Annonce
Kultur

Arkitekt bygger rådhuset af småkager

Stig Retpen i gang med rådhuset. Foto: Hans Petersen

20 frivillige hjælper kineseren Song Dong med det store kunstværk, der må spises på fredag.

AARHUS: De bygger på livet løs i Kunsthal Aarhus. Hver dag i denne uge er cirka 12 frivillige mødt op for at hjælpe den kinesiske kunstner Song Dong med at bygge Aarhus af småkager og vafler.

Det vil sige: Det er en neutrtal storby, og i den vil være seks-syv kendte bygninger fra Aarhus.

En af dem bliver lavet med særlig forkærlighed. Det er rådhuset, og bag det står 71-årige Stig Retpen. Han er arkitekt og har arbejdet 29 år for Aarhus Kommune, så han har en særlig interesse i netop det hus.

Sirligt skærer han siderne til tårnet ud, efter at han har lagt vafler på bordet for at markere bygningerne. Rådhuset bliver lavet i målet 1:800, sådan nogenlunde.

Stig Retpen var også med, da Song Dong for godt tre år siden opbyggede sin mors hus i Kunsthal Aarhus, og da han så, at kineseren kom igen, ville han gerne deltage.

- Det er fantastisk at se husene rejse sig. Det er Song Dongs idé, men der er plads til initiativer, for eksempel med hensyn til bestemte bygninger. Rådhuset skal være så præcist som muligt, og tårnet er vigtigt, siger Stig Retpen, der bruger æggehvide til at binde delene sammen med.

Han har fundet bogen om Aarhus Rådhus frem, så han kan hente de nødvendige oplysninger.

Song Dong er ikke arkitekt. Men han siger, at han har lært meget af at se andre bygge. Han har lavet tilsvarende projekter med storbyer af kage i adskillige andre lande.

Annonce
Stig Retpen bygger Aarhus Rådhus. Foto: Hans Petersen

Kunsthal Aarhus, J. M. Mørks Gade 13. Første soloudstilling i Danmark med den kinesiske kunstner Song Dong. Udstillingen "Collaborations" stiller skarpt på samarbejdsformer, familierelationer og geopolitik. Både kendte og nye værker.

Fernisering fredag 1. september kl. 17. Efter talerne må kagebyen spises. Udstillingen kan ses til 29. oktober. Der er workshop med Lego-klodser for børn på søndag kl. 13-15.

Udstillingen viser blandt andet Song Dongs hus fra Beijing. Det er fragtet hertil og bygget op. Huset kan lejes til arrangementer. En del af udstillingen er byen bygget af småkager og vafler.

Bogen om Arne Jacobsen og Erik Møllers rådhus indeholder nødvendige oplysninger. Foto: Hans Petersen

Kendte bygninger

"Collaborations" kalder Song Dong udstillingen, og samarbejde må man bestemt sige, det er.

Fie Mortensen på 23 år er i praktik i Kunsthal Aarhus under sit studium i æstetik og kultur på Aarhus Universitet, og hun har ansvaret for at samle og styre de frivillige. Omkring 20 - fortrinsvis studerende - har meldt sig, og de kommer fra mange nationer.

- De hygger sig og synes, det er sjovt at lave noget sammen, siger hun og fortsætter: Det er godt for integrationen at blande nationaliteterne. De fleste lærer nogle nye at kende, og næste weekend mødes vi i en park i byen, siger hun.

Nanna Kolding Sørensen på 26 år bygger Domkirken. Bogtårnet ved universitetet, Moesgaard Museum og kunstmuseet Aros er blandt de andre bygninger, der skal være med.

Der er fernisering fredag kl. 17, og efter talerne må byen spises.

Nanna Kolding Sørensen bygger Domkirken. Foto: Hans Petersen
Fie Mortensen holder styr på de frivillige. Foto: Hans Petersen

Emails forsvinder

Kunsthallens samarbejde med Song Dong er fortrinligt, men ikke altid lige nemt.

De kinesiske myndigheder følger hans færden, og for nylig fik han slettet 20.000 emails. Tidligere er en del oplysninger fra Kunsthal Aarhus ikke nået frem til ham.

Song Dong var med på kunstmuseet Aros' udstiling "A New Dynasty - Created in China", hvor også den for de kinesiske myndigheder kontroversielle Ai Weiwei deltog. Det var ham, som fjernede sin store skulptur i utide i protest mod danske myndigheders behandling af flygtninge.

Song Dong forklarer den 21-årige studerende ukrainer Sashko Shevchenko, hvordan byen skal laves. Foto: Hans Petersen
Der er voldsom aktivitet. Foto: Hans Petersen
Hvordan skal vi gøre? Alle samtaler foregår på engelsk. Foto: Hans Petersen
Rådhusets tårn skal stå præcist. Stig Retpen i arbejde. Foto: Hans Petersen
Mange huse er allerede bygget. Foto: Hans Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En opvisning i socialdemokratiske valgløfter

Da Helle Thorning-Schmidt i 2011 tiltrådte som Danmarks første kvindelige statsminister, blev det hurtigt klart, at det reelt var de radikale, der sad på magten, mens stort set ingen af hendes socialdemokratiske mærkesager og valgløfter blev gennemført. Da landets næste kvindelige statsminister, Mette Frederiksen, mandag kunne præsentere sin første finanslov, var det det stik modsatte - en opvisning i hvordan man sætter sig på magten og gennemfører sine valgløfter, mens det radikale støtteparti blev kørt helt over. Anført af tidligere Aarhus-borgmester finansminister Nicolai Wammen lykkedes det at få lavet ikke alene en af de rødeste finanslove meget længe set. Der er samtidig fundet plads til at kunne gennemføre rigtig mange af de socialistiske løfter, som vælgerne blev stillet i udsigt op forud for valget i sommer. Godt nok er det helt store valgløfte om tidlig tilbagetrækning til de fysisk nedslidte endnu ikke gennemført, men rigtig mange af de øvrige løfter er faktisk. Ikke mindst fik psykiatrien et meget længe ventet løft. I årevis har området været forbigået og kraftigt underprioriteret, og derfor var det også helt på sin plads, at Wammen levede op til løfterne fra valgkampen og sikrede midler til en af vores samfunds mest udsatte grupper. Der er stadig plads til forbedring, men finansloven var på det punkt et skridt i den rigtige retning. Til gengæld må det være mere end svært for den radikale leder Morten Østergaard at kigge sine vælgere i øjnene i disse dage. Socialdemokraterne gav enkelte indrømmelser på indvandrerpolitikken, men ellers bankede Wammen for alvor de radikale på plads, og radikale vælgere må med skuffelse konstatere, at dagene, hvor partiet via Margrethe Vestagers ledelse styrede Danmark, endegyldigt er forbi. I hvert fald er det umuligt at se radikale aftryk på den økonomiske del af finansloven, som til gengæld desværre må skabe jubel hos SF og Enhedslisten. For endnu en gang er den socialistiske misundelsespolitik og mærkesager slået igennem for fuld kraft med ekstra arveafgift og øget offentligt forbrug. Radikale har ellers gentagne gange langet ud efter borgerlige regeringer og specielt støttepartiet Dansk Folkeparti, som er blevet beskyldt for at se stort på alt andet indvandringspolitikken, men det er lige præcis det samme, man med rette nu kan beskylde det tidligere borgerlige midterparti for. Det virker i hvert fald som om, at Morten Østergaard har givet køb på alle økonomiske ønsker for at få små indrømmelser på spørgsmål om indvandring. Det er stærkt bekymrende, for Østergaard burde have været garanten for, at den røde regering økonomisk blev trukket i retning af midten. Det blev den på ingen måde, og derfor fik vi den rødeste finanslov i mange år. Den er blottet for jobskabende initiativer og hensyn til erhvervslivet men til gengæld med en regering, der bruger stort set hele det økonomiske råderum i et hug. Det giver øget velfærd på kort sigt men kan på længere sigt blive en meget dyr fornøjelse.

Aarhus

Flere mænd ville se Mormon-musicalen

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

Annonce