Annonce
Kultur

Arnes bogkasse: Et stort, nyt lys på den svenske krimi-himmel

?Sommermørke? er en fortræffelig bog. Den ruller langsomt fremad, som en stor doven flod. Men den har også flodens dybde. Pr-foto

For første gang vandt en debutant konkurrencen om at skrive årets svenske krimi - det kunne ikke være anderledes.

Bøger: Det er egentlig en stille, vemodig bog. Den ruller langsomt fremad, som en stor, doven flod. Men den har også flodens dybde. "Sommermørke" er titlen på den svenske debutant Stina Jacksons roman, der har taget Sverige med storm og i øjeblikket er på vej til bogmarkedet i en snes forskellige lande, hvor diverse forlag kigger på romanens nærmest sensationelle salgstal. Hidtil er der solgt 130.000 eksemplarer af romanen i Sverige, men hvem ved, hvor det ender! For det daglige salgstal for "Sommermørke" ligger på omkring 1000 eksemplarer.

I årevis er krimierne blevet stedse mere blodige. Volden eksploderer. Forbrydelserne bliver mere udspekulerede. Perversiteten øges. Sådan er det ikke med "Sommermørke". Det er en bog, hvor naturen spiller en stor rolle. Handlingen foregår i det nordlige Sverige - i ødemarken. Med små landsbyer, hvor mennesker kender hinanden og hjælper hinanden. Hvor naturen er uberørt, og hvor sommernatten er lys. Det bliver aldrig mørkt om sommeren så højt mod nord. Det sommermørke, som har givet bogen dansk titel, findes ikke.

På svensk hedder romanen "Silvervägen". Sådan er vejene i de store, øde skove i sommernatten, som belagt med sølv, mens nordlysets grønne flammer danser på himlen. Men den danske titel er god alligevel. Den henviser til det mørke, der eksisterer inde mellem træerne og i nogle menneskers sind. Og det er det fantastiske ved Stina Jacksons bog og ved hendes talent. At hun formår at skrive om naturen, tegne de mennesker, der bor ude i den, skildre skønheden og storheden. Og alligevel skabe en drønspændende krimi. For "Sommermørke" har al den uhygge og spænding, man kan ønske sig. Midt i skønheden. Fordi Stina Jackson skriver så vidunderligt, at hun kan forene polerne.

Annonce

Den forsvundne datter

Hovedpersonen i bogen er skolelæreren Lelle. Han kører rundt i den lyse sommernat på de øde skovveje og leder efter sin datter. Det har han gjort i tre år. Siden den aften da han satte teenagedatteren Lina af ved busstoppestedet, hvorfra hun skulle med bussen videre til den første dag på det nye arbejde. Men Lina kom aldrig med bussen. Og trods en kæmpe indsats fra såvel politiet som lokalbefolkningen forsvandt hun sporløst. Ingen har fundet noget eller hørt noget, der har med Lina at gøre. Men Lelle nægter at tro, at hun er død. Han leder. Hver aften starter han Volvoen, lægger den ladte Beretta i handskerummet og kører kæderygende rundt og finkæmmer større og større områder. Og så en dag forvinder endnu en ung pige.

Det er essensen i romanen. Men alt det andet, der foregår - eller ikke foregår - omkring det kriminelle plot, er lige så spændende. Det er en fornøjelse at læse "Sommermørke", fordi man ikke alene sidder med en forrygende kriminalroman, men også med en bog så velskrevet, at der er tale om stor litteratur.

Da Det Svenske Kriminalakademi i november uddelte årets priser, gik prisen for årets bedste svenske kriminalroman til Stina Jackson - det er første gang, at en debutant har fået denne pris. Efter at have læst bogen er der bare at sige: Kriminalakademiet har ikke haft noget valg. Den bog MÅTTE vinde.

Stina Jackson

"Sommermørke"

Fem stjerner *****

304 sider, Lindhardt og Ringhof

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Østjyske borgmestre om statsministerens planer: Skævt og urimeligt, hvis vi skal bløde endnu mere

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

112

Tyve tømte skolekøkken under ombygning: Store fryse- og køleskabe stjålet

Aarhus

Sammenstød på E45: Uheld vest for Aarhus skaber lang kø

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce