Annonce
Aarhus

Arkæologer jubler: Unik økse fundet på kæmpe byggegrund i Aarhus

Flintsegl, økser, spor fra jægere og en 2.500 år gammel jernalderlandsby er nogle af de fund, som arkæologerne fra Moesgaard Museum har fundet ved Nye. Foto: Jens Thaysen

Arkæologer fra Moesgaard Museum har fundet en usædvanlig grønstensøkse i en lille mose under udgravninger ved Nye, som er ved at blive omdannet til bydel med op mod 10.000 boliger.

AARHUS: At omdanne en mark i det nordlige Aarhus til en ny bydel med plads til over 15.000 mennesker, tog ejendomsudvikler Jørn Tækker mere end ti år fra tanke til første spadestik.

Og processen blev til slut forsinket med godt et halvt år, da der dukkede vigtige arkæologiske fund op under en forundersøgelse af jorden.

Arkæologer fra Moesgaard Museum er for længst rykket væk fra markerne ved Elev, men deres fund er først nu ved at blive undersøgt i dybden.

Nu viser det sig, at et af fundene er en usædvanlig og 5.400 år gammel offerøkse, som var bearbejdet på en måde, som ikke tidligere er set.

- Det er sjældent at finde økser i den sammenhæng, som de blev efterladt i for 5.400 år siden og i en så intakt stand, som det er tilfældet her. Dertil er der en særlig omstændighed, der gør dette eksemplar til noget helt exceptionelt: Øksen var smurt ind i rødgul okker, som får den til at ligne metal - eller mere præcist skinnende kobber, siger museumsinspektør og arkæolog Uffe Rasmussen fra Moesgaard Museum.

Ifølge museet er øksen ikke skarp, og der er derfor næppe tale om en almindelig brugsøkse, men er derimod en ceremoniøkse. Den blev fundet 60 meter nordøst for en bakketop, hvor en større stendysse - kaldet 'Hundehøj' - har ligget. Og man mener, at den måske kan være brugt som en offergave til solguden.

Sådan ser øksen ud, som man har fundet under en prøvegravning ved Nye ved Elev i det nordlige Aarhus. Foto: Moesgaard Museum
Tilbage i marts var arbejdet med Nye sat på pause, da prøvegravninger af Moesgaard Museum viste flere unikke fund i jorden. Foto: Jens Thaysen

Man har tidligere fundet spor af en jernalderlandsby med gravplads samt 10.000 år gamle spor fra dyr og jægere op et andet sted på grunden.

Det første spadestik til Nye blev taget 18 august, og første etape omfatter 650 boliger, i alt 2.000 kvadratmeter daginstitution og 1.000 kvadratmeter dagligvarehandel. De første 36 boliger skal efter planen stå klar til august.

Nedenfor kan man se dronevideo fra marts, hvor arkæologerne var i fuld gang med at grave i jorden:

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Aarhus For abonnenter

Prisen er 1,4 millioner kroner per meter: Kommer du til at betale regningen for en Marselistunnel?

Annonce