Annonce
Kultur

Aros byder på store malere, myter og kunst fra Mellemøsten i 2020

Shirin Neshats videoværk, "Women Without Men", kan opleves samlet på Aros i begyndelsen af 2020. Foto: Courtesy the artist and Aros
To af efterkrigstidens ikoner mødes i 2020 på Aros, der næste år viser en dobbeltudstilling med Jorn og Kirkeby. Også den iranske/amerikanske videokunstner Shirin Neshat er i udstillingsprogrammet.
Annonce

AARHUS: Asger Jorn (1914-1973) og Per Kirkeby (1938–2018) var fra forskellige generationer, og de mødte aldrig hinanden. Alligevel indeholder deres kunst en række interessefællesskaber.

Dem belyser Kunstmuseet Aros, når man i efteråret 2020 laver en stor dobbeltudstilling, hvor de to kunstneres malerier vises sammen. Den bliver bygget op om deres forhold til blandt andet det frivole maleri, klassicismen, erotikken, landskabet og selvfremstillinger.

- Udstillingen vil fremhæve et åndeligt og teoretisk slægtskab mellem de to kunstnere, hvor ligheden ikke nødvendigvis findes i det umiddelbare og genkendelige. Samtidig vil den belyse forskellen i spektret fra Jorns voldsomme, utæmmede abstraktioner til Kirkebys tænksomme, intellektuelle og kontrollerede abstraktioner, lyder det i en pressemeddelelse fra Aros.

Udstillingen "Jorn / Kirkeby" vises fra 21. november til 5. april.

Aros i 2020

Udstillingsprogram på Aros i 2020:

Shirin Neshat – "Women Without Men" 8. februar til 9. august 2020, ARoS Focus-galleriet, niveau 5

"Mythologies - The Beginning and End of Civilizations" 4. april til 18. oktober 2020, niveau 5 4. april til 6. september 2020, niveau 1

Jonah Freeman og Justin Lowe – "Colony Sound", 2019-2020 10. oktober 2020 til foråret 2021, niveau 1

Asger Jorn og Per Kirkeby - "Jorn / Kirkeby" 21. november 2020 til 5. april 2021, niveau 5

"Objects of Wonder – from Pedestal to Interaction" Fortsætter indtil 1. marts 2020 på niveau 5

Douglas Gordon – "In My Shadow" Fortsætter indtil 16. februar 2020 på niveau 1

Annonce

Samlet videoværk

Den iransk/amerikanske kunstner Shirin Neshat åbner året med en stor, samlet videoinstallation 8. februar.

Museet havde i 2008 verdenspremiere på det fem-delte filmværk "Women Without Men". Efterfølgende har Aros erhvervet værket med støtte fra Ny Carlsbergfondet. Videoværket har i løbet af de seneste år været vist opdelt i de enkelte film, men nu samler museet for første gang siden 2008 alle filmene i én stor videoinstallation.

- Shirin Neshat tager i sin kunst udgangspunkt i sin islamiske kulturbaggrund, men temaerne er universelle og eviggyldige, skriver Aros i en pressemeddelelse.

I fem parallelle forløb skildrer kunstneren fem iranske kvinders liv i året 1953, som var et skæbneår i nyere iransk historie, hvor et statskup bragte shahen tilbage til magten. Kvinderne har lagt navn til hver af de fem film: Mahdokht, Zarin, Munis, Faezah og Farokh Legha.

Annonce

Mytologi og fremtidsbyer

"Mythologies – The Beginning and End of Civilizations" viser hvordan mytologiske fortællinger rummer stærke kræfter, der kan være både opbyggende og destruktive.

- Med udstillingen ønsker Aros at få publikum til at forholde sig til de mytologier, der definerer og skaber rammerne for det samfund, som vi alle er en del af og bidrager til, skriver museet.

Udstillingen folder sig ud i to gallerier på Aros og åbner 4. april. På Niveau 5 vises mytologier i et tilbageblik, på Niveau 1 samtidens mytologier.

Den amerikanske kunstnerduo Jonah Freeman og Justin Lowe viser under titlen "Colony Sound 2019-2020" deres seneste scenografiske totalinstallation.

Som deres tidligere værker er også dette baseret på teoretikeren Herman Kahns teori om 'San San'. Den går ud på, at byerne mellem San Diego og San Francisco i fremtiden vil smelte sammen og blive til et stort by-kompleks kaldet San San. Med en altomsluttende arkitektur og scenografi skaber Freeman og Lowe en parallelverden og en undergrundskultur, der hypotetisk ville kunne opstå i San San.

Jonah Freeman og Justin Lowe, "Colony Sound 2019-2020", åbner 10. oktober 2020.

Asger Jorns malerier kan opleves i en dobbeltudstilling med Per Kirkeby på Aros til efteråret. Her Jorns "Femelleinterplanetaire" fra 1953, Kunsten, Aalborg. Foto: Niels Fabæk
Per Kirkeby og Asger Jorn var fra hver sin generation, men havde alligevel et åndeligt slægtsskab. Det kan opleves i en dobbelt udstilling på Aros. Her værket "Grün Frühling" af Per Kirkeby fra 1988, Louisiana Museum of Modern Art. Foto: © Per Kirkeby Estate
Kunstnerduoen Jonah Freeman og Justin Lowe tager i "Colony Sound" udgangspunkt i myten om, at de californiske byer San Francisco og San Diego i fremtiden vil smelte sammen til bysamfundet San San. Foto: Blossom Berkofsky
Myten om David og Goliath er med i udstillingen "Mythologies – The Beginning and End of Civilizations". Her "David with the head of Goliath" fra det 17. århundrede af Nicolas Regnier. Foto: The National Museum in Belgrade
Annonce
Annonce
Danmark

Færre kommuner rummer alle klasser

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Annonce