Annonce
Kultur

Arne Haugen om nyt kunstværk i Aarhus-kirke: Mit livs største opgave

Arne Haugen Sørensen foran maleriet. Foto: Amanda Arancibia Haugen Sørensen.

Kæmpebillede indvies søndag i Aarhus Valgmenighed.

Annonce

AARHUS: Et helt usædvanligt stort og smukt maleri bliver afsløret på søndag i Aarhus. Det bliver en ny kunstskat i byen.

I Aarhus Valgmenigheds bygning på Mjølnersvej 6 i Åbyhøj vises den 85-årige kunstner Arne Haugen Sørensens billede "Den store fortælling", som har været fem år undervejs og er så stort, at der har skullet seks fonde og ni sponsorer til at betale det.

Maleriet måler 10,1 meter i bredden og 3,2 meter i højden og er formentlig det største moderne kirkemaleri i Danmark.

Motivet er et landskab af bibelfortællinger.

- Det er fem år siden, vi første gang talte om at få lavet et maleri til kirkerummet, så det har været en lang proces. Først skulle pengene samles, og siden har Arne Haugen Sørensen brugt to år på at male det store værk, siger Søren Klit Lindegaard fra Aarhus valgmenigheds kunstforening. Han sammenligner maleriet i størrelse med Pablo Picassos verdensberømte "Guernica", der kan ses på museet "Reina Sofia" i Madrid.

Maleren og maleriet

Arne Haugen Sørensen er 85 år, født i 1932. Han er blandt Danmarks mest anerkendte nulevende malere. Hans værker er repræsenteret på de fleste danske kunstmuseer, og han har bidraget med malerier, relieffer, glasmosaikker mv. i mere end 25 danske kirker. Haugen Sørensen har modtaget adskillige priser og hædersbevisninger, blandt andet Eckersberg Medaljen (1975) og Thorvaldsen Medaljen (1984).

Maleriet "Den store fortælling" måler 10,1 meter i bredden og 3,2 meter i højden. Det fremstår som et landskab af bibelfortællinger og rummer seks hovedfortællinger fra Bibelen og et antal bifortællinger.

Hovedfortællinger i billedet: 1) Adam og Evas uddrivelse fra Paradis 2) Jesu fødsel 3) Jesu dåb 4) Korsfæstelsen 5) Jesu himmelfart 6) Hjemkomsten

Kirken er tegnet af Exners tegnestue (i dag E+N). Arkitekt er Kjeld Ghozati, og han er også idémanden bag maleri-projektet.

Maleriet indvies ved en festgudstjeneste søndag 13. august kl. 14-16.

Kirkerummet er normalt åbent for besøgende tirsdag til fredag kl. 9-14

Se også http://www.denstorefortaelling.dk/

Udsnit af det 10 gange 3 meter store maleri. Her ses blandt andet Jesu fødsel. Foto: Jacob Weiland.
Annonce

Et bibelsk Guernica

Kirken på Mjølnersvej er en del af Folkekirken og har omkring 950 medlemmer inklusive børn. Aarhus Valgmenighed er stiftet i 1990, og den nuværende bygning flyttede kirken ind i i 2011.

- Dette her kunne være et bibelsk Guernica, tænkte vi. Ligesom på Picassos Guernica er mange forskellige fortællinger vævet sammen i én stor fortælling, siger Søren Klit Lindegaard.

- Bygningen er moderne og "rå" indenfor, så det passer perfekt med et farverigt maleri som kontrast. Med Arne Haugen Sørensens pensel er fortællingerne gjort levende og nærværende, siger Søren Klit Lindegaard.

Billedet er placeret på et arkitektonisk vigtigt vægparti over det østlige sideskib og alene med sin størrelse i en klasse for sig i moderne dansk kirkekunst.

Samtidig danner billedets placering på en højt placeret væg en reference til middelalderens kalkmalerier i mange danske kirker. Billedet er malet i Arne Haugen Sørensens karakteristiske stærke farver.

Finansiering

Der har skullet ikke færre end seks fonde og ni sponsorer til at bidrage for, at maleriet kunne betales.

Disse har støttet:

Fonde: Augustinus Fonden, Beckett-Fonden, C. A. C. Fonden, Finn Rieck-Andersens Familiefond, Grosserer konsul N. C. Nielsens Fond, Ole Kirks Fond.

Sponsorer: Agrovice ApS, Børnegården Solbjerg, Constructa A/S, E + N Arkitekter, HAK Holding ApS, HUJ A/S, Lysemose ApS, lægerne Axelsen & Fausholt I/S og Peter og Marian Dalgaard Høeg.

Det store maleri er en god kontrast til det rå udtryk i kirken. Foto: Søren Klit Lindegaard.
Annonce

En overgroet slagmark

Kunstneren selv er tilfreds.

- Mit livs største opgave er afsluttet, og det er en stor tilfredsstillelse at se det på plads i kirken. Selv om jeg er glad for det færdige resultat, er det også lidt vemodigt at give slip på dét, der har været min daglige glæde i flere år. Nu er det sat i verden og må stå på egne ben. Leve sit eget liv som en del af kirkens større enhed, siger Arne Haugen Sørensen og fortsætter:

- For mig er billedet også en overgroet slagmark. Lige under overfladen ligger nemlig alle de førstefødte begravede. Alle de skønne, spontane inspirationer, grebet i flugten og i ét hug sat ned på lærredet. Skjult og glemt er selve kampen med værkets egne krav og de smertefulde valg og særlig fravalg, siger Arne Haugen Sørensen.

Aarhus Valgmenighed

Aarhus Valgmenighed er en fornyet folkekirke, som blander tradition med fornyelse. Den har cirka 950 medlemmer. Ud over gudstjenester om søndagen mødes medlemmerne i mindre fællesskaber i løbet af ugen rundt omkring i hele Aarhus.

Kirken ligger på Mjølnersvej 6 i Åbyhøj.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Alt udsolgt: Billetterne revet væk

Aarhus

Medarbejder på Kongsgården: Jeg sover ikke om natten og er tæt på at tude

Danmark

Se billederne: Mette Frederiksen og Bo Tengberg er blevet gift på Møn

Annonce