Annonce
Debat

Arnested for ideer og kreativitet

Journalist, Hans Petersen

Foreningen Sydhavnen i Aarhus har modtaget den nyindstiftede Kulturprisen 2017 og dermed 100.000 kroner til arbejdet med at udvikle området bag den røde mur langs Strandvejen, Spanien, langs Kalkværksvej og området omkring den nederste del af Jægergårdsgade.

Vinderen er et godt valg. Der er et stærkt, innovativt miljø i det område, der engang husede et stort slagteri, gasværk, kulbro og så videre. Tung industri er blevet til finere industri af en helt anden karakter. Nu er det iværksættere, kunstnere, arkitekter, fotografer, lyd- og lysfolk og så videre, som boltrer sig bag murene. Miljøet er spændende, og deltagerne inspirerer hinanden i vidt omfang.

Men fremtiden er usikker.

Ingen ved med sikkerhed, hvordan området skal se ud i fremtiden. Lige nu er der begrænsninger, fordi industrien med den tidligere Aarhus Oliefabrik, Aarhus Karlshamn, betyder, at ikke alt kan sættes i værk i området. For eksempel må der ikke være beboelse. Og på en del af området er det en betingelse, at virksomhed skal være havnerelateret, som det hedder.

LIGE NU er byens politikere ellers voldsomt forhippede på at gøre byen større og fortætte den med masser af boliger i midtbyen. Danske Bank er også på vej med en stor bygning på hjørnet af Spanien og Jægergårdsgade. Den skal efter planen stå klar næste år, så moderne kontorbyggeri er også på vej ind i området.

De mange aktører i Sydhavnen ved, at de formentlig ikke kan blive der til evig tid, men måske må rykke ud for en fornyelse.

Hvis det sker, bør politikerne lave ændringerne med fingerspidsfornemmelse og veneration for området. Måske er svaret at bevare området nogenlunde som det er, så kunstnerne og iværksætterne kan boltre sig på de særlige vilkår. Området er interessant og spændende at se og et godt sted at vise byens gæster rundt. Det er et lærerigt eksempel på, at ting kan opstå af næsten ingenting, blot de rette omgivelser er til stede. Det er jo det samme, som sker på Godsbanen, hvor kreativiteten også blomstrer - Godsbanen var netop også i finalen i kampen om Kulturprisen 2017.

IVÆRKSÆTTERNE i Sydhavnen har formået at samle sig og skabe en forening og igennem den gøre opmærksom på, hvad der sker i området - og at der virkelig sker noget, som er til gavn for byen. Og for det kreative miljø, hvor ideer blomstrer og bliver ført ud i livet. Det er godt set af dem ikke blot at arbejde hver for sig, men også at promovere stedet.

Sydhavnens folk opererer ikke kun inden for murene. Mange af dem leverer deres produkter langt ud over den røde mur til hele landet og til udlandet. Der er mange unge, men også mere erfarne folk iblandt dem og dermed en god blanding, hvor generationerne kan påvirke og inspirere hinanden.

Sydhavnen fortjener at blive i en eller anden form, der ikke spolerer de mange gode ting, som sker der.

 
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Bet for AGF: Zach Duncan ude i 9-12 måneder

Aarhus For abonnenter

Skæbnestund for husvildeboligerne på Poul Martin Møllers Vej: Beboerne er halvt oppe af den varme gryde

AGF

Så du Helmigs nye live-udgave af Malaga? Se eller gense hans hyldest til Aarhus her

Annonce