Annonce
Kultur

Arkitekt bygger rådhuset af småkager

Stig Retpen i gang med rådhuset. Foto: Hans Petersen

20 frivillige hjælper kineseren Song Dong med det store kunstværk, der må spises på fredag.

AARHUS: De bygger på livet løs i Kunsthal Aarhus. Hver dag i denne uge er cirka 12 frivillige mødt op for at hjælpe den kinesiske kunstner Song Dong med at bygge Aarhus af småkager og vafler.

Det vil sige: Det er en neutrtal storby, og i den vil være seks-syv kendte bygninger fra Aarhus.

En af dem bliver lavet med særlig forkærlighed. Det er rådhuset, og bag det står 71-årige Stig Retpen. Han er arkitekt og har arbejdet 29 år for Aarhus Kommune, så han har en særlig interesse i netop det hus.

Sirligt skærer han siderne til tårnet ud, efter at han har lagt vafler på bordet for at markere bygningerne. Rådhuset bliver lavet i målet 1:800, sådan nogenlunde.

Stig Retpen var også med, da Song Dong for godt tre år siden opbyggede sin mors hus i Kunsthal Aarhus, og da han så, at kineseren kom igen, ville han gerne deltage.

- Det er fantastisk at se husene rejse sig. Det er Song Dongs idé, men der er plads til initiativer, for eksempel med hensyn til bestemte bygninger. Rådhuset skal være så præcist som muligt, og tårnet er vigtigt, siger Stig Retpen, der bruger æggehvide til at binde delene sammen med.

Han har fundet bogen om Aarhus Rådhus frem, så han kan hente de nødvendige oplysninger.

Song Dong er ikke arkitekt. Men han siger, at han har lært meget af at se andre bygge. Han har lavet tilsvarende projekter med storbyer af kage i adskillige andre lande.

Annonce
Stig Retpen bygger Aarhus Rådhus. Foto: Hans Petersen

Kunsthal Aarhus, J. M. Mørks Gade 13. Første soloudstilling i Danmark med den kinesiske kunstner Song Dong. Udstillingen "Collaborations" stiller skarpt på samarbejdsformer, familierelationer og geopolitik. Både kendte og nye værker.

Fernisering fredag 1. september kl. 17. Efter talerne må kagebyen spises. Udstillingen kan ses til 29. oktober. Der er workshop med Lego-klodser for børn på søndag kl. 13-15.

Udstillingen viser blandt andet Song Dongs hus fra Beijing. Det er fragtet hertil og bygget op. Huset kan lejes til arrangementer. En del af udstillingen er byen bygget af småkager og vafler.

Bogen om Arne Jacobsen og Erik Møllers rådhus indeholder nødvendige oplysninger. Foto: Hans Petersen

Kendte bygninger

"Collaborations" kalder Song Dong udstillingen, og samarbejde må man bestemt sige, det er.

Fie Mortensen på 23 år er i praktik i Kunsthal Aarhus under sit studium i æstetik og kultur på Aarhus Universitet, og hun har ansvaret for at samle og styre de frivillige. Omkring 20 - fortrinsvis studerende - har meldt sig, og de kommer fra mange nationer.

- De hygger sig og synes, det er sjovt at lave noget sammen, siger hun og fortsætter: Det er godt for integrationen at blande nationaliteterne. De fleste lærer nogle nye at kende, og næste weekend mødes vi i en park i byen, siger hun.

Nanna Kolding Sørensen på 26 år bygger Domkirken. Bogtårnet ved universitetet, Moesgaard Museum og kunstmuseet Aros er blandt de andre bygninger, der skal være med.

Der er fernisering fredag kl. 17, og efter talerne må byen spises.

Nanna Kolding Sørensen bygger Domkirken. Foto: Hans Petersen
Fie Mortensen holder styr på de frivillige. Foto: Hans Petersen

Emails forsvinder

Kunsthallens samarbejde med Song Dong er fortrinligt, men ikke altid lige nemt.

De kinesiske myndigheder følger hans færden, og for nylig fik han slettet 20.000 emails. Tidligere er en del oplysninger fra Kunsthal Aarhus ikke nået frem til ham.

Song Dong var med på kunstmuseet Aros' udstiling "A New Dynasty - Created in China", hvor også den for de kinesiske myndigheder kontroversielle Ai Weiwei deltog. Det var ham, som fjernede sin store skulptur i utide i protest mod danske myndigheders behandling af flygtninge.

Song Dong forklarer den 21-årige studerende ukrainer Sashko Shevchenko, hvordan byen skal laves. Foto: Hans Petersen
Der er voldsom aktivitet. Foto: Hans Petersen
Hvordan skal vi gøre? Alle samtaler foregår på engelsk. Foto: Hans Petersen
Rådhusets tårn skal stå præcist. Stig Retpen i arbejde. Foto: Hans Petersen
Mange huse er allerede bygget. Foto: Hans Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

Aarhus

Midtby-parkering udløser debat i byrådssalen: Venstre vil ændre nye regler, før de reelt er indført

Aarhus For abonnenter

Søskende i skyggen: Børn med syge søskende føler sig overset af forældrene

Annonce