Annonce
Kultur

Arne Haugen om nyt kunstværk i Aarhus-kirke: Mit livs største opgave

Arne Haugen Sørensen foran maleriet. Foto: Amanda Arancibia Haugen Sørensen.

Kæmpebillede indvies søndag i Aarhus Valgmenighed.

AARHUS: Et helt usædvanligt stort og smukt maleri bliver afsløret på søndag i Aarhus. Det bliver en ny kunstskat i byen.

I Aarhus Valgmenigheds bygning på Mjølnersvej 6 i Åbyhøj vises den 85-årige kunstner Arne Haugen Sørensens billede "Den store fortælling", som har været fem år undervejs og er så stort, at der har skullet seks fonde og ni sponsorer til at betale det.

Maleriet måler 10,1 meter i bredden og 3,2 meter i højden og er formentlig det største moderne kirkemaleri i Danmark.

Motivet er et landskab af bibelfortællinger.

- Det er fem år siden, vi første gang talte om at få lavet et maleri til kirkerummet, så det har været en lang proces. Først skulle pengene samles, og siden har Arne Haugen Sørensen brugt to år på at male det store værk, siger Søren Klit Lindegaard fra Aarhus valgmenigheds kunstforening. Han sammenligner maleriet i størrelse med Pablo Picassos verdensberømte "Guernica", der kan ses på museet "Reina Sofia" i Madrid.

Annonce

Maleren og maleriet

Arne Haugen Sørensen er 85 år, født i 1932. Han er blandt Danmarks mest anerkendte nulevende malere. Hans værker er repræsenteret på de fleste danske kunstmuseer, og han har bidraget med malerier, relieffer, glasmosaikker mv. i mere end 25 danske kirker. Haugen Sørensen har modtaget adskillige priser og hædersbevisninger, blandt andet Eckersberg Medaljen (1975) og Thorvaldsen Medaljen (1984).

Maleriet "Den store fortælling" måler 10,1 meter i bredden og 3,2 meter i højden. Det fremstår som et landskab af bibelfortællinger og rummer seks hovedfortællinger fra Bibelen og et antal bifortællinger.

Hovedfortællinger i billedet: 1) Adam og Evas uddrivelse fra Paradis 2) Jesu fødsel 3) Jesu dåb 4) Korsfæstelsen 5) Jesu himmelfart 6) Hjemkomsten

Kirken er tegnet af Exners tegnestue (i dag E+N). Arkitekt er Kjeld Ghozati, og han er også idémanden bag maleri-projektet.

Maleriet indvies ved en festgudstjeneste søndag 13. august kl. 14-16.

Kirkerummet er normalt åbent for besøgende tirsdag til fredag kl. 9-14

Se også http://www.denstorefortaelling.dk/

Udsnit af det 10 gange 3 meter store maleri. Her ses blandt andet Jesu fødsel. Foto: Jacob Weiland.

Et bibelsk Guernica

Kirken på Mjølnersvej er en del af Folkekirken og har omkring 950 medlemmer inklusive børn. Aarhus Valgmenighed er stiftet i 1990, og den nuværende bygning flyttede kirken ind i i 2011.

- Dette her kunne være et bibelsk Guernica, tænkte vi. Ligesom på Picassos Guernica er mange forskellige fortællinger vævet sammen i én stor fortælling, siger Søren Klit Lindegaard.

- Bygningen er moderne og "rå" indenfor, så det passer perfekt med et farverigt maleri som kontrast. Med Arne Haugen Sørensens pensel er fortællingerne gjort levende og nærværende, siger Søren Klit Lindegaard.

Billedet er placeret på et arkitektonisk vigtigt vægparti over det østlige sideskib og alene med sin størrelse i en klasse for sig i moderne dansk kirkekunst.

Samtidig danner billedets placering på en højt placeret væg en reference til middelalderens kalkmalerier i mange danske kirker. Billedet er malet i Arne Haugen Sørensens karakteristiske stærke farver.

Finansiering

Der har skullet ikke færre end seks fonde og ni sponsorer til at bidrage for, at maleriet kunne betales.

Disse har støttet:

Fonde: Augustinus Fonden, Beckett-Fonden, C. A. C. Fonden, Finn Rieck-Andersens Familiefond, Grosserer konsul N. C. Nielsens Fond, Ole Kirks Fond.

Sponsorer: Agrovice ApS, Børnegården Solbjerg, Constructa A/S, E + N Arkitekter, HAK Holding ApS, HUJ A/S, Lysemose ApS, lægerne Axelsen & Fausholt I/S og Peter og Marian Dalgaard Høeg.

Det store maleri er en god kontrast til det rå udtryk i kirken. Foto: Søren Klit Lindegaard.

En overgroet slagmark

Kunstneren selv er tilfreds.

- Mit livs største opgave er afsluttet, og det er en stor tilfredsstillelse at se det på plads i kirken. Selv om jeg er glad for det færdige resultat, er det også lidt vemodigt at give slip på dét, der har været min daglige glæde i flere år. Nu er det sat i verden og må stå på egne ben. Leve sit eget liv som en del af kirkens større enhed, siger Arne Haugen Sørensen og fortsætter:

- For mig er billedet også en overgroet slagmark. Lige under overfladen ligger nemlig alle de førstefødte begravede. Alle de skønne, spontane inspirationer, grebet i flugten og i ét hug sat ned på lærredet. Skjult og glemt er selve kampen med værkets egne krav og de smertefulde valg og særlig fravalg, siger Arne Haugen Sørensen.

Aarhus Valgmenighed

Aarhus Valgmenighed er en fornyet folkekirke, som blander tradition med fornyelse. Den har cirka 950 medlemmer. Ud over gudstjenester om søndagen mødes medlemmerne i mindre fællesskaber i løbet af ugen rundt omkring i hele Aarhus.

Kirken ligger på Mjølnersvej 6 i Åbyhøj.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Udsigt og indblik: Den nye nationalparkdirektør har stået på toppen af Kilimanjaro og mæglet mellem offer og gerningsmand

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

112

19-årig kvinde røvet midt om natten: Elefanthuer skjulte røvernes ansigt

Annonce