Annonce
Kultur

Arnes bogkasse: En stor forfatter men en helt fantastisk kvinde

Forfatter og journalist Jane Aamund er død. Hun blev 82 år. Foto: Christian Liliendahl/Ritzau Scanpix

Jane Aamund står som en klippe i skæbnens strøm. Hun lod sig ikke kue af en hæslig kræftsygdom. Hun skrev store romaner og endnu bedre erindringsbøger - men vi er nogle stykker, der kendte hende tidligere - da hun var en fantastisk kvinde.

Annonce

Det overraskende er ikke, at Danmark forleden mistede en stor forfatter. Det overraskende er, at vi fik lov til at beholde hende så længe. Jane Aamund blev 82 år. De sidste tyve år levede hun med en rædselsfuld kræftsygdom. Men hun blev ved med at skrive - og blev ved med at være vidunderlig humoristisk. Selv når smerterne var værst - og hun bare ønskede at dø.

Adskillige gange undervejs i den lange sygdomsperiode troede hun ikke selv på, at hun klarede den. Men hun vendte tilbage til livet i flere omgange. Som da der en dag løb en e-mail ind i boksen med teksten: Min egen ven, her har du mig tilbage. Og jeg kom til at grine, gennem tårerne. For det var så oplagt, hvem afsenderen var. Jane, selvfølgelig. Et par måneder tidligere havde hun skrevet til mig - og sagt farvel. Og frabedt sig opmærksomhed. Og nu skrev hun muntert - med et citat fra en gammel sang fra Giro 413. Men nu kommer der ikke flere e-mails.

For mig er det et stort, personligt tab, at Jane er væk. Det kommer måske ikke læserne ved. Og dog - jeg vil skrive om hende alligevel - fordi alt det, som hun er kendt og elsket og beundret for i dagens Danmark, er så flot. Men der var så meget andet i Jane Aamund, at jeg vil fortælle det. Jeg behøver ikke skrive om hendes forfatterskab, selv om dette er en litteratur-rubrik. For andre har skrevet - og flere vil skrive - om det. Jeg behøver heller ikke skrive mere om hendes grusomme sygdom, om hendes vilje og mod og sejhed. For det gør alle. Men jeg vil gøre noget, der er politisk ukorrekt. Men som Jane selv ville betragte som en stor hyldest. Jeg vil fortælle lidt som Jane Aamund som kollega - og som kvinde. Hun var fantastisk på begge områder.

Annonce

En superkvinde

Jeg mødte Jane Aamund, da jeg som ung journalist kom til Berlingske Tidende. Hun arbejdede på vores store søndagsavis og var en af stjernerne. Jeg var ham "bonderøven", der kom med firtoget fra Herning - og flere af de berømte journalister kunne ikke skjule deres foragt for de små aviser i provinsen og for de journalister, der kom derfra. En hel del af dem havde komplet glemt, hvor de selv kom fra!

Men midt i flokken af berømtheder var der en superflot kvinde. Høj, rank, med ben som man var nødt til at kigge på og et par øjne, der funklede. Og så var hun det mest livsbekræftende og muntre menneske, som man kan forstille sig. Jane Aamund snakkede med hvem som helst, med høj som lav, og mens flertallet af kvindelige journalister på det tidspunkt var så optaget af kvindekamp, at de betragtede mænd som en slags fjender, var det helt anderledes med Jane Aamund.

- Jeg elsker mænd, sagde hun - gerne højt. - Mænd er sjove og friske - det er festligt at være sammen med dem. Så løftede hun brynene og sagde: Men de skal sgu ikke bestemme alting.

Jeg var så heldig at blive en god ven med Jane. Det berigede mit liv - og var på mange måder med til at gøre mig voksen. Hun var 15 år ældre end jeg. En moden kvinde med en masse livserfaring og en enorm viden om alt mellem himmel og jord. Jeg indrømmede over for hende, at jeg kun vidste noget om bøger, fodbold og laksefiskeri.

- Det med bøger er vigtigt, sagde hun. - Men du ved nu også noget om journalistik. Så var jeg fortabt.

Annonce

Champagne i bogstaver

Hun var en farverig fortæller og mødte altid mennesker med åbent sind. Hun gav alle folk en chance. Og hun kunne få enhver mand til at smelte, bare med et blik eller en enkelt bemærkning. Hun var egentlig ikke flirtende. Men opmærksom, udadvendt og varm. Og så var der ud over hendes skønhed også denne fanden-i-voldske indstilling til livet og en forrygende humor. I et par af erindringsbøgerne skruer hun op for humoren. Derfor: Når alle taler om "Klinkevalsen" og "Colorado-sagaen" - så vil vi her i Bogkassen anbefale "Onklerne og deres fruer" og "Dengang det var sjovt". Det er boblende bøger. Champagne serveret gennem bogstaver.

Efter et års tid blev jeg tillidsmand for journalisterne på Berlingske. En eftermiddag sad jeg inde hos chefredaktør Henning Fonsmark (i øvrigt et af de bedst begavede mennesker, jeg har mødt i dansk presse). Vi diskuterede orlovsordning. Døren gik op, Jane Aamund kom ind - smukkere end nogensinde, i hot-pants. Hun afleverede en stor weekendartikel, som Fonsmark skulle læse. Ét stort smil og hun vimsede ud. Den intellektuelle chefredaktør og den fodboldtossede tillidsmand så på hinanden og smilede.

- Hun gør det sjovere at gå på arbejde, sagde Fonsmark. Det var en sag, vi var mere enige om end orlovsordningen.

Ak, kære Jane, så er det forbi. Et par gange skrev du til mig og sagde, at nu var det nok. Nu magtede du ikke mere. Det gjorde du heldigvis, længe. Farvel, din prægtige kvinde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Menneskekender og hårdtarbejdende analytiker: Fremad-chef baner vejen for en stor karriere

Annonce