Annonce
Erhverv

Arkitekt bag Aarhus Ø: - Det ikke rimeligt at evaluere en bydel, inden mørtlen er tør

Lighthouse bliver så markant en bygning, at den bliver et naturligt nyt vartegn for Aarhus. Visualisering: 3XN
Aarhus vokser med 5000 indbyggere om året. Nye bydele og nye byggeprojekter skyder op overalt. Der skal ses mange årtier ud i fremtiden, mange hensyn skal tages og mange mennesker inddrages. En befolknings- og byggevækst, som byen er midt i, stiller byplanlæggerne i nogle store dilemmaer.

-Vi er i en periode, hvor byen virkelig rykker.

Aarhus kommunes stadsarkitekt Stephen Willacy ser tilbage på befolkningstilvækstens store ryk i et historisk perspektiv og starter ved 1850’erne og bygningen af jernbanen, der fik byen til at vokse enormt.

Siden er byen vokset i bølger, og sådan en ”bølgeperiode” er vi i nu, forklarer Stephen Willacy. Det giver en stor opgave i byplanlægningen.

-Vores største fokus er nu, hvordan vi kan skabe en mere kompakt by, så vi ikke bare bliver ved med at vokse ud af, forklarer Stephen Willacy.

-Vi bruger et mindset, hvor vi tænker byliv, før vi tegner byrum, før vi tegner bygninger. Det har vi arbejdet med de seneste 10 års tid, og det bliver hele tiden mere aktuelt.

Fakta: 14 nye indbyggere om dagen

Aarhus vokser naturligt.

Ingen har besluttet, at der skal være en eksplosiv befolkningsvækst i Aarhus. Det sker ganske naturligt, fordi der er flere, der kommer til smilets by, end der forlader den.

Nogle for at studere, nogle for at arbejde og nogle for at nyde deres otium. Folk flytter fra landet til byen, fra en helt anden by eller kommer til Aarhus fra et andet land som nydanskere, flygtninge, udstationerede eller vender hjem efter en tid i udlandet.

Det er ikke fordi, der fødes flere børn. Fødselsraten har ligget stabilt siden 90’erne på omkring 1,8 børn pr. kvinde. Men gennemsnitsalderen stiger, og flere vælger at blive i byen efter, de er blevet forældre.

Aarhus vokser med 5000 indbyggere om året.

Det svarer til indbyggertallet i f.eks. Hadsund.

Kilde: Materiale fra udstillingen ”Gearet til Storby”

Annonce

De bedste bydele er 100 år gamle

Den mest omtalte, nye bydel er Aarhus Ø på den tidligere containerhavn.

På under 10 år er den ene anderledes og spektakulære bygning efter den anden bygget, og knap 4000 mennesker er flyttet ind. Sammen med havnebad, nye restauranter og teater er der ved at blive skabt det byliv, som stadsarkitekten taler om.

Nu forestår arbejdet med at binde bydelen sammen med Aarhus C. Med til det er blandt andre arkitektfirmaet SLETH, der har tegnet to boligkarréer, der er ved at blive opført. Partner i SLETH, Søren Leth, mener det er for tidligt efter under 10 år at bedømme, hvor godt en ny bydel er lykkedes:

-De bedste bydele, vi kender i Aarhus: Trøjborg, Frederiksbjerg og Vesterbro, har jo stået i 100 år. Så er det ikke rimeligt at evaluere en bydel, inden mørtlen er tør. Jeg vil kalde Aarhus Ø for et stort arkitektonisk eksperimentarium, hvor noget er gået godt og noget måske knapt så godt.

Så hvordan kan arkitekter se 100 år ud i fremtiden og tegne en tidløs bygning? Det kan de heller ikke, så det kræver noget mod, forklarer Søren Leth:

-Man skal turde at træffe nogle valg, der kan virke crazy i øjeblikket, men som man godt kan se, giver mening på den lange bane. De dygtige arkitekter er jo nogle år foran den generelle smag. Det er svært at være visionsfremstiller, for folk kan jo kun forholde sig til det, de kender.

Annonce

Alt for ens

Stadsarkitekt Stephen Willacy understreger vigtigheden af udtrykket bykvalitet. Det går ud på at bygge videre på de identiteter, de enkelte bydele har. For nylig gjorde han ærgerlig optagelse på en køretur fra Tilst og hele vejen ind gennem Aarhus og ned til havnebydelen. Han stoppede løbende op, tog fotos og sammenlignede efter turen.

- Går man ind i den enkelte bygning, er den fin nok, med samlet set er de for ens. Vi skal arbejde med lokale identiteter, de skal have karakteristika. Derfor har byplanlæggere og udviklere en vigtig opgave.

-Vi skal have meget mere fokus på, hvad der for eksempel kendetegner Risskov? Hvad er godt for Risskov? Det skal vi snakke med de lokale borgere om. Dem skal vi have engageret, for det er dem, der bedst ved det – det er deres ”hood”.

Opskriften på at ramme rigtigt er at byplanlægningen ikke bliver for låst:

-Vi skal videreudvikle planerne løbende. Det er ikke en statisk ting, det er en 20 eller 30 års planlægning. Så den skal være robust nok til at kunne absorbere de nye trends. Vi skal være lyttende og åbne. Vi må ikke blive for stiv en myndighed, siger Stephen Willacy.

Et kik mod nord og henover Aarhus-bydelen Risskov. Mod syd vil man kunne se Samsø. Visualisering: 3XN
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Lup på køkken, jordvarme og ridebane: Dan Jord involveret i stor svindelsag i boligforening

Annonce