Kirke fra det 6. århundrede nær Jerusalem var helliget en "glorværdig martyr", siger leder af udgravning.

Efter tre års udgravninger har arkæologer i Israel afdækket en 1500 år gammel kirke fra den byzantinske æra nær Jerusalem.

Israelske historikere og arkæologer siger, at den fundne kirke er bygget til ære for en unavngiven martyr.

Den har et kæmpemæssigt mosaikgulv, hvor der er afbildet fugle, frugter og planter. Der er fundet farverige kalkmalerier og en gådefuld græsk inskription.

- Vi har fundet en indskrift i kirkens gård, som siger, at kirken er helliget en "glorværdig martyr", siger Benyamin Storchan, som har ledet udgravningen.

- Martyren er ikke navngivet og udgør stadig et mysterium, tilføjer han.

Det israelske råd IAA, som overvåger arkæologiske udgravninger, siger, at kirken omkring 15 kilometer vest for Jerusalem er fra det 6. århundrede.

I en underjordisk krypt, som er fundet under kirkens centrale del, menes martyrens jordiske rester at have været begravet.

- Det er det helligste sted i kirken, sige Storchan, som mener, at pilgrimme formentligt har valfartet til stedet.

Storchan siger også, at der er nogle hundreder kirker i Det Hellige Land, men denne er helt usædvanligt velbevaret.

Kirken dækker et område på over 1500 kvadratmeter og er opført af typiske arkitektoniske elementer fra den byzantinske periode.

/ritzau/dpa


Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Annonce