Annonce
Kultur

Aros-bestyrelse rykkede hurtigt på anonym klage over krænkelser

Arbejdsmiljøet blandt de over 200 ansatte på kunstmuseet Aros er nu ved at blive undersøgt nærmere, foranlediget af en anonym henvendelse til bestyrelsen. Foto: Henning Bagger/Ritzau-Scanpix
Bestyrelsen på Kunstmuseet Aros har sat en undersøgelse af arbejdsmiljøet i gang for at undersøge uro og påstand om krænkelser blandt ansatte.

AARHUS: Et anonymt brev tilsendt bestyrelsen for kunstmuseet Aros fra flere ansatte har ført til, at der er sat en større intern undersøgelse af arbejdsmiljøet på museet i gang. Den skal blandt andet afdække, om der har fundet krænkelser sted.

Det bekræfter bestyrelsesformand for kunstmuseet, advokat Carsten Fode.

- Bestyrelsens medlemmer modtog 15. april en anonym klage over nogle forhold, der medførte, at vi dagen efter holdt et bestyrelsesmøde om klagen og valgte at iværksætte en undersøgelse af arbejdsforholdene på Aros, forklarer Carsten Fode.

Annonce

Han hverken vil eller kan gå ind i nærmere detaljer om klagens indhold, men bestyrelsen har bedt konsulentfirmaet Crecea om at varetage en undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø på det internationalt kendte og anerkendte museum. Undersøgelsen er fordelt på otte temaer, herunder eventuelle krænkende handlinger.

Bestyrelsen har afsat 250.000-300.000 kr. til undersøgelsen.

"Grund til at reagere"

- Aros har været under pres under coronanedlukningen. Mange ansatte vidste ikke, om de også fremover ville være ansat på museet på grund af usikkerheden om økonomien. Når vi så samtidig modtager en klage over arbejdsmiljøet er der grund til at reagere. For det er en kerneopgave for bestyrelsens arbejde, at vi ønsker en sund kultur og et godt arbejdsmiljø på Aros, fastslår Carsten Fode.

Han tilføjer, at klagen viser, at der er mennesker på museet, der føler, at der er uro.

- Derfor vil vi gerne have undersøgt arbejdsforholdene grundigt, siger bestyrelsesformanden.

Bestyrelsesformand for Aros Carsten Fode tager en anonym klage meget alvorligt, og har sammen med bestyrelsen iværksat en grundig undersøgelse. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Til JP Aarhus siger tillidsmand på Aros, Thomas Rasmussen, at han hverken har oplevet krænkelser, mobning eller 'andre ting i den dur'.

Annonce

Hver 20. krænkes

I forvejen har Magistratsafdelingen for Kultur og Borgerservice haft Silverbullet Research til at gennemføre en større undersøgelse af sexisme, sexchikane eller seksuelle krænkelser i kultur-, fritids- og foreningslivet i Aarhus. Undersøgelsen afslørede, at hver 20. af de spurgte har oplevet krænkelser inden for de seneste to år, men meget få af dem er gået videre med problemet.

Efter undersøgelsen er forvaltningen gået sammen med en række organisationer om initiativet 'Aarhus mod sexisme'. Kommunen vil stille krav i kulturaftalerne om, at institutionerne skal udarbejde samværsregler og det vil efter avisens oplysninger også blive et krav fra kommunen til kulturlivet, når de til efteråret skal indgå nye kontrakter om de kommunale tilskud.

Annonce

"En alvorlig henvendelse"

Formanden for Kultursamvirket i Aarhus, Elisabeth Wedderkopp, er med i arbejdet. Hun mener, der blandt andet skal en anden kommunikationskultur til, hvor man kan og tør sige det, hvis man bliver krænket.

- For det er et problem, hvis man ikke har tillid til, at man kan sige det til sin leder, sin tillidsmand eller HR-medarbejderen, mener hun.


Jeg tolker det som om, der er tale om en alvorlig henvendelse, når man vil bruge 300.000 kr. på en undersøgelse. Så må det være grelt.

Elisabeth Wedderkopp, formand for Kultursamvirket i Aarhus


På Aros besluttede bestyrelsen i december 2020 at indføre en whistleblowerordning på museet, men den blev på grund af corona først ført ud i livet i maj måned i år. At man nu går skridtet videre med en stor undersøgelse af arbejdsmiljøet kommenterer Elisabeth Wedderkopp på denne måde:

- Jeg tolker det som om, der er tale om en alvorlig henvendelse, når man vil bruge 300.000 kr. på en undersøgelse. Så må det være grelt. Men der er selvfølgelig også mange medarbejdere på Aros. Jeg håber, at de bliver hurtigt færdige med undersøgelsen og drager de eventuelt nødvendige konsekvenser af den, siger Elisabeth Wedderkopp fra Kultursamvirket.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 31 til 40

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Pressemøde afledte frustration hos eventarrangør: Hvem skal betale for aflysninger?

Aarhus For abonnenter

Få overblikket: Her er det nye byråd og alle udvalgsposterne

Sport

Lars Høgh er død

Kultur

Se video: Handy kronprins indviede nyt Sports- og Kulturcampus

DR-chef stopper efter sag om grænseoverskridende adfærd

AGF For abonnenter

Afsløring: Bjarke Ingels og adskillige verdensberømte arkitekter står i kø for at tegne det nye stadion i Aarhus

Kultur

Godsbanen skal have ny leder: Stor søgning til chefjob

Østjylland

Se den vilde video: Flere hundrede krondyr krydser vejen foran Thomas' bil - nu tager folk på hjorte-safari

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Sport

Kendt forening lukker og efterlader sig pengegave: Her er modtagerne af overskudsformuen

Aarhus For abonnenter

Trukket ud af klasseværelset og trampet i hovedet: Volden er stigende og voldsom på Aarhus' folkeskoler

Alarm 112

53-årig mand måtte køre i grøften: Spøgelsesbilist kom ud af det blå

Annonce