Annonce
Kultur

Arnes bogkasse: Kaptajnens erotiske vers om kærlighedens magi

Digteren Pablo Neruda gennemlevede et dramatisk og hårdt liv. Foto: Wikicommons

Pablo Neruda måtte udgive digtsamling under pseudonym, fordi han skrev inderligt om kærligheden til en anden kvinde end hende, han var gift med.

Annonce

Bøger: Pablo Neruda fik Nobelprisen i litteratur i 1971, to år før han døde. På det tidspunkt blev han betragtet som en af verdens største lyrikere. Han var elsket over alt - og dørene åbnedes for ham. Også i de vestlige demokratier. Selv om Neruda gennem hele livet var både overbevist og glødende kommunist.

Men inden berømmelsen lagde sin beskyttende kappe over Neruda, måtte han gennem mange trængselsperioder. Han var ikke alene forfulgt af militærdiktaturet i fædrelandet Chile, men også ildeset i mange andre lande. Da Neruda først i 1950'erne kom til Italien som en slags rejsende i teoretisk og praktisk kommunisme, ville den kristen-demokratiske regering holde ham i kort snor. Hans færden blev nøje fulgt at politiet - og man overvejede at anholde Neruda. Den kendte, gamle historiker og naturforsker Erwin Cerio skammede sig på Italiens vegne.

Kommunist eller ej - Neruda var en stor digter. Og sådan kunne man ikke behandle en international kunstner. Så Cerio stillede sin villa på øen Capri til rådighed for Neruda og hans elskede Matilde Urrutia. En sen, kold vinteraften ankom de til det, som Neruda senere kaldte Guds mesterværk. Året efter, i 1952, udkom digtsamlingen "Kaptajnens vers" - skrevet til og inspireret af - Matilde Urrutia. Digtsamlingen udkom under pseudonym - og kun i 50 eksemplarer - på Capri. Neruda ville ikke lægge navn til samlingen, fordi han på dette tidspunkt formelt stadig var gift med sin første hustru. Han troede også, at digtsamlingen ville blive overset. Derfor det beskedne startoplag.

Pablo Neruda og hans livs kærlighed, Matilde Urrutia ?Kaptajnens vers?, er en samling erotiske og meget poetiske digte inspireret af parrets kærlighed. Pr-foto
Annonce

Vedgik sig faderskabet

Neruda og Mathilde giftede sig i 1955, men først i 1963 vedgik Neruda officielt faderskabet til digtsamlingen "Kaptajnens vers". Men på dette tidspunkt var samlingen blevet kendt - og beundret. Og Neruda var hovedmistænkt i alle litterære kredse. Fordi hans digteriske kraft, stærke poesi og brændende lidenskab var genkendelig.

Nu er denne digtsamling blevet genudsendt på dansk. Det er forlaget Lindhardt og Ringhof, der står for udgivelsen. Gunnar Engberg Hansen har oversat fra spansk, så både poesien, skønheden og styrken i digtene står med overvældende tyngde. Det samme gør lidenskaben mellem kaptajnens og hans kvinde. Gunnar Engberg Hansen har også bidraget med et kortfattet, men brillant forord. Desuden er bogen bemærkelsesværdig ved dels at rumme de mange, smukke digte på dansk, men også ved, at digtene også bringes på spansk i Pablo Nerudas endelige udkast. For de ganske mange danskere, der holder af det spanske sprog, er der her en enestående mulighed for at opleve det spanske sprog fra sin mest poetiske og yndefulde side

Annonce

Umulig at overse

Der er omkring 100 digte med i samlingen, og mellem disse er perler, som verdenslitteraturen har taget til sig for længst. Eksempelvis det smukke digt "Pottemageren" - eller "El alfarero", som den spanske titel lyder:

Hele din krop besidder et bæger

eller en sødme bestemt for mig.

Når jeg løfter hånden,

møder jeg overalt en due,

som søgte mig, som om de,

min elskede, havde skabt dig af ler

for disse mine pottemagerhænder.

Dine knæ, dine bryster,

Din midje

mangler hos mig som i en hulning

I en tørstig jord,

hvorfra de løsnede en form,

og sammen er vi ét, som en eneste flod,

som et eneste sandskorn.

Det er umuligt at overse poesien og kærligheden i et sådant digt. Det skaber mindelser om "Højsangen" fra Det gamle Testamente, der tilskrives Kong Salomon.

"Kaptajnens vers" er ikke en af Pablo Nerudas største digteriske bedrifter. Eksempelvis er hans gennembrudsdigte fra 1950, "Den store sang" (Canto General), langt dybere og mere spændende. Det samme er "100 kærligheds-sonetter". Men det er herligt, at "Kaptajnens vers" atter er tilgængelig. Bogen er på 208 sider, udgivet af Lindhardt og Ringhof.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Fuldt hus i de hvide test-telte: Ingen ledige tider før weekenden

Aarhus

Kraftig stigning: Hver fjerde nye coronasmittede i Danmark kommer fra Aarhus

Aarhus

Politiet øger patruljeringen i Aarhus: Klar med hotspots, hvis det bliver nødvendigt

Aarhus For abonnenter

Historisk løft til idrætten i Aarhus: Partier vil afsætte 25 millioner kroner om året til nye faciliteter

Danmark

Kåre Mølbak kan ikke anbefale fase 4 af genåbning

Annonce