Annonce
Livsstil

Arlas nye legeplads til 270 millioner kroner åbnet i Aarhus

Kronprinsesse Mary og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen får fremvist lidt af det, der foregår i laboratorierne på Arla Innovation Centre. Her af head og food physics, Simon Mets Mariendal Pedersen. Foto: Axel Schütt

Kronprinsesse Mary indviede tirsdag Arlas nye globale innovationscenter, som blandt andet ønsker at være en central brik i løsningen af verdens fødevareproblemer.

AARHUS: Det er næsten som taget ud af en fremtidsfilm. Mænd og kvinder i hvide kitler overalt i en super moderne bygning med storskærm på væggen og et indendørs vandfald som udsmykning. Rene linjer og minimalistisk design proppet med laboratorier og undervisningslokaler og alskens teknologi til millioner og atter millioner af kroner.

Det er dog ikke fremtiden, men nutiden og virkeligheden i den nyeste tilføjelse i Agro Food Park lige nord for Aarhus.

Her blev Arlas nye, globale innovationscenter tirsdag indviet af Kronprinsesse Mary med både borgmester Jacob Bundsgaard og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen som vidner. Desuden en lang række udenlandske diplomater, erhvervsfolk og organisationer fra både ind- og udland. For hvad der kommer til at foregå i de forskellige lokaler, handler ikke blot om at skabe nye produkter for mejerigiganten Arla, men også at være med til at løse verdens fødevareproblemer.

- Det er ikke bare en åbning, men en dag hvor vi lover os selv at tage innovation til det næste niveau. Det løfte giver vi os selv og resten af verdenen, sagde Arla Foods CEO Peder Tuborgh.

- Vi bliver ni milliarder mennesker på planeten i 2050, og allerede nu er der mange, der ikke har adgang til sund og ernærende mad. Så det vigtige spørgsmål er, hvordan vi kan føde en stigende population med netop sund og ernærende mad. Vi mener, at mejeriprodukter er en meget central del af den løsning. Det kræver innovation, og det er det, det her hus handler om. Og samtidig handler det om at gøre det på en måde, som ikke ødelægger vores klima, lød det.

Arla Innovation Centre

Består af et lille, kompakt mejerianlæg, en række forskellige laboratorier, Consumer House, Customer Collaboration Lab og moderne kontorfaciliteter, som er designet til at fremme kreativitet og tværfaglige projekter.

Centret er designet som en CO2-neutral bygning, eksklusive behandlingsområderne. Der er vandbesparende armaturer overalt i bygningen, der også har 525 m2 solceller på taget, som producerer vedvarende energi.

I starten har centret omkring 90 medarbejdere, men det tal forventes at stige til op mod 200.

Foto: Axel Schütt
Foto: Axel Schütt

Fra leg til virkelighed

Op mod 200 medarbejdere skal fylde lokalerne på det 10.000 kvadratmeter store innovationscenter, som har kostet Arla 270 millioner kroner.

På en lang række avancerede testanlæg skal nye idéer, smage og konsistenser afprøves, og fra at være elementer på Arlas nye legeplads, skal de i sidste ende komme som nye eller forbedrede produkter til hele verden. På vejen lægges i høj grad vægt på samarbejde med forskere inden for områder som eksempelvis mælkeproduktion, livsstilssygdomme, emballage og transport.

- Det ligger i vores DNA at samarbejde om at opnå bedre resultater. Vi vil anvende en tilsvarende tilgang til forskning og udvikling af nye produkter og nye måder at indtage dem på. Konkurrencen i den globale fødevareindustri har aldrig været større, end den er i dag - ikke mindst i Europa og på de nye markeder i blandt andet Asien og Afrika, hvor man oplever en middelklasse i eksplosionsagtig vækst. Den bedste innovator vinder, mener Peder Tuborgh.

Arla er i dag verdens fjerdestørste mejeriselskab og ejes af omkring 12.000 mælkeproducenter i Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Holland og Luxembourg.

Foto: Axel Schütt
Foto: Axel Schütt
Foto: Axel Schütt
Foto: Axel Schütt
Foto: Axel Schütt
Foto: Axel Schütt
Foto: Axel Schütt
Foto: Axel Schütt
Foto: Axel Schütt
Foto: Axel Schütt
CEO Peder Tuborgh. Foto: Axel Schütt
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen. Foto: Axel Schütt
Annonce
Aarhus For abonnenter

Gift fra brandskole kan være endt i bæk: - Vi skal hurtigt have styr på, om stoffet er i dyr eller fødevarer

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Forældregruppe i appel før budgetforhandling: Mangler syv millioner til ny idrætshal

AGF For abonnenter

En mandag aften på kunstgræs i Silkeborg: Måske er det i virkeligheden en af sæsonens sværeste opgaver for AGF?

Kultur

Se billederne: Royal jubel efter prins Joachim og Tom K. kørte først over stregen

Danmark For abonnenter

Fup-mails vælter ind: Svindlere udnytter farvel til NemID til identitetstyveri

Østjylland

Nu kommer der flere busser mellem Aarhus og Randers: Midttrafik indrømmer urealistiske 118-køreplaner

Byudvikling For abonnenter

Den store udfordring: Aarhus Ø må nøjes med busser, mens politikere drømmer videre om en førerløs fremtid

Livsstil

Shopping: Indret dig hyggeligt ved skrivebordet

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Sport

Bilinspektør om Chris Anker-ulykke: Chauffør begik ikke fejl

AGF

David Nielsen skal gøre drenge til mænd i AGF: - Den her klub spiser lidt af din sjæl, hver gang du taber

Byudvikling For abonnenter

Håndværkere boede ulovligt på industrigrund: Kommunen blev advaret - men førte ikke tilsyn

Sport

Barndomsby i sorg over Chris Ankers død

Annonce