Annonce
Kultur

Arkitekt bygger rådhuset af småkager

Stig Retpen i gang med rådhuset. Foto: Hans Petersen

20 frivillige hjælper kineseren Song Dong med det store kunstværk, der må spises på fredag.

AARHUS: De bygger på livet løs i Kunsthal Aarhus. Hver dag i denne uge er cirka 12 frivillige mødt op for at hjælpe den kinesiske kunstner Song Dong med at bygge Aarhus af småkager og vafler.

Det vil sige: Det er en neutrtal storby, og i den vil være seks-syv kendte bygninger fra Aarhus.

En af dem bliver lavet med særlig forkærlighed. Det er rådhuset, og bag det står 71-årige Stig Retpen. Han er arkitekt og har arbejdet 29 år for Aarhus Kommune, så han har en særlig interesse i netop det hus.

Sirligt skærer han siderne til tårnet ud, efter at han har lagt vafler på bordet for at markere bygningerne. Rådhuset bliver lavet i målet 1:800, sådan nogenlunde.

Stig Retpen var også med, da Song Dong for godt tre år siden opbyggede sin mors hus i Kunsthal Aarhus, og da han så, at kineseren kom igen, ville han gerne deltage.

- Det er fantastisk at se husene rejse sig. Det er Song Dongs idé, men der er plads til initiativer, for eksempel med hensyn til bestemte bygninger. Rådhuset skal være så præcist som muligt, og tårnet er vigtigt, siger Stig Retpen, der bruger æggehvide til at binde delene sammen med.

Han har fundet bogen om Aarhus Rådhus frem, så han kan hente de nødvendige oplysninger.

Song Dong er ikke arkitekt. Men han siger, at han har lært meget af at se andre bygge. Han har lavet tilsvarende projekter med storbyer af kage i adskillige andre lande.

Annonce
Stig Retpen bygger Aarhus Rådhus. Foto: Hans Petersen

Kunsthal Aarhus, J. M. Mørks Gade 13. Første soloudstilling i Danmark med den kinesiske kunstner Song Dong. Udstillingen "Collaborations" stiller skarpt på samarbejdsformer, familierelationer og geopolitik. Både kendte og nye værker.

Fernisering fredag 1. september kl. 17. Efter talerne må kagebyen spises. Udstillingen kan ses til 29. oktober. Der er workshop med Lego-klodser for børn på søndag kl. 13-15.

Udstillingen viser blandt andet Song Dongs hus fra Beijing. Det er fragtet hertil og bygget op. Huset kan lejes til arrangementer. En del af udstillingen er byen bygget af småkager og vafler.

Bogen om Arne Jacobsen og Erik Møllers rådhus indeholder nødvendige oplysninger. Foto: Hans Petersen

Kendte bygninger

"Collaborations" kalder Song Dong udstillingen, og samarbejde må man bestemt sige, det er.

Fie Mortensen på 23 år er i praktik i Kunsthal Aarhus under sit studium i æstetik og kultur på Aarhus Universitet, og hun har ansvaret for at samle og styre de frivillige. Omkring 20 - fortrinsvis studerende - har meldt sig, og de kommer fra mange nationer.

- De hygger sig og synes, det er sjovt at lave noget sammen, siger hun og fortsætter: Det er godt for integrationen at blande nationaliteterne. De fleste lærer nogle nye at kende, og næste weekend mødes vi i en park i byen, siger hun.

Nanna Kolding Sørensen på 26 år bygger Domkirken. Bogtårnet ved universitetet, Moesgaard Museum og kunstmuseet Aros er blandt de andre bygninger, der skal være med.

Der er fernisering fredag kl. 17, og efter talerne må byen spises.

Nanna Kolding Sørensen bygger Domkirken. Foto: Hans Petersen
Fie Mortensen holder styr på de frivillige. Foto: Hans Petersen

Emails forsvinder

Kunsthallens samarbejde med Song Dong er fortrinligt, men ikke altid lige nemt.

De kinesiske myndigheder følger hans færden, og for nylig fik han slettet 20.000 emails. Tidligere er en del oplysninger fra Kunsthal Aarhus ikke nået frem til ham.

Song Dong var med på kunstmuseet Aros' udstiling "A New Dynasty - Created in China", hvor også den for de kinesiske myndigheder kontroversielle Ai Weiwei deltog. Det var ham, som fjernede sin store skulptur i utide i protest mod danske myndigheders behandling af flygtninge.

Song Dong forklarer den 21-årige studerende ukrainer Sashko Shevchenko, hvordan byen skal laves. Foto: Hans Petersen
Der er voldsom aktivitet. Foto: Hans Petersen
Hvordan skal vi gøre? Alle samtaler foregår på engelsk. Foto: Hans Petersen
Rådhusets tårn skal stå præcist. Stig Retpen i arbejde. Foto: Hans Petersen
Mange huse er allerede bygget. Foto: Hans Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hellere nedrivning end alibi-bevaring: Randersvej-eksemplet er komisk

Se nu den stakkels ensomme røde murermestervilla på Kalmargade ved Randersvej. Alene tilbage på en kæmpe byggegrund står den bevaringsværdige villa fra 1933 og vidner om et spøjst forløb fyldt med kompromiser. Hærget, brændt, grafittiovermalet. Fire andre bevaringsværdige bygninger på samme byggegrund måtte lade livet, så omdannelsen af området kunne gå i gang og 171 nye lejligheder og 15 rækkehuse snart kan begynde at vokse op af jorden. Men DEN villa skulle blive, så man ikke fra kommunen gav en bygherre grønt lys til uden videre at fjerne fem boliger, som var udpeget som bevaringsværdige. Men var det nu også den rigtige beslutning? Ingen er i hvert fald særligt tilfredse med resultatet, der er spøjst og en smule fjollet, som formand for foreningen Bykultur Aarhus også tidligere har kaldt det. Den omtalte villa er nemlig bevaringsværdig i kraft af den kontekst, den var opført i. Men når hele konteksten forsvinder, og den i stedet bliver omringet af højt nybyggeri, så er bevaringen decideret komisk. Og nu skal den endda død og pine opføres igen, selvom en brand har spist hele 1. sal, loft og tag og den kommer til at fremstå ny og langt fra original.

Annonce