Annonce
Erhverv

Arkitekt bag Aarhus Ø: - Det ikke rimeligt at evaluere en bydel, inden mørtlen er tør

Lighthouse bliver så markant en bygning, at den bliver et naturligt nyt vartegn for Aarhus. Visualisering: 3XN
Aarhus vokser med 5000 indbyggere om året. Nye bydele og nye byggeprojekter skyder op overalt. Der skal ses mange årtier ud i fremtiden, mange hensyn skal tages og mange mennesker inddrages. En befolknings- og byggevækst, som byen er midt i, stiller byplanlæggerne i nogle store dilemmaer.

-Vi er i en periode, hvor byen virkelig rykker.

Aarhus kommunes stadsarkitekt Stephen Willacy ser tilbage på befolkningstilvækstens store ryk i et historisk perspektiv og starter ved 1850’erne og bygningen af jernbanen, der fik byen til at vokse enormt.

Siden er byen vokset i bølger, og sådan en ”bølgeperiode” er vi i nu, forklarer Stephen Willacy. Det giver en stor opgave i byplanlægningen.

-Vores største fokus er nu, hvordan vi kan skabe en mere kompakt by, så vi ikke bare bliver ved med at vokse ud af, forklarer Stephen Willacy.

-Vi bruger et mindset, hvor vi tænker byliv, før vi tegner byrum, før vi tegner bygninger. Det har vi arbejdet med de seneste 10 års tid, og det bliver hele tiden mere aktuelt.

Annonce

Fakta: 14 nye indbyggere om dagen

Aarhus vokser naturligt.

Ingen har besluttet, at der skal være en eksplosiv befolkningsvækst i Aarhus. Det sker ganske naturligt, fordi der er flere, der kommer til smilets by, end der forlader den.

Nogle for at studere, nogle for at arbejde og nogle for at nyde deres otium. Folk flytter fra landet til byen, fra en helt anden by eller kommer til Aarhus fra et andet land som nydanskere, flygtninge, udstationerede eller vender hjem efter en tid i udlandet.

Det er ikke fordi, der fødes flere børn. Fødselsraten har ligget stabilt siden 90’erne på omkring 1,8 børn pr. kvinde. Men gennemsnitsalderen stiger, og flere vælger at blive i byen efter, de er blevet forældre.

Aarhus vokser med 5000 indbyggere om året.

Det svarer til indbyggertallet i f.eks. Hadsund.

Kilde: Materiale fra udstillingen ”Gearet til Storby”

De bedste bydele er 100 år gamle

Den mest omtalte, nye bydel er Aarhus Ø på den tidligere containerhavn.

På under 10 år er den ene anderledes og spektakulære bygning efter den anden bygget, og knap 4000 mennesker er flyttet ind. Sammen med havnebad, nye restauranter og teater er der ved at blive skabt det byliv, som stadsarkitekten taler om.

Nu forestår arbejdet med at binde bydelen sammen med Aarhus C. Med til det er blandt andre arkitektfirmaet SLETH, der har tegnet to boligkarréer, der er ved at blive opført. Partner i SLETH, Søren Leth, mener det er for tidligt efter under 10 år at bedømme, hvor godt en ny bydel er lykkedes:

-De bedste bydele, vi kender i Aarhus: Trøjborg, Frederiksbjerg og Vesterbro, har jo stået i 100 år. Så er det ikke rimeligt at evaluere en bydel, inden mørtlen er tør. Jeg vil kalde Aarhus Ø for et stort arkitektonisk eksperimentarium, hvor noget er gået godt og noget måske knapt så godt.

Så hvordan kan arkitekter se 100 år ud i fremtiden og tegne en tidløs bygning? Det kan de heller ikke, så det kræver noget mod, forklarer Søren Leth:

-Man skal turde at træffe nogle valg, der kan virke crazy i øjeblikket, men som man godt kan se, giver mening på den lange bane. De dygtige arkitekter er jo nogle år foran den generelle smag. Det er svært at være visionsfremstiller, for folk kan jo kun forholde sig til det, de kender.

Alt for ens

Stadsarkitekt Stephen Willacy understreger vigtigheden af udtrykket bykvalitet. Det går ud på at bygge videre på de identiteter, de enkelte bydele har. For nylig gjorde han ærgerlig optagelse på en køretur fra Tilst og hele vejen ind gennem Aarhus og ned til havnebydelen. Han stoppede løbende op, tog fotos og sammenlignede efter turen.

- Går man ind i den enkelte bygning, er den fin nok, med samlet set er de for ens. Vi skal arbejde med lokale identiteter, de skal have karakteristika. Derfor har byplanlæggere og udviklere en vigtig opgave.

-Vi skal have meget mere fokus på, hvad der for eksempel kendetegner Risskov? Hvad er godt for Risskov? Det skal vi snakke med de lokale borgere om. Dem skal vi have engageret, for det er dem, der bedst ved det – det er deres ”hood”.

Opskriften på at ramme rigtigt er at byplanlægningen ikke bliver for låst:

-Vi skal videreudvikle planerne løbende. Det er ikke en statisk ting, det er en 20 eller 30 års planlægning. Så den skal være robust nok til at kunne absorbere de nye trends. Vi skal være lyttende og åbne. Vi må ikke blive for stiv en myndighed, siger Stephen Willacy.

Et kik mod nord og henover Aarhus-bydelen Risskov. Mod syd vil man kunne se Samsø. Visualisering: 3XN
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Jada giver ekstrakoncert på Train

Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Annonce