Annonce
Kultur

Aros-bestyrelse rykkede hurtigt på anonym klage over krænkelser

Arbejdsmiljøet blandt de over 200 ansatte på kunstmuseet Aros er nu ved at blive undersøgt nærmere, foranlediget af en anonym henvendelse til bestyrelsen. Foto: Henning Bagger/Ritzau-Scanpix
Bestyrelsen på Kunstmuseet Aros har sat en undersøgelse af arbejdsmiljøet i gang for at undersøge uro og påstand om krænkelser blandt ansatte.

AARHUS: Et anonymt brev tilsendt bestyrelsen for kunstmuseet Aros fra flere ansatte har ført til, at der er sat en større intern undersøgelse af arbejdsmiljøet på museet i gang. Den skal blandt andet afdække, om der har fundet krænkelser sted.

Det bekræfter bestyrelsesformand for kunstmuseet, advokat Carsten Fode.

- Bestyrelsens medlemmer modtog 15. april en anonym klage over nogle forhold, der medførte, at vi dagen efter holdt et bestyrelsesmøde om klagen og valgte at iværksætte en undersøgelse af arbejdsforholdene på Aros, forklarer Carsten Fode.

Annonce

Han hverken vil eller kan gå ind i nærmere detaljer om klagens indhold, men bestyrelsen har bedt konsulentfirmaet Crecea om at varetage en undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø på det internationalt kendte og anerkendte museum. Undersøgelsen er fordelt på otte temaer, herunder eventuelle krænkende handlinger.

Bestyrelsen har afsat 250.000-300.000 kr. til undersøgelsen.

"Grund til at reagere"

- Aros har været under pres under coronanedlukningen. Mange ansatte vidste ikke, om de også fremover ville være ansat på museet på grund af usikkerheden om økonomien. Når vi så samtidig modtager en klage over arbejdsmiljøet er der grund til at reagere. For det er en kerneopgave for bestyrelsens arbejde, at vi ønsker en sund kultur og et godt arbejdsmiljø på Aros, fastslår Carsten Fode.

Han tilføjer, at klagen viser, at der er mennesker på museet, der føler, at der er uro.

- Derfor vil vi gerne have undersøgt arbejdsforholdene grundigt, siger bestyrelsesformanden.

Bestyrelsesformand for Aros Carsten Fode tager en anonym klage meget alvorligt, og har sammen med bestyrelsen iværksat en grundig undersøgelse. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Til JP Aarhus siger tillidsmand på Aros, Thomas Rasmussen, at han hverken har oplevet krænkelser, mobning eller 'andre ting i den dur'.

Annonce

Hver 20. krænkes

I forvejen har Magistratsafdelingen for Kultur og Borgerservice haft Silverbullet Research til at gennemføre en større undersøgelse af sexisme, sexchikane eller seksuelle krænkelser i kultur-, fritids- og foreningslivet i Aarhus. Undersøgelsen afslørede, at hver 20. af de spurgte har oplevet krænkelser inden for de seneste to år, men meget få af dem er gået videre med problemet.

Efter undersøgelsen er forvaltningen gået sammen med en række organisationer om initiativet 'Aarhus mod sexisme'. Kommunen vil stille krav i kulturaftalerne om, at institutionerne skal udarbejde samværsregler og det vil efter avisens oplysninger også blive et krav fra kommunen til kulturlivet, når de til efteråret skal indgå nye kontrakter om de kommunale tilskud.

Annonce

"En alvorlig henvendelse"

Formanden for Kultursamvirket i Aarhus, Elisabeth Wedderkopp, er med i arbejdet. Hun mener, der blandt andet skal en anden kommunikationskultur til, hvor man kan og tør sige det, hvis man bliver krænket.

- For det er et problem, hvis man ikke har tillid til, at man kan sige det til sin leder, sin tillidsmand eller HR-medarbejderen, mener hun.


Jeg tolker det som om, der er tale om en alvorlig henvendelse, når man vil bruge 300.000 kr. på en undersøgelse. Så må det være grelt.

Elisabeth Wedderkopp, formand for Kultursamvirket i Aarhus


På Aros besluttede bestyrelsen i december 2020 at indføre en whistleblowerordning på museet, men den blev på grund af corona først ført ud i livet i maj måned i år. At man nu går skridtet videre med en stor undersøgelse af arbejdsmiljøet kommenterer Elisabeth Wedderkopp på denne måde:

- Jeg tolker det som om, der er tale om en alvorlig henvendelse, når man vil bruge 300.000 kr. på en undersøgelse. Så må det være grelt. Men der er selvfølgelig også mange medarbejdere på Aros. Jeg håber, at de bliver hurtigt færdige med undersøgelsen og drager de eventuelt nødvendige konsekvenser af den, siger Elisabeth Wedderkopp fra Kultursamvirket.

Annonce
Østjylland For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Spildevand i havnebassin: - Vandkvaliteten er på et niveau, hvor jeg ikke vil anbefale, man bader

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Aarhus

Aarhusregionens kulturinstitutioner udvalgt: Million-indsprøjtning skal kick-starte vigtigt erhverv

Alarm 112

Tre personer kæntrede i jolle ved Samsø - Både Molslinjen og Samsøfærgen sejlede til undsætning

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Forfatter Erling Jepsen med tredje erindringsroman - Kan Gram holde vægten?

Aarhus

Se video: Voldsomme oversvømmelser omkring Aarhus

OL

Mens du sov: Håndboldherrer snupper ny storsejr i morgenseance ved OL

AGF

Svensker trænede tirsdag med AGF for første gang: - Han kan spille kampe lige med det samme

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Alarm 112

Kørt på skadestuen: 62-årig mand i kørestol blev påkørt af personbil

Annonce