Annonce
Debat

Arkitekturoprøret går Aarhus-politikere på klingen: Støtter I byens fortætningspolitik?

"Aarhus Kommune blev af Arkitekturoprørets medlemmer kåret som den dårligste kommune i Danmark til bybevaring i 2020. Grunden var de mange nedrivninger af bevaringsværdige huse og det brutale nybyggeri, bl.a. af højhuse. Derfor har vi stillet alle partier i byrådet dette spørgsmål: Aarhus Kommunes "fortætningspolitik" har medført nedrivninger og højhusbyggeri. Støtter jeres parti den politik", skriver Jep Loft. Arkivfoto: Kim Haugaard

DEBAT: Arkitekturoprøret ønsker at gøre bymiljø til et tema i valgkampen op til kommunalvalget i november. I udvalgte kommuner beder vi politikere tage stilling til et konkret spørgsmål.

Aarhus Kommune blev af Arkitekturoprørets medlemmer kåret som den dårligste kommune i Danmark til bybevaring i 2020. Grunden var de mange nedrivninger af bevaringsværdige huse og det brutale nybyggeri, bl.a. af højhuse. Derfor har vi stillet alle partier i byrådet dette spørgsmål:

Aarhus Kommunes "fortætningspolitik" har medført nedrivninger og højhusbyggeri. Støtter jeres parti den politik?

Annonce

Vi har modtaget følgende svar:

Fra Socialdemokratiet: "Vi udtaler os gerne om vores ambitioner i forhold til byudviklingen i Aarhus, men vi ønsker ikke at medvirke til fortolkede ja/nej-spørgsmål. Men godt, at I sætter fokus på bymiljø op til kommunalvalget d. 16. november. Det er et vigtigt tema. Bedste hilsner, Trine Holm, kampagneleder for Jacob Bundsgaard, Socialdemokratiet i Aarhus Kommune".

Fra Venstre: "Tak for spørgsmålet. Komplekse byudviklingsmæssige forhold, politik og planer kan ikke besvares med et ja/nej. Vi har taget forbehold for Kommuneplan 2017, som fastsætter kursen for byens udvikling. Vi vil byudvikling også i oplandet, vi laver ikke bunke-sagsbehandling på byggesager eller sager, der kommer i byrådet. Vi tager stilling fra sag til sag, men vores politik ville have sikret en anden udvikling indenfor Ringgaden. Vi er optaget af kvaliteten og det, bygninger skaber/giver til mennesker – at der kommer flere idrætsfaciliteter, opholdsarealer, grønt, legepladser mm. Med venlig hilsen Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø".

Fra SF: "Det er for komplekst at svare ja eller nej til. Vi har jævnligt stemt nej til fortætning, højhuse og nedrivninger, eksempelvis ved Banegraven, Mindet 6, Mindegade og Bjørnholms Allé. Men der er også andre gange, vi har stemt ja, når vi har fået indflydelse og eksempelvis fået almene boliger ind og gjort højden lavere. Sådan vil det sandsynligvis også være i den kommende periode med en fortsat stigende grad af sager, hvor vi går imod fortætningen (...) At bygge med karré er både som ramme om byliv og fællesskab også visuelt og æstetisk vigtigt. Venlig hilsen Thomas Medom, rådmand for Børn og Unge, medlem af Aarhus Byråd".

Fra Enhedslisten: "Mit svar er: Nej. Den byudvikling, vi ser i Aarhus lige nu, er alt for styret af developere og alt for lidt styret af borgernes ønsker. Det sker til skade for både klima, bymiljø og demokrati. Venlig hilsen Laura Bryhl, spidskandidat for Enhedslisten ved kommunalvalget i Aarhus".

Fra Dansk Folkeparti: "Dejligt, at I sætter fokus på området. Det er også et område, som står mig meget nært, og som også kommer til at fylde i min valgkamp. Svaret er egentlig ganske simpelt: Nej, Dansk Folkeparti støtter ikke den nuværende fortætningspolitik. Vi ønsker at bevare og værne om Aarhus' sjæl og identitet. Det skal ikke være sådan, at man i fremtiden skal i Den Gamle By for at se, hvordan Aarhus engang så ud. Med venlig hilsen Jakob Søgaard Clausen, spidskandidat for Dansk Folkeparti i Aarhus".

Fra Radikale Venstre: "Vi er imod nedrivninger af bevaringsværdige bygninger. I fortætningspolitikken er det vigtigt for Radikale Venstre, at der også er grønne åndehuller i bymiljøet. Med venlig hilsen Mahad Yussuf".

Arkitekturoprøret ønsker at gøre bymiljø til et tema i valgkampen op til kommunalvalget i november.

Fra Det Konservative Folkeparti: "Vi har til de kommende budgetforhandlinger stillet forslag om en styrket indsats for bevarelse af byarkitektur og kulturmiljøer og en styrket borgerinddragelse (...) Vi ønsker at værne om vores lokale kulturmiliøer og det byliv og den atmosfære, som gør vores by unik. Vi har stemt for den gældende højhuspolitik, som gør, at byggeriet af højhuse i byen bør ske kontrolleret og fortrinsvis i afgrænsede områder med nybyggeri. Vi er tilhængere af højere, slankere bygninger med bedre plads til byliv og med grønne og rekreative områder omkring sig, men som også i høj grad er tilpasset omgivelserne med god arkitektur og byggeri af høj kvalitet. Fortætning er ikke et mål i sig selv, men et middel til bl.a. at håndtere befolkningstilvækst, reducere klimaaftryk og modvirke galopperende boligpriser og huslejeniveauer i krydsfeltet mellem udbud og efterspørgsel. Fortætning må ikke være et ensidigt fokus og skal ikke kun ske i midtbyen indenfor Ringgaden, men i højere grad i tilknytning til de større bycentre både indenfor og udenfor ringvejen, hvor også infrastrukturen iøvrigt er på plads. De bedste hilsner, Steen Stavnsbo".

Fra løsgænger Dorthe Borgkvist: "Nej, jeg støtter ikke fortætning og nedrivning af villaer for at bygge højhuse".

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aarhus For abonnenter

Giftig sag rammer byrådet: Vil Aarhus Kommune tilbyde at undersøge kræftramt brandmand for PFOS-skader?

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Gammel kending vender tilbage til Aarhus: Her er Aros' nye direktør

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Alarm 112

Politiet opfordrer nu borgere til at passe på giftig røg fra storbrand i spånpladefabrik: Kommer til at brænde i flere dage

AGF

Slut med lejeaftale: AGF køber tysk profil

Alarm 112

50 brandfolk efterslukker stadig storbrand på kranfabrik: Kan give trafikale udfordringer

Aarhus For abonnenter

Lise mistede to ægtefæller og sit syn: - Men jeg er nok typen, der får det bedste ud af alting

Debat

Et uventet møde i Føtex - der sad et rigtigt menneske ved kassen

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Stiften på plakatpatrulje: Partierne bryder både regler og interne aftaler

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Alarm 112

Over 100 beredskabsfolk kæmper stadig med 'usædvanlig' storbrand: - Det her er en ekstremt sjælden hændelse

AGF For abonnenter

AGF var et hold uden plan og retning søndag eftermiddag i det kronjyske

Sport

Han kan samle en professorterning hurtigere end du kan tage dine sko på: Bakken-anfører med cirka ti mesterskaber sætter rekord

Annonce