Annonce
Aarhus

Arkitekt: - Trist at Aarhus er hoppet med på højhusbølgen

Det er Cubo Arkitekter, hvor Lars Juel Thiis er partner, der står bag den markante ombygning af Mejlgade 74, der har fået guldtag. Foto: Flemming Krogh
Der er fart på byudviklingen i Aarhus. Arkitekt efterlyser større krav til udformning og kvalitet ved nye byggerier. Stadsarkitekten varsler flere nybyggerier med saddeltage og bedre samspil mellem gammelt og nyt i byudviklingen.
Annonce

AARHUS: Fortætning. Højhuse. Nye bykvarterer. Det går stærkt i Aarhus i disse år. Går det for stærkt - og er kursen den rigtige?

Det har avisen bedt Lars Juel Thiis - partner i Cubo arkitekter - og stadsarkitekt Stephen Willacy forholde sig til.

- Specielt højhuse i Aarhus giver ikke noget til omgivelserne. Hvorfor ikke søge inspiration i omgivelserne, når man skal bygge?, siger arkitekt Lars Juel Thiis og fortsætter:

- Det er trist, at Aarhus er hoppet på højhusbølgen. Højhuse har stor indvirkning på byen og dens skyline. Derfor skal de også være gode til at give noget tilbage til byen, sådan som for eksempel domkirken er det. Sådan er det ikke i dag, hvor vi blandt andet har fået en stor, sort kasse, der skæmmer horisonten.

Ved renoveringen af facaden på Mejlgade 72 er de historiske spor trukket frem med butiksskiltene, der reklamerer med koloniallager og kød & paalæg. En fin og billig måde at få lidt af historien tilbage i bybilledet, mener arkitekt Lars Juel Thiis. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Stil krav til kvaliteten

Generelt mener han, at kommunen bør stille betydeligt større krav til udformning og kvalitet af nybyggerier, end den gør i dag.

- Jeg tænker, at vi om 40-50 år let står i den situation, at nogle af nybyggerierne på Aarhus Ø skal rives ned igen, fordi det er for dårligt byggeri.

Byfortætningen både begejstrer og foruroliger arkitekten.

- Der er jo meget fornuft i at lukke huller i husrækkerne i stedet for at bygge nyt på bar mark. Men vi skal også passe på, at vi ikke saver den gren over, vi selv sidder på, hvis vi river en masse ned for at bygge nyt, siger Lars Juhl Thiis og fortsætter:

- Man må tage fortætningsspørgsmålet fra situation til situation og vurdere, om det enkelte sted selv lægger op til, at her skal der bygges. Eller om det ikke gør det.

Annonce

Hastigheden skaber bekymring

Stadsarkitekt Stephen Willacy betoner, at byen udvikler sig med voldsom fart i disse år.

- Nye og, store bykvarterer skyder op på kort tid. Ceresbyen tog fire-fem år. Risskovbrynet noget tilsvarende. Og i brokvarteret langs Søren Frichs Vej går det også stærkt, siger han og fortsætter:

- Nogle gange går det måske også for hurtigt til, at vores tankegang helt kan følge med, og så er det, at folk bliver bekymrede for, om det går for stærkt.

Og det er ikke kun hastigheden men tit også nybyggeriernes arkitektur, der ikke ligefrem får alle til at klappe begejstret i hænderne. Stadsarkitekten er helt klar over det.

Annonce

"Kasser, kasser, kasser"

- Jeg har bemærket, at mange mennesker omtaler nybyggerier som ”kasser, kasser, kasser,” og spørger hvorfor alt skal være firkantet. Hvorfor flade tage i stedet for saddeltag?

- Vi skal lære af erfaringerne. Jeg tror, at vi i fremtiden vil se flere nybyggerier med saddeltag og med mere begrønning. Og vi vil have større fokus på at hæve kvaliteten af nye byrum, siger Stephen willacy og fortsætter:

- I det hele taget vil vi se nybyggerier, der i højere grad spille sammen med den omgivende by. Et nybyggeri skal være mere stedspecifikt i forhold til omgivelserne, og vi skal fokusere mere på kvaliteten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Alt udsolgt: Billetterne revet væk

Aarhus

Medarbejder på Kongsgården: Jeg sover ikke om natten og er tæt på at tude

Danmark

Se billederne: Mette Frederiksen og Bo Tengberg er blevet gift på Møn

Annonce